Firmaların ilave çalışana ihtiyacı var…!

0
1

Ä°stanbul Ticaret Odası Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi tarafından yayımlanan “istihdam” raporuna göre, firmaların ciddi düzeyde ilave çalışan ihtiyacı bulunuyor. Raporda, özellikle kalifiye mavi yakalı iÅŸ gücü temininde yaÅŸanan zorluklar ön plana çıkıyor.

Ä°stanbul Ticaret Odası Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi (Ä°TOSAM) tarafından yayınlanan “Ä°stihdamı Kazanmak: Firmaların Çalışan Ä°stihdamında YaÅŸadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri” baÅŸlıklı rapor, Türkiye’nin istihdam piyasasında karşı karşıya olduÄŸu kritik sorunları ortaya çıkardı. Raporda, firmaların ciddi düzeyde ilave çalışan ihtiyacı olduÄŸu belirtilirken, özellikle mavi yakalı çalışan bulmanın zorluÄŸu vurgulandı. Raporda yer alan tespitler, Türkiye’nin daha nitelikli ve dengeli bir istihdam piyasasına duyduÄŸu ihtiyacı açıkça gösterdi.

KALİFİYE ELEMAN EKSİKLİĞİ

Rapora göre, Türkiye’deki firmalar nitelikli iş gücü bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Özellikle kalifiye mavi yakalı personel ve vasıflı ustaların temininde önemli sorunlar yaşanıyor. Raporda, bir imalat sanayi şirketinin kalifiye personel bulma zorluğuna dikkat çekilerek, bu durumun kriterlerin gevşetilmesine neden olduğu belirtiliyor. İmalat sektöründe çalışan vasıflı ustalar, yüksek maaş talepleriyle dikkat çekerken, bu pozisyonlardaki maaşların 10 yıllık bankacılardan daha yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.

MAVÄ° YAKALI MESLEKLERDE ‘AÇIK Ä°Åž’ KRÄ°ZÄ°

Ä°TOSAM raporunda, mavi yakalı mesleklerdeki ‘açık iÅŸ’ oranının iÅŸsizlik oranından daha yüksek olduÄŸu belirtiliyor. Raporda, mavi yakalı mesleklerde yaÅŸanan sorunların başında mesleki eÄŸitimdeki yapısal sorunlar, imaj ve statü problemleri ile organizasyonel sorunlar yer alıyor. Ä°stanbul’un Türkiye’deki toplam istihdamın yüzde 20’sini barındırdığı vurgulanarak, iÅŸverenlerin ilan ettiÄŸi açık iÅŸlerde mavi yakalı mesleklerin ciddi bir hakimiyeti olduÄŸu ifade ediliyor.

ZANAATKAR VE OPERATÖRLERE TALEP ARTIYOR

Özellikle zanaatkarlar, operatörler ve montajcılardan oluÅŸan orta vasıflı mavi yakalı mesleklerdeki açık iÅŸlerin oranı iÅŸsiz sayısından daha fazla. Raporda, “iÅŸ beÄŸenmeme” olgusunun Türkiye’de özellikle bu mesleklerde yaÅŸandığı belirtiliyor. Mavi yakalı çalışanlar, yüzde 10 gibi ufak bir ücret farkı nedeniyle toplu olarak baÅŸka firmalara geçiÅŸ yapabiliyor. Lojistik sektöründen bir firma, mavi yakalı çalışan bulmada ve mevcut çalışanları elde tutmada ciddi zorluklar yaÅŸadıkları dile getirdi.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ TUTUMU VE İŞ GÜCÜ İHTİYACI

Raporda yer alan bir baÅŸka tespit ise üniversite mezunlarının mavi yakalı iÅŸlere olan olumsuz tutumu. Lojistik sektöründeki bir firma, üniversite mezunlarının “dört yıllık üniversite bitirdim, bu mavi yakalı iÅŸi nasıl yapayım” ÅŸeklinde bir yaklaşım sergilediklerini aktarıldı. Bu durum, iÅŸverenler için nitelikli iÅŸ gücü bulma sürecini zorlaÅŸtırıyor. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir firma, mavi yakalı çalışan bulamama sorununun özellikle Ä°stanbul’da belirgin olduÄŸunu ve bu nedenle üretim faaliyetlerini Anadolu’ya kaydırmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

İSTANBUL’UN ÜZERİNDEKİ YÜK

Rapora göre, İstanbul, Türkiye’nin toplam istihdamının yüzde 20’sini barındırıyor ve bu durum şehirdeki iş gücü ihtiyacını artırıyor. Özellikle mavi yakalı mesleklerdeki açık işlerin sayısı, işsizlik oranını geride bırakmış durumda. İTOSAM raporunda, mavi yakalı çalışan ihtiyacının sürekli olduğu ve bu ihtiyacın İstanbul’da daha da belirgin hale geldiği vurgulanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın