2024 Olimpiyat Oyunları baÅŸladı…. Ev sahibi Fransa, ilk kez stadyum dışında açılış seremonisi düzenleyerek bir ilke imza attı. Ancak tören tartışmalı anlara sahne oldu…
Ä°lk modern olimpiyat oyunlarının 1896’da Atina’da gerçekleÅŸtirilmesiyle baÅŸlayan gelenek 4 yılda bir olacak ÅŸekilde sürdürülüyor. Bu yıl ev sahibi Fransa…
119
Avrupa Parlamentosu’ndaki saÄŸ kanadın yükselmesi sonrası erken seçime giden ülkede, açılış töreni Paris’te, ve tarihte ilk kez stadyum dışında yapıldı.
219
Seine Nehri üzerinde gerçekleÅŸtirilen törende 204 ülke sporcuları ile Mülteci Olimpiyat Takımı’nı taşıyan 85 tekne, Austerlitz Köprüsü’nün altından yola çıkarak Seine Nehri boyunca Eyfel Kulesi’nin olduÄŸu noktaya, Iena Köprüsü’ne kadar 6 kilometreyi aÅŸkın mesafe boyunca geçit yaptı.
319
Koreografi ve sanat direktörlüğünü Fransız yönetmen ve aktör Thomas Jolly’nin üstlendiÄŸi açılış töreni, 4 saatten biraz fazla sürdü. SaÄŸanak yaÄŸmur dışında teknik bir arızanın gözlemlenmediÄŸi törende sonradan büyük tartışma yaratan anlar vardı…
419
1-ANONS KRÄ°ZÄ°
Ãœlkelerin Seine Nehri üzerindeki geçiÅŸi sırasında Güney Kore kafilesi, sunucular tarafından ‘Kuzey Kore’ olarak anons edildi. Bu büyük hata kısa süre içinde fark edildi ve Olimpiyat komitesi özür yayınladı.
519
2- KAFA KARIÅžTIRAN MASKOT
2024 Olimpiyatlarının maskotu, kökeni Friglere dayanan ve Fransız Devrimi’nin simgesi olan ÅŸapka, evrensel özgürlük ve bağımsızlık sembollerinden biri… Ancak bu ÅŸapka özellikle sosyal medyada tartışmalara yol açtı. Devrimin simgesi olduÄŸu için seçilen maskot klitoris, menstural kap, ketçap lekesi gibi bambaÅŸka ÅŸeylere benzetildi.
619
3.ŞARKI SÖYLEYEN MARIE ANTOINETTE
Son Fransa Kraliçesi Marie Antoinette’in ÅŸarkı söylerken tasvir edildiÄŸi canlı müzik performansı, eleÅŸtirilerin hedefi olan bir diÄŸer unsur oldu. Öte yandan Gojira, olimpiyat tarihinde sahne alan ilk heavy metal grubu oldu.
719
4- MEÅžALE TAÅžIYAN DRAG QUEEN
Fransa’daki olimpiyat oyunlarında en çok tepki çeken ise LGBT temasının ön planda tutulması oldu. Olimpiyat meÅŸalesinin bir drag queen tarafından taşınması, muhafazakar çevreleri kızdırdı.
819
5- AŞKIN İLGİNÇ TASVİRİ
Tarihte ‘devrim ÅŸehri’ olarak anılan Paris, diÄŸer yandan ‘aÅŸk ÅŸehri’ olduÄŸunun vurgusunu hazırlanan ÅŸovlarla göstermek istedi. Ancak bunu yaparken tercih edilen görseller, özellikle çocukların da ilgiyle izlediÄŸi bir tören için uygunsuz olarak nitelendirildi. Zira görüntülerde grup seks vurgusu yapılıyordu.
919
6- HRÄ°STÄ°YANLARI ÖFKELENDÄ°REN ‘SON AKÅžAM YEMEĞİ’
Açılış töreninde en büyük tepki şüphesiz Ä°sa’nın Son AkÅŸam YemeÄŸi tablosuna atıfta bulunan ÅŸov oldu. Leonardo Da Vinci’nin meÅŸhur tablosunun canlandırıldığı sekansta sahnede drag queen’lerin olması, hristiyanları öfkelendirdi.
1019
Tabloda Hz. Ä°sa’nın bulunduÄŸu yere konumlandırılan kadının aksesuarları, eleÅŸtiri konusu olan bir diÄŸer konu oldu.
1119
7- ÇIPLAK VE MAVİ YUNAN TANRISI
Ä°sa’nın ‘Son AkÅŸam YemeÄŸi’ sekansında masada yer alan ve Yunan ÅŸarap tanrısı Dionisos, Fransız aktör Phillippe Katerine’den baÅŸkası deÄŸildi.
1219
“Çıplak mavi adam” olarak sosyal medyada gündem olan Katerine, temsilden memnun olduÄŸunu ÅŸu ifadelerle açıkladı:
‘”Tartışma olmasaydı eÄŸlenceli olmazdı. Herkes bu gezegende aynı fikirde olsaydı sıkıcı olmaz mıydı?”
(Dionisos, medeniyetin destekçisi ve barış aşığı olarak tanımlanıyor)
1319
Kendini her fırsatta dindar olarak nitelendiren Elon Musk da bu gösteriye tepkisiz kalmadı. X’te yaptığı yorumda “Bu, kesinlikle Hristiyanlara yapılan büyük bir saygısızlıktı” ifadelerini kullandı.
1419
Fransız piskoposlar da törenin ardından bir kınama mektubu yayınladı ve “Bu tören maalesef Hristiyanlıkla alay eden sahneleri içeriyordu, bu durumu derin bir üzüntüyle karşılıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, bu durum karşısında Hristiyanlarla dayanışma ifade eden diğer dinlerin mensuplarına teşekkür edildi.
1519
GÖSTERİ SİLİNDİ
Açılış seremonisinin yoğun tepki alması üzerine ilginç bir gelişme daha yaşandı. Olimpiyatların resmi YouTube sayfasında yayınlanmış olan tören aniden silindi.