ABD’de çarpıcı ‘iç savaÅŸ’ araÅŸtırması: ‘Olabilirlik artıyor….’

0
2

ABD’de yapılan yeni bir araÅŸtırmaya göre, ikinci bir ABD iç savaşı olasılığı “giderek daha olası” hale geliyor ve yeni ayaklanmalar yolda.

San Bernardino’daki California Eyalet Ãœniversitesi’nden bir araÅŸtırmacı ekibine göre, ABD’de ilk iç savaÅŸtan önceki on yıl olan 1850’ler ile bugün arasında da “çarpıcı benzerlikler” var.

Administration and Society dergisinde yayınlanan araÅŸtırmada, “Burada amacımız, bir yandan İç SavaÅŸ’tan önceki ayrıştırıcı on yılın ruh halini, diÄŸer yandan günümüzün aşırı partizan dönemini karşılaÅŸtırmak ve iki dönemin gerçekten de kapsamlı ve çarpıcı benzerlikler taşıdığını göstermektir” ifadeleri yer aldı.

AraÅŸtırmada, “Bugün ABD toplumunun kürtaj, göçmenlik, silah sahipliÄŸi, kimlik siyaseti ve baÅŸkanlık seçimlerinin meÅŸruiyeti gibi pek çok konuda yeniden bölünmüş durumda olduÄŸu” hatırlatıldı.

“SOSYAL SERMAYE” TEORÄ°SÄ° KULLANILDI
Ekip, mevcut siyasi atmosferin toplum üzerinde ne gibi etkileri olabileceÄŸini deÄŸerlendirmek için Fransız sosyolog Pierre Bourdieu’nun da katkı saÄŸladığı “sosyal sermaye” teorisini kullandı.

Fransız sosyolog Pierre Bourdieu’nun tarafından önerilen bu teori, bir toplumda yaÅŸayan ve çalışan insanlar arasındaki iliÅŸkiler ağını ve bunların olumlu sosyal sonuçları nasıl mümkün kıldığını ele alıyor. Ancak ekip, negatif sosyal sermayeyi deÄŸerlendirmek için bu teoriyi tersine çevirdi.

AraÅŸtırmada, teoriye iliÅŸkin, “Bu çalışmada, sosyal psikolojik bir kavramsal çerçeve olan sosyal sermaye teorisini kullanarak, İç SavaÅŸ öncesi dönem ile günümüzü karşılaÅŸtırarak tam ölçekli iç savaÅŸ olasılığını inceledik. Paralellikler dikkat çekicidir” denildi.

EN BÃœYÃœK SORUN: SÄ°YASÄ° GÃœVENSÄ°ZLÄ°K
“Siyasi güvensizlik, yüksek vergiler ve eyalet haklarının” hem 1850’ler hem de günümüzde mevcut olan büyük sorunlar olduÄŸunun vurgulandığı araÅŸtırmada, “Nesiller olmasa bile on yıllar sürecek uzun süreli sosyal ve siyasi çatışmaların kaçınılmaz olduÄŸu” vurgulandı ve söz konusu çatışmaların, “kamu yönetimini de içine alacağı” öne sürüldü.

Araştırmada, şunlar kaydedildi:

“En azından öngörülebilir bir gelecek için, iç savaşın devam etmesi, yeni ayaklanmalar, yaygın idari iÅŸlevsizliÄŸe neden olan siyasi tıkanıklıklar ve diÄŸer toplumsal huzursuzluk türlerine doÄŸru ilerleyen yörüngeler daha olasıdır. Olumsuz sosyal psikolojinin kamu yönetimi üzerinde halihazırda olaÄŸanüstü bir etkisi olmuÅŸtur ve yakın vadede azalması beklenmemekle birlikte 1860’larda olduÄŸu gibi katlanarak artabilir.”

ABD İÇ SAVAŞI (1861-1865)
Amerikan İç Savaşı (The Civil War) veya genelde Güney eyaletlerinde kullanılan diÄŸer adıyla Eyaletler Arası SavaÅŸ (The War Between the States), Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin Washington’daki yönetimi (“Union” veya “the North”) ile ülkeden ayrılmak isteyen 11 Güney Eyaleti (“the South” veya “Konfederasyon”) arasında çıkmış dört yıl süren geniÅŸ kapsamlı bir iç savaÅŸtır.

Savaşın temel nedeni, ekonomisi tarıma dayalı güney eyaletlerinde yoÄŸun olarak ucuz iÅŸgücü mahiyetinde kullanılan köleliÄŸin ülkenin Kuzey Amerika’nın batı bölgelerine doÄŸru geniÅŸlemesi nedeniyle tartışılmaya baÅŸlanması ve sanayileÅŸmiÅŸ kuzey bölgelerinde uygulandığı gibi tüm ülkede yasaklanıp yasaklanmayacağı konusundaki anlaÅŸmazlıktı.

11 Güneyli Eyalet Abraham Lincoln’un 1860 yılında yapılan seçimlerde baÅŸkan seçilmesiyle Jefferson Davis komutasında bağımsızlıklarını ilan etmiÅŸlerdir. 12 Nisan 1861 yılında ise Güney Carolina’daki Sumter Kalesi’nden ilk top atışıyla birlikte savaÅŸ baÅŸlamıştır.

Savaşın ilk sonucu Lincoln’un duraksamalarına ve bazı Demokrat Partililerin tepkisine raÄŸmen köleliÄŸin kaldırılmasıdır. 22 Eylül 1862’de hazırlanmaya baÅŸlanan, 1 Ocak 1863’te uygulamaya konan bu önlem, 13 anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi önergesinin oylanıp kabul edilmesiyle 31 Ocak 1865’te yasallaÅŸmıştır. Ancak bu zaferden beÅŸ gün sonra Lincoln bir suikast sonucu öldürülmüştür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın