Categories: DünyaManşet

Kıyamet oteli inşaatı Yapımı 37 yıldır sürüyor!

Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da, 1980’lerde büyük maliyetlerle inşa edilmeye başlanan ve 37 yıldır bir türlü açılışı yapılamayan Ryughong Oteli, bir türlü tamamlanamayan inşaatı dolayısıyla ‘kıyamet oteli’ adıyla anılıyor.

Otelin temeli 1987 yılında atılmış ve iki yıl içinde bitirilerek, açılışının, Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali’ne denk gelecek şekilde 1989 yılında yapılması planlanmıştı.

O dönemde, dünyanın en yüksek oteli rekoru Güney Koreli bir firmanın elindeydi ve Ryugyong Hotel’in bu rekoru kırması gerekiyordu, ancak programa sadık kalınmadı.

Piramit şeklindeki 3 bin odalı, 105 katlı devasa yapı, daha sonra Pyongyang’ın siluetinde bin metreyi aşan yüksekliğiyle yerini aldı. Ancak yaklaşık 757 milyon dolara (23 milyar 736 milyon TL) mal olmasına rağmen, binadaki ilerleme yıllar boyunca duraksadı.

GÜNEY KORE’DEKİ OTELİ GEÇTİ AMA
Planlanan yüksekliğine 1992 yılında ulaştı, ancak Kuzey Kore’nin ekonomik krize girmesiyle birlikte inşaat durdurulmuştu. Hatta, yapının tepesinde, yıllarca bir vinç dikili kaldı.

Takip eden 16 yıl boyunca Ryugyong Hotel, çıplak beton dış cephesi ile çevredeki binaların üzerinde yükselirken, içi boş bir şekilde durdu.

Bu süre zarfında halk arasında yapıya ‘Kıyamet Oteli’ benzetmesi yapıldı.

Uzun bir aradan sonra vinç kaldırıldı ve Ryugyong Hotel, 181 milyon dolara (5 milyar 600 milyon TL) mal olan metal ve camla kaplandı.

ALMAN ŞİRKET BİLE KAÇTI
2012 yılının sonlarında Alman otel grubu Kempinski, Ryugyong’u bir sonraki yıl kendi yönetimi altında açacağını duyurdu. Ancak sadece birkaç ay sonra şirket çekildi.

Çalışmaların başlamasının üzerinden 37 yıl geçmesine rağmen otel hala konuklara açılmadı, ancak binaya giren bir kişi buranın pek de sıcak bir ortam olmadığını açıkça ifade etti.

 

ÇALIŞAN TEK BİR ASANSÖR VAR…
Kuzey Kore turları konusunda uzman Simon Cockerell, CNN’e şunları söyledi:

“Bizi lobi alanına götürdüler, burada açıkta çok fazla sayıda çimento torbası vardı. Sonra, çalışan tek asansöre bindik ve sanırım 99. kat olan en üst kata çıktık. Oraya ulaşmak uzun zaman aldı, çünkü bu bir servis asansörüydü, bir dizi düğmesi olan modern bir asansör değildi. Nerede duracağını belirleyen bir asansör operatörü vardı. En tepede etrafa bir göz attık, birkaç fotoğraf çektik ve tekrar lobiye indik.”

Reuters’e göre, otelin tamamlanması için 2 milyar dolara (63 milyar 200 milyon TL) daha ihtiyaç var.

Tarkan Altıntaş

İstanbul doğumlu olan Tarkan Altıntaş, evli olan Tarkan Altıntaş’ın bir kızı bulunuyor. Eğitim hayatı sonrası çeşitli kargo ve lojistik şirketlerinde yönetici olarak görev aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası Hal’inde yöneticilik yaptığı dönemde birçok yeniliğe imza attı. Sultanahmet The And Hotel bünyesinde bulunan Kent Haber adlı online haber sitesinin yönetiminde görev aldı. Halen Turizm Haber Ajansı editörü olarak 7 gün 24 saat turizm haberlerini izliyor. Dünyadan ve Türkiye'den en sıcak haberleri okuyuculara ulaştırıyor.

Share
Published by
Tarkan Altıntaş

Recent Posts

Yunanistan kapıda vizeyi bir yıl uzattı, listeye iki ada daha ekledi

ATİNA  -Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki 10 adayı ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarına yönelik kapıda vize uygulamasını…

2 hafta ago

Pastacılık dünyasının yıldızı: Cédric Grolet

İSTANBUL - Mutfağa olan tutkusu ve yaratıcılığıyla dünya çapında ün kazanan ünlü şef Cédric Grolet’in…

2 hafta ago

Turistik ada Santorini’de olağanüstü hal kararı alındı

SANTORİNİ - Deprem bölgesi Santorini adasında 2 ay olağanüstü hal uygulanmasına karar verildi. Otel ve…

2 hafta ago

Yapay zekanın turizme faydası var mı?

İSTANBUL - Turizm, dünya çapında birçok ekonomide önemli bir rol oynamakta ve çeşitli faydalar sağlamaktadır.…

2 hafta ago

Dünyanın en büyük fast food zinciri Çinli Mixue

FİKRİ TÜRKEL İSTANBUL - Fast food deyince akla Mc Donald’s veya Burger King geliyor. Ama…

2 hafta ago

Celestyal’dan Arap Körfezi programı

İSTANBUL - Celestyal Cruises, Arap Körfezi’nde başarılı geçen ilk sezonunun ardından 2025 yılı için sefer…

3 hafta ago