Ä°srail’de öfke büyüyor: On binler yine sokaklara döküldü.

0
4
Ä°srailliler, Gazze Åžeridi’nde ateÅŸkes, esir takası anlaÅŸması ve Netanyahu hükümetinin istifası talebiyle ülke genelinde aylardır olduÄŸu gibi gösteriler düzenledi. Protestocular, “Hepsi hemen eve!”, “Yardım!” yazılı dövizler taşırken, “Bibi (Netanyahu) esirleri serbest bırak!”, “200 gün geçti esirler için çok” sloganları attı.

Gazze Åžeridi’ndeki Ä°srailli esirlerin getirilmesi için anlaÅŸma imzalanması çaÄŸrısının yapıldığı, BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu hükümetine karşı her hafta cumartesi günü Ä°srail’de düzenlenen protestolar, bu hafta da geniÅŸ katılım ve olaylarla sürdü.

Hükümet karşıtı gruplara katılan on binlerce kiÅŸi, Gazze’ye saldırıların sonlandırılmaması ve esirlerin geri getirilmesi konusunda siyasi iradenin kayıtsızlığını eleÅŸtirerek, ülke tarihinin “en saÄŸcı hükümetinin” istifasını ve erken seçim talep ettikleri protestolarını yineledi.

Tel Aviv, Hayfa, Birüssebi ve Batı Kudüs’ün yanı sıra Netanyahu’nun konutunun bulunduÄŸu kuzeydeki Kayserya kenti ile ülkenin farklı noktalarında hükümetin istifasının ve esirlerin geri getirilmesinin istendiÄŸi gösteriler düzenlendi.

Protestoların merkezi, on binlerce Ä°sraillinin akÅŸam saatlerinde toplandığı baÅŸkent Tel Aviv’de yer alan, Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemelerine karşı yapılan gösterilerde sembolleÅŸen, polisin demir bariyerlerle kapattığı Kaplan Caddesi oldu.

1-008.jpg

‘220 GÃœN GEÇTÄ° ESÄ°RLERÄ° GERÄ° GETÄ°RÄ°N’

İsrail bayrakları taşıyan binlerce protestocu, Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşıdı, caddede kurulan platformda hükümeti eleştiren konuşmalar yapıldı.

Gazze Åžeridi’ndeki Ä°srailli esirlerin yakınları da yakındaki Menachem Begin Caddesi’nde Savunma Bakanlığının önünde Netanyahu ve öncülük ettiÄŸi hükümete eleÅŸtirilerini yöneltti. Ä°srailli esir yakınları, Netanyahu ve kabine üyelerini, “yalan söylemek” ve “esirleri geri getirecek anlaÅŸmaya engel olmakla” suçladı.

Esirlerin bir an önce evlerine dönmesi çaÄŸrısı yaparak davullar ve düdükler çalan protestocular, “Hepsi hemen eve!”, “Yardım!” yazılı dövizler taşıdı, Netanyahu’yu suçlayan sloganlar attı. Göstericiler, “(Netanyahu) Bibi esirleri serbest bırak!”, “Sen baÅŸtasın, sen suçlusun”, “200 gün geçti esirler için çok” diye bağırdı.

Kaplan Caddesi’nden yürüyerek bakanlık binasının önündeki Menachem Begin Caddesi’ne gelen hükümet karşıtı protestocular, esir takası talep eden göstericilerle eylemlerini sürdürdü.

Ä°srailli esir Nimrod Cohen’in babası Yahuda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki hafta önce Hamas’ın kabul ettiÄŸi anlaÅŸmayı, Ä°srail hükümetinin otomatik olarak reddettiÄŸini ve Refah’a saldırı baÅŸlatarak gömmek istediÄŸini söyledi.

Ä°srail hükümetine karşı öfkeli olduÄŸunu belirten Yahuda, Netanyahu’nun esirlerin serbest bırakılmasının önündeki engel olduÄŸunu dile getirdi.

Esir babası Yahuda, uluslararası topluma Ä°srail hükümeti ve BaÅŸbakan Netanyahu’nun kenara çekilmesi, ateÅŸkes ve esirlerin serbest bırakılması için baskı uygulaması çaÄŸrısında bulunarak, “Gazze’deki savaşın artık bir amacı yok. Daha fazla asker öldürülüyor. Daha fazla esir öldürülüyor. Daha fazla da esir yakında öldürülecek durumda.” ifadesini kullandı.

1-009.jpg

POLÄ°STEN MÃœDAHALE

Göstericiler bu alandan yürüyüşe geçti ve İsrail polisinin engeliyle karşılaştı.

Ä°srail polisi, kentin ana yollarından Ayalon Otoyolu’na çıkışlarda demir bariyer ve göstericilerin geçiÅŸini engellemek için kamyonlar yerleÅŸtirerek konuÅŸlandı.

Ayalon Otoyolu’na ilerlemek isteyen göstericilere Kaplan Caddesi’nde Ä°srail polisi atlı birliklerle müdahale etti. Ä°srail polisi ile göstericiler arasında uzun süre arbede yaÅŸandı. Göstericiler, kolluk kuvvetlerinden sorumlu aşırı saÄŸcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’e hitaben “Ben-Gvir terörist”, “FaÅŸistlerin polisi” diye sloganı attı.

İsrail polisi, alana TOMA getirerek göstericilere su sıkarak müdahale etti, olaylar uzunca bir süre devam etti.

Gazze Åžeridi’ndeki Ä°srailli esirlerin yakınları ve onların destekçisi bir grup, polis bariyerlerini aÅŸarak Tel Aviv’deki Ayalon Otoyolu’nu tek yönlü trafiÄŸe kapattı.

1-010.jpg

BAŞBAKANIN EVİNİN ÖNÜNE DE GİTTİLER

Sahil kenti Hayfa’nın yanı sıra kuzeyde Kayserya kentindeki Netanyahu’nun ÅŸahsi konutunun çevresinde de binlerce gösterici Ä°srail bayrakları, meÅŸaleler, davul ve düdüklerle toplandı. Göstericiler, “Sen baÅŸtasın, sen suçlusun!” sloganları atarak hükümetin istifasını ve erken seçim talep etti.

Batı Kudüs’te de Ä°srailliler esirlerin serbest bırakılması için hükümetin anlaÅŸma yapması talebiyle yürüdü.

Hükümetin istifası ve Gazze Åžeridi’ndeki esirlerin geri getirilmesi için bir an önce anlaÅŸma imzalanmasını isteyen Ä°srailliler, ülkenin çeÅŸitli noktalarındaki yolları ve kavÅŸakları kapattı.

Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyunda siyasi nedenlerle Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın