Categories: ManşetTurizmYaşam

İstanbul Boğazı gırgır balıkçılığına kapatılsın’

WWF Türkiye’den çağrı… ‘İstanbul Boğazı gırgır balıkçılığına a
DOĞAL Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) işbirliğiyle balıkçıların denizlerde bıraktığı hayalet ağların zararlarına yönelik araştırma yapıldı.
Araştırma kapsamında İstanbul Boğazı ve Adalar’da belirlenen alanlara dalışlar yapıldı. Hazırlanan raporda deniz dibinde bulunan ağların tamamına yakınının, gırgır teknesi ağları olduğu belirtildi. WWF-Türkiye, İstanbul Boğazı’nın gırgır balıkçılığına kapatılması çağrısında bulundu.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) işbirliğiyle hazırlanan ‘Hayalet Balıkçılık’ başlıklı raporda, denizlerdeki plastik çöplerin en ölümcül etkilerine dikkat çekildi. DYKD tarafından, İstanbul’un Prens Adaları’nda yürütülen denizdeki ağların tespiti, çıkarılması ve bertarafı çalışmalarının sonuçlarından hareketle hazırlanan rapor, ‘hayalet balıkçılık’ olarak adlandırılan kayıp balıkçılık takımlarının sualtı habitatlarına etkilerini ve oluşum sebeplerini ortaya koydu. DYKD Kurumsal İlişkiler Yöneticisi Engin Hınçer, deniz dibine terk edilen her av aracının yüzlerce yıl boyunca pasif olarak avlanmaya devam ettiğine dikkat çekti.

TÜRLER OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Hınçer hayalet av araçlarının milyonlarca sualtı canlısının, hatta dalıcı kuşların yaşamını yitirmesine neden olduğunu vurguladı. Hınçer, bu durumun av araçlarının bulunduğu bölgedeki biyoçeşitliliğe ciddi zarar verdiğini, ayrıca ağların üzerinde bulunan kanserojen etkiye sahip kurşunların uzun vadede balıkların kas dokularında birikerek sofralara geldiğini de söyledi.

WWF-Türkiye Deniz ve Yaban Hayatı Programı Kıdemli Müdürü Ayşe Oruç ise rapora baz oluşturan proje kapsamında İstanbul’un Prens Adaları’ndan çıkarılan av araçlarının çoğunun gırgır ağlarından oluştuğuna dikkati çekti. Oruç, şöyle devam etti: “Gırgır avcılığında derinlik sınırı Avrupa Birliği standardı olan 50 metreye yükseltilmeli. Balık stoklarının sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla, balıkların göç yolu olan İstanbul Boğazı’nın gırgır balıkçılığına kapatılması elzemdir.

Tarkan Altıntaş

İstanbul doğumlu olan Tarkan Altıntaş, evli olan Tarkan Altıntaş’ın bir kızı bulunuyor. Eğitim hayatı sonrası çeşitli kargo ve lojistik şirketlerinde yönetici olarak görev aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası Hal’inde yöneticilik yaptığı dönemde birçok yeniliğe imza attı. Sultanahmet The And Hotel bünyesinde bulunan Kent Haber adlı online haber sitesinin yönetiminde görev aldı. Halen Turizm Haber Ajansı editörü olarak 7 gün 24 saat turizm haberlerini izliyor. Dünyadan ve Türkiye'den en sıcak haberleri okuyuculara ulaştırıyor.

Recent Posts

Yunanistan kapıda vizeyi bir yıl uzattı, listeye iki ada daha ekledi

ATİNA  -Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki 10 adayı ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarına yönelik kapıda vize uygulamasını…

2 hafta ago

Pastacılık dünyasının yıldızı: Cédric Grolet

İSTANBUL - Mutfağa olan tutkusu ve yaratıcılığıyla dünya çapında ün kazanan ünlü şef Cédric Grolet’in…

3 hafta ago

Turistik ada Santorini’de olağanüstü hal kararı alındı

SANTORİNİ - Deprem bölgesi Santorini adasında 2 ay olağanüstü hal uygulanmasına karar verildi. Otel ve…

3 hafta ago

Yapay zekanın turizme faydası var mı?

İSTANBUL - Turizm, dünya çapında birçok ekonomide önemli bir rol oynamakta ve çeşitli faydalar sağlamaktadır.…

3 hafta ago

Dünyanın en büyük fast food zinciri Çinli Mixue

FİKRİ TÜRKEL İSTANBUL - Fast food deyince akla Mc Donald’s veya Burger King geliyor. Ama…

3 hafta ago

Celestyal’dan Arap Körfezi programı

İSTANBUL - Celestyal Cruises, Arap Körfezi’nde başarılı geçen ilk sezonunun ardından 2025 yılı için sefer…

3 hafta ago