İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin devletini resmen tanıdı.

0
3

Ä°spanya’nın ardından Ä°rlanda ve Norveç de Filistin devletini resmen tanıdıklarını ilan etti. Ä°rlandalı yetkililer, tam diplomatik iliÅŸkilerin kurulması için Filistin’e büyükelçi atanacağını da bildirdi.

Ä°SPANYA ‘DOÄžU KUDÃœS OLARAK’ TANIYACAK

Ä°spanya BaÅŸbakanı Pedro Sanchez, bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin Gazze Åžeridi ve Batı Åžeria da dahil olmak üzere bir Filistin Devleti’ni tanıyacağını belirtti. Reuters’ın aktardığına göre, Sanchez, Filistin devletinin baÅŸkentini DoÄŸu Kudüs olarak kabul edeceklerini söyledi. Barışa ulaÅŸmak için Filistin’i devlet olarak tanımanın önemli olduÄŸunu vurgulayan Sanchez, “Ä°spanya, tüm taraflarca kabul edilmedikçe 1967 sınırlarındaki deÄŸiÅŸiklikleri tanımayacak” dedi.

Ä°RLANDA’DAN TAM DÄ°PLOMATÄ°K Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER İÇİN BÃœYÃœKELÇİ ATAMASI

Ä°rlanda, Filistin ile tam diplomatik iliÅŸkiler kurma sürecinin bir parçası olarak Filistin’e büyükelçi atayacağını duyurdu. Ä°rlandalı yetkililer, bu adımın Filistin devletinin uluslararası tanınmasını ve desteklenmesini pekiÅŸtireceÄŸini belirtti.

NORVEÇ-FİLİSTİN İLİŞKİLERİNDE DÖNÜM NOKTASI

Norveç DışiÅŸleri Bakanlığı, DışiÅŸleri Bakanı Espen Barth Eide’nin yaptığı açıklamada, ülkesinin Filistin devletini resmen tanıdığı bu günü, “Norveç-Filistin iliÅŸkileri açısından bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi. Eide, Norveç’in 30 yılı aÅŸkın süredir Filistin devletinin en güçlü savunucularından biri olduÄŸunu vurgulayarak, bu tanımanın iki devletli çözüm sürecine önemli bir katkı saÄŸlayacağını belirtti.

Ä°SRAÄ°L’Ä°N YAPICI TAAHHÃœTTE BULUNMAMASI ELEÅžTÄ°RÄ°LDÄ°

Eide, iki devletli çözüm konusunda Ä°srail’in yapıcı bir taahhütte bulunmamasını eleÅŸtirerek, Norveç’in Filistin devletinin uluslararası tanınması için çabalarını sürdüreceÄŸini ifade etti. Eide, “Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkı vardır ve bu hak, Orta DoÄŸu’da barışın saÄŸlanması için gereklidir” dedi.

Ä°SRAÄ°L’E KARÅžI DÄ°PLOMATÄ°K BASKI ARTIYOR

Ä°spanya, Ä°rlanda ve Norveç’in bu adımı, Ä°srail’in Gazze’deki yedi aydır süren katliamlarına karşı net bir duruÅŸ sergilediÄŸi bir dönemde geldi. Üç ülke, bu kararla birlikte ateÅŸkes saÄŸlama çabalarını hızlandırmayı ve Ä°srail’in bölgedeki politikalarını yeniden gözden geçirmesi için baskıyı artırmayı amaçladıklarını belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın