Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olduğu için arıların kış uykusuna yatmadığını söyledi. Bu durumun, arıların normal fizyolojik süreçlerinden sapmalarına neden olduğunu, bunun toplu ölüm endişesine yol açtığını bildirdi.
Ankara Ãœniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, son dönemde artan toplu arı ölümlerinin nedenlerini deÄŸerlendirdi. Yarsan’a göre, bu ölümler öncelikle iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi kaynaklı. Ä°klimin dengesizleÅŸmesi, arıların doÄŸal yaÅŸam döngüsünü etkileyerek, beklenmedik davranışlar sergilemelerine yol açıyor.
ARILARDA TOPLU ÖLÜM ENDİŞESİ
Normalde kış aylarında ‘kış salkımı’ adı verilen bir duruma giren arılar, artan sıcaklıklarla birlikte erken bahar davranışları sergileyerek, fizyolojik faaliyetlerine baÅŸlıyor. Prof. Dr. Ender Yarsan, bu durumun arıların besin kaynaklarını tüketmelerine ve zayıf düşmelerine neden olduÄŸunu ifade etti.
Ayrıca, arı ölümlerinde ilaçların etkisiz kalmasının da büyük rolü bulunuyor. Tarım ilaçları, arıların doğal yaşam alanlarında kullanıldığında, arılar üzerinde zehirli etkiler gösteriyor. Özellikle zirai mücadele ilaçlarının bilinçsizce ve yoğun bir şekilde kullanılması, arı kolonilerinin büyük ölçüde zarar görmesine yol açabiliyor.
HASTALIKLARIN YAYILMASINA SEBEP
Prof. Dr. Yarsan, toplu arı ölümlerinin sadece hava sıcaklıklarındaki değişikliklere bağlı olmadığını, aynı zamanda doğal afetlerin de bu ölümlere neden olabileceğini belirtti. Özellikle aşırı yağışlar, arıların sindirim sistemlerinde bulunan hastalıkların yayılmasına neden olabilmektedir.
Zirai mücadele ilaçlarının etkisiz kalmasına iliÅŸkin yapılan bir araÅŸtırmada, 330’dan fazla varroa etkeni incelenmiÅŸ ve ruhsatlı olan bir ilacın yüzde 69 oranında dirençli olduÄŸu tespit edilmiÅŸtir. Bu durum, arıcılık sektöründe kullanılan ilaçların etkinliÄŸinin azaldığını ve arı kolonilerinin saÄŸlığının tehdit altında olduÄŸunu göstermektedir.