Categories: ManşetYeme-İçme

Gastronomi turizminde girdi maliyeti yüzde100 ile 300 arttı

Abdurrahman Büyükkeskin

Manavgat/Antalya – Konaklamada Türkiye turizminin en büyük destinasyonu Manavgat’ta turistik restoran işletmecisi Hacı Çayır, turizmde mutfak girdi maliyetlerinin  yüzde 100 ile 300 arasında arttığını  söyledi. Hacı Çayır, bununda  Antalya’da turizm sektöründe gastronomi turizmine yönelik hizmet vermeyi zorlaştırdığının altınıçizdi.
Antalya’da gastronomi turizmi üzerine hizmet veren restoranların girdi maliyeti nedeniyle kapanmaya bağlı işletmelerin bir bir kapandığını belirten gastronomi turizmi uzmanı Hacı Çayır, ” Maliyet girdileri nedeniyle turizm yörelerinde restoran işletmeciliği çok zorlaştı.

Turizmde Türkiye’nin Akdeniz çanağında rakip ülkeleri İspanya, İtalya, Portekiz, Fransa ve Yunanistan’da bir kilogram süt dananın fiyatı 13, 3 Euro,dana kuşbaşı 12,5 Euro. dana kıyma ise 7,5 Euro, bizde ise  600 liradan aşağı kırmızı et yok. Buda Türk Lirasının Tl karşısında Euro’nun değer kazanmasına bağlı yaklaşık 16,5 Euro. Bu sadece kırmızı ette, domatesten, biberine mutfak tüpüne,tereyağından zeytin yağına kadar yüzde 100’ün üzerinde artışla İspanya, Yunanistan ve Portekizdeki turistik restoran işletmecisiyle rekabet eymemiz çok zor. Birde yüzde 300 oranında artan dükkan kiraları katılınca  nefes almamız çok zorlaşıyor. Bu şartlarda işimizi sürdürmemiz çok zor. ”dedi.
Antalya’nın  Coğrafi İşaretli 15 ürününün Antalya turizmine katkı sağladığını belirten turizmci Hacı Çayır, bu ürünlerin yüzde 85’nin otel mutfaklarına girerek yerli ve yabancı turistlere damak lezzeti oluşturduğunu söyledi. Yöresel ürünleri ve zengin mutfak kültürüyle öne çıkan Antalya, tarımsal üretimdeki çeşitliliği ve gastronomi turizminin ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken Hacı Çayır, ” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili alan 15 farklı ürün, Antalya’nın tarımsal değerlerini ve yerel üretim geleneklerini koruma altına aldı. Bu tesciller, hem ürünlerin kalitesini hem de Antalya’nın gastronomik markalaşmasını güçlendiren önemli adım.Finike Portakalı, Alanya Avokadosu ve Manavgat Susamı gibi ürünler, Antalya’nın tarımda dünya çapında tanınmasını sağlayan önemli tarımsal değerler arasında yer alıyor. Coğrafi işaretli ürünler, belirli üretim standartları altında korunarak kalite garantisi sunuyor ve bölgesel kalkınmaya büyük katkı sağlıyor.”dedi.
Antalya’nın 15 Coğrafi İşaretli Ürünleri şu isimlerden oluşuyor;Finike Portakalı,Alanya muzu, Alanya Yeni Dünyası ,Antalya Kabak Tatlısı, Antalya Piyazı,Döşemealtı Dokuma  Halısı, Korkuteli Karyağdı Armudu, Alanya Avokadosu,Antalya Bergamut Reçeli,Antalya Turunç Reçeli,Tavşan yüreği zeytini,Alanya Gülüklü çorbası,Antalya Paça çorbası,Manavgat Susamı ve Antalya Serpme Böreği.

Kaynak: Gastronomi turizminde girdi maliyeti yüzde100 ile 300 arttı

THA

Recent Posts

Yunanistan kapıda vizeyi bir yıl uzattı, listeye iki ada daha ekledi

ATİNA  -Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki 10 adayı ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarına yönelik kapıda vize uygulamasını…

2 hafta ago

Pastacılık dünyasının yıldızı: Cédric Grolet

İSTANBUL - Mutfağa olan tutkusu ve yaratıcılığıyla dünya çapında ün kazanan ünlü şef Cédric Grolet’in…

2 hafta ago

Turistik ada Santorini’de olağanüstü hal kararı alındı

SANTORİNİ - Deprem bölgesi Santorini adasında 2 ay olağanüstü hal uygulanmasına karar verildi. Otel ve…

2 hafta ago

Yapay zekanın turizme faydası var mı?

İSTANBUL - Turizm, dünya çapında birçok ekonomide önemli bir rol oynamakta ve çeşitli faydalar sağlamaktadır.…

2 hafta ago

Dünyanın en büyük fast food zinciri Çinli Mixue

FİKRİ TÜRKEL İSTANBUL - Fast food deyince akla Mc Donald’s veya Burger King geliyor. Ama…

2 hafta ago

Celestyal’dan Arap Körfezi programı

İSTANBUL - Celestyal Cruises, Arap Körfezi’nde başarılı geçen ilk sezonunun ardından 2025 yılı için sefer…

3 hafta ago