AB’den Çinli elektrikli araçlara ek vergi kararı.

0
2

Avrupa BirliÄŸi (AB), Çin’de üretilen elektrikli otomobillerin Birlik üyesi ülkelere ithalatında 4 Temmuz’dan itibaren yüzde 38,1’e varan oranlarda ilave vergi getirmeye hazırlanıyor.

Avrupa BirliÄŸi (AB) Çin’den elektrikli otomobil ithalatında yüzde 38,1’e varan ek vergi kararı aldı.

AB Komisyonu, Çin’de üretilen elektrikli otomobillere saÄŸlanan sübvansiyonlar nedeniyle baÅŸlatılan soruÅŸturma kapsamında alınan kararlara iliÅŸkin açıklama yaptı.

Açıklamada, “Komisyon, soruÅŸturmasında Çin’deki elektrikli araç deÄŸer zincirlerinin adil olmayan sübvansiyonlardan yararlandığı geçici sonucuna vardı” ifadesi kullanıldı.

SoruÅŸturmanın devam ettiÄŸi belirtilen açıklamada, bu aÅŸamada Çin’deki elektrikli otomobil deÄŸer zincirinin AB’deki üreticileri ekonomik zarara uÄŸratan haksız sübvansiyonlardan faydalandığı görüşünde olunduÄŸu bildirildi.

Açıklamada, Komisyonun soruşturma bulgularını görüşmek ve belirlenen sorunları Dünya Ticaret Örgütü ile uyumlu bir şekilde çözmek için Çinli yetkililerle iletişime geçtiği belirtildi.

Bu kapsamda, Çin’den elektrikli araç ithalatında uygulanacak geçici dengeleyici vergilerin seviyesini duyurma kararı alındığı ifade edilen açıklamada, Çinli yetkililerle yapılan görüşmelerde etkili bir çözüm saÄŸlanamaması halinde bu geçici vergilerin 4 Temmuz’dan itibaren bütün üye ülke gümrüklerince uygulanmaya baÅŸlanacağı, geçici vergilerin daimi vergi kararı yürürlüğe girene kadar da devam edeceÄŸi bilgisi verildi.

Açıklamada, Çin firmaları arasında yer alan BYD’ye yüzde 17,4, Geely’e yüzde 20, SAIC’e yüzde 38,1 oranında ilave vergi uygulanacağı, soruÅŸturma sürecinde AB ile iÅŸbirliÄŸi yapan Çin’deki diÄŸer elektrikli otomobil üreticilerinin yüzde 21 vergiye tabi tutulacağı, iÅŸbirliÄŸi yapmayan diÄŸer elektrikli otomobil üreticilerinin de yüzde 38,1 ilave vergi ödeyeceÄŸi ifade edildi.

TESLA’YA Ä°STÄ°SNA

Tesla’nın Çin’de de üretim yaptığı anımsatılan açıklamada, bu firmaya bireysel olarak hesaplanacak bir vergi oranı uygulanabileceÄŸi, bu aÅŸamada seçim yapılmayan ve Çin’de üretim gerçekleÅŸtiren diÄŸer ÅŸirketlerin de özel durumlarının deÄŸerlendirilmesinin talep edilebileceÄŸi bildirildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın