Categories: GeziManşetTurizm

Terkedilmiş hayalet köy Kayaköy

FETHİYE – Bir zamanlar hareketli olan bu kasabanın ıssız kalıntıları, Toros Dağları’nın kıyısında, dünyaca ünlü plajlara ve Ölü Deniz’deki yatlarla dolu limana yakın bir konumda yer almaktadır. Taş binalar çatısız ve yıpranmış, dar sokaklar zamanla yıpranmış olsa da burası antik bir şehir değil, 1920’lerde siyasi nedenlerle terk edilmiş modern bir harabe.

Likya döneminde kent Karmilassos adıyla anılıyordu. Yunanlılar burayı işgal edince adını Levissi olarak değiştirdiler. Levissi’nin ilk sözü 14. yüzyıla kadar uzanır ve İtalyan gezgin Sanudo’ya aittir.

İlk olarak 1700’lü yıllarda inşa edilen, Yunanca Karmylassos adı verilen kasaba, yirminci yüzyılın başlarında 20.000 kadar Rum Ortodoks sakinine ev sahipliği yapıyordu. Birinci Dünya Savaşı’nın dağınık sonuçları ve Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü, Türk-Yunan Savaşı’nın (1919-1922) toprak gaspına yol açtı. Bu savaşta Yunanlıların büyük kaybı, çoğunlukla yeni Türkiye sınırları içinde kalan Rum Ortodoks topluluğuna ve dolayısıyla Yunanistan’daki Müslüman Türklere yönelik şiddet ve intikamla sonuçlandı. Yüzbinlerce Yunanlının Türkiye’deki şiddet olaylarından kaçması, hükümetlerin akan kanı durdurmak için 1923’ten itibaren karşılıklı zorunlu nüfus değişimini kabul etmelerine yol açtı.

Şimdiye kadar Türk komşularıyla barış içinde yaşayan Kayaköy sakinleri, kasabayı terk ederek Yunanistan’a gitti. Mübadeleden gelen yaklaşık 200.000 mülteciye yer bulmakta zorlanan ve bir milyondan fazla eski Türk sakinine eklenen Kayaköy, resmi mübadeleden önce kaçmıştı. Karşılığında 300.000’den fazla Türk, Yunanistan’dan, savaşın harap ettiği ancak toprak bakımından zengin Türkiye’ye zorla götürüldü. Kutup araştırmacısı ve Nobel ödüllü Norveçli bilim adamı Fridtjof Nansen, değişimi organize etme göreviyle görevlendirildi.

Kayaköy’de iki Rum Ortodoks kilisesi ve şehri sulayan çeşmeler ve sarnıçlarla birlikte yaklaşık 350 ev boş ve çoğu çatısız durumda. Sert kışlar ve kuvvetli rüzgarlar binaları harabeye çevirerek kasabanın antik görünmesine neden oldu. Özel bir müze kasabanın hikayesini anlatıyor.

Louis de Bernieres’in Kanatsız Kuşlar kitabı, Birinci Dünya Savaşı sırasında ve Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde Karaköy’ün kurgulanmış bir versiyonunda geçiyor.

Kayaköy, UNESCO tarafından Dünya Dostluk ve Barış Köyü olarak kabul edildi.

Gitmeden önce bil

En yakın havaalanı Dalaman’dır. Köy, Ölüdeniz’den arabayla kısa bir mesafededir veya işaretli bir dağ yolu boyunca 2,5 saatlik bir yürüyüş mesafesindedir.

THA

Recent Posts

Yunanistan kapıda vizeyi bir yıl uzattı, listeye iki ada daha ekledi

ATİNA  -Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki 10 adayı ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarına yönelik kapıda vize uygulamasını…

2 hafta ago

Pastacılık dünyasının yıldızı: Cédric Grolet

İSTANBUL - Mutfağa olan tutkusu ve yaratıcılığıyla dünya çapında ün kazanan ünlü şef Cédric Grolet’in…

3 hafta ago

Turistik ada Santorini’de olağanüstü hal kararı alındı

SANTORİNİ - Deprem bölgesi Santorini adasında 2 ay olağanüstü hal uygulanmasına karar verildi. Otel ve…

3 hafta ago

Yapay zekanın turizme faydası var mı?

İSTANBUL - Turizm, dünya çapında birçok ekonomide önemli bir rol oynamakta ve çeşitli faydalar sağlamaktadır.…

3 hafta ago

Dünyanın en büyük fast food zinciri Çinli Mixue

FİKRİ TÜRKEL İSTANBUL - Fast food deyince akla Mc Donald’s veya Burger King geliyor. Ama…

3 hafta ago

Celestyal’dan Arap Körfezi programı

İSTANBUL - Celestyal Cruises, Arap Körfezi’nde başarılı geçen ilk sezonunun ardından 2025 yılı için sefer…

3 hafta ago