Lezzetli sütlaç nasıl yapılır?

0
3

Severek tükettiğimiz sütlaç en sevilen tatlılar arasında yer alır. Sevdiklerinize sunmanız için pratik hazırlanan sütlaç tarifini sizler için derledik. Sütlaç nasıl yapılır? Sütlaç için gereken malzemeler neler? Lezzetli Sütlaç tarifi nasıl olur?
Sevilen süt tatlılarından biri olan sütlaç çoğu insan tarafından tercih edilir. Sevdiklerinize sunmanız için pratik hazırlanan sütlaç tarifini sizler için derledik.
Lezzetiyle meşhur olan sütlaç hafif olmasıyla da sıkça tercih edilen bir tatlıdır. Özellikle akşam yemeklerinden sonra keyifle tüketilir.15. ve 17.yüzyıl arasında İstanbul mutfağında daha çok hamurlu, tahıllı ve meyveli tatlılar tüketilmiş olup nadir de olsa sütlü tatlılar pişirilmiştir. Saray mutfağında sütlü tatlılar asıl olarak 17.yüzyıldan sonra sıkça görülmektedir.

Bunun sebebi 17.yüzyıldan önce İstanbul içinde mandıraların bulunmaması ve uzaklardan gelen sütlerin bozulmadan İstanbul pazarlarına gelmesinin güç olmasıdır. O dönemlerde süt çabuk bozulduğundan ve yoğurt daha dayanıklı olduğundan genelde sütten yoğurt yapılmıştır.


17.yüzyıl sonrası mandıraların açılarak sayılarının artması ve taze süte kısa sürede ulaşılması sütlü tatlıların çeÅŸitliliÄŸinin artmasında ve sıklıkla piÅŸirilmesinde etkili olmuÅŸtur. 18. Yüzyıl sonu 19.yüzyıl baÅŸlarında sütlü tatlılar ve çeÅŸitleri çoÄŸalmış PriÅŸtineli ve Debreli seyyar satıcılar mahalle ve sokak aralarında taşıdıkları tablalarda kaymağı bol muhallebileri çeÅŸitli maniler eÅŸliÄŸinde satmışlardır. Böylece Ä°stanbul’da ayrı bir sokak kültürü oluÅŸmuÅŸtur.

Bir rivayete göre sütlaç Rumeli tatlısıdır. Sütlaç geçmiÅŸ dönemlerde “sütlü aÅŸ” olarak adlandırılmış olup zaman içerisinde sütlaç olarak söylenir hale gelmiÅŸtir. Demschwarn’ın anlattıklarından sütlacın 16.yüzyılda tatlımsı pirinçli çorba olarak tüketildiÄŸi anlaşılıyor. Zaman içerisinde, içindeki ÅŸeker oranının artmasından olsa gerek, sütlaç çorbalar grubundan tatlılara geçiÅŸ yapmıştır.

Sütlaç nasıl yapılır?
Malzemeler:
6 bardak süt
1 çorba kaşığı dolusu pirinç unu ya da nişasta
9,5 çorba kaşığı toz şeker

Sütlaç nasıl yapılır? Lezzetli sütlaç tarifi
1 su bardağı pirinç
2 su bardağı su
1 paket vanilya
Yapılışı:
Pirinçleri bir tencereye koyun, suyu ilave edin, pişene kadar kaynatın, suyu fazla kaldıysa süzün. Pişen pirince sütü koyup kaynatın. Kaynarken şekeri koyun, pirinçler ise iyice yumuşayana kadar kaynatmaya devam edin. Pirinç ununa biraz su koyup açın, vanilyayı ve pirinç ununu süte koyup güzelce karıştırın.

Sütlaç nasıl yapılır? Lezzetli sütlaç tarifi
Bir iki taşım kaynadıktan sonra altını kapatın. Kaselere koyun, üzerini fıstık ve tarçınla süsleyip soğuk servis yapın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın