LGS sonuçları, MEB tarafından 28 Haziran 2024 tarihinde açıklandı. Puanı hesaplanan 992 bin 906 öğrencinin LGS sonuçları, “sonuc.meb.gov.tr” sayfasından TC kimlik no, doÄŸum tarihi ve güvenlik kodu girilerek sorgulanabiliyor. LGS sonuçları ile 2024 yılında 2 bin 525 liseye 203 bin 638 öğrenci yerleÅŸtirileceÄŸi belirtildi.
LGS sonuçları açıklandı! LGS sonuçları sorgulama nasıl yapılır?
Milli Eğitim Bakanlığınca 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan Liselere Geçiş Sistemi sonuçları açıklandı. İyi bir lisede okumanın hayalini kuran öğrenciler bir sonraki adımda tercih heyecanını yaşamaya başlayacak.
SORGULAMA NASIL YAPILIR?
LGS sonuçları https://sonuc.meb.gov.tr internet adresinde TC kimlik no, doğum tarihi ve güvenlik kodu girilerek öğrenilebilecek.
MEB LGS TERCİHLERİ İÇİN EBEVEYNLERE YÖNELİK KILAVUZ YAYINLANDI
Milli EÄŸitim Bakanlığı (MEB) takvimine göre, yarın açıklanması beklenen Liselere GeçiÅŸ Sistemi (LGS) merkezi sınavının ardından baÅŸlayacak tercih sürecinde bu yıl ilk kez ailelere kapsamlı bilgi verilmesi amacıyla “Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu” hazırlandı.
2 Haziran’da düzenlenen LGS kapsamındaki merkezi sınav sonuçları, yarın açıklanacak. Öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.
MEB Özel EÄŸitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, LGS tercih sürecindeki hazırlıklara bir yenisini daha ekleyerek, ailelere kapsamlı bilgi verilmesi amacıyla “Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu” nu internet sitesinden yayımladı. Kılavuza, Özel EÄŸitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinden ulaşılabilecek.
Kılavuzda, tercih süreci, lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirmelere ilişkin bilgiler ile sıkça sorulan sorular ve öneriler gibi detaylı konu başlıkları yer alıyor. Aynı zamanda tercih kontrol listesi, okul türleri ve yerleştirme detaylarına da kılavuzdan ulaşılabiliyor.
Fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi, güzel sanatlar lisesi, spor lisesi gibi okul türlerine ilişkin kapsamlı bilgilerin yer aldığı kılavuzda, tercih kontrol listesine de yer verildi.
Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayımlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlayacak. Sınava girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirmeyle tercih yapabilecek.
YERLEÅžTÄ°RMELERE Ä°LÄ°ÅžKÄ°N BÄ°LGÄ°NLER YER ALIYOR
Liselere yerleştirmeler, yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme olmak üzere 3 şekilde yapılacak.
Yerel yerleştirmede, öğrenciler ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık kriterleri dikkate alınarak kayıt alanlarında bulunan farklı türdeki okullardan en fazla 5 tercih yapacak.
Yerel yerleÅŸtirmelerden en az bir okul tercih edilmesi zorunlu olacak. Yerel yerleÅŸtirme ekranında yeÅŸil renk, ” kayıt alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduÄŸu kayıt alanında yer alan okulları, mavi renk, “komÅŸu kayıt alanında” öğrenci için ikamet adresine göre komÅŸu kayıt alanında yer alan okulları, kırmızı renk “diÄŸer” ise öğrenci için bunların dışında kalan okulları belirtiyor olacak.
Öğrenciler, ilk olarak “yerel yerleÅŸtirmeyle öğrenci alan okullar” ekranından tercih yapacak. Yerel yerleÅŸtirme tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek ÅŸartıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercihinde bulunabilecek. Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.
Merkezi yerleştirmede, merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına ve puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacak. LGS puanıyla öğrenci alan Türkiye genelindeki okullar tercih edilebilecek.
Pansiyonlu okullar için tercih yapmak ise isteğe bağlı olacak.
“BEN OLAMADIM, O OLSUN ANLAYIÅžINI KULLANMAYIN”
Kılavuzda, tercih döneminde velilere yönelik şu öneriler yer aldı:
“Bu süreçte çocuÄŸunuza yönelik bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyin. Her çocuk biricik ve kendine özeldir. Önemli olan çocuÄŸa destek olup kendini keÅŸfetmesine yardımcı olmaktır. ÇocuÄŸunuzun hayallerini dinlemek, gitmek istediÄŸi okul ve gelecekte seçeceÄŸi meslek hakkında size ipuçları verebilir. ÇocuÄŸunuzun ilgi alanlarını ve yeteneklerini desteklemek için onlara fırsatlar sunabilirsiniz. Çocuklarınızın tercih edecekleri okulların yurt, konaklama, ulaşım, beslenme gibi imkanları hakkında okul web sitelerinden araÅŸtırma yapabilirsiniz.
ÇocuÄŸunuzu baÅŸkalarıyla kıyaslamak yerine kendi geliÅŸim sürecini dikkate alarak deÄŸerlendirebilirsiniz. Tercih döneminde baskıcı ve karar verici tutum yerine bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyebilirsiniz. ‘Ben olamadım, o olsun’ anlayışı yerine çocuÄŸunuzun istek ve hayallerinin sizinkinden farklı olabileceÄŸi bilinciyle yaklaÅŸabilirsiniz.”
TERCÄ°H DANIÅžMANLIÄžI HÄ°ZMETÄ° BAÅžLIYOR
MEB, öğrencilere liselere yerleÅŸtirme sürecinde destek olmak amacıyla rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla verilecek “tercih danışmanlığı” hizmetinin de hazırlıklarını tamamladı.
Bu kapsamda, tüm illerde görev yapan rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar, tercih sürecinde, öğrencilerin bir üst eğitim programına yerleşmesi amacıyla tercih danışmanlığı hizmeti sunacak. Tercih danışmanlığı birimleri, eğitim kurumları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde kurulacak.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün çalışmalarıyla LGS tercih dönemi için Türkiye genelinde yaklaşık 19 bin tercih danışmanlığı birimi kuruldu. Bu birimlerden 1 milyon öğrencinin ve velinin yararlanması bekleniyor.
Ayrıca tercih danışmanlığı sürecinde görevli rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar, öğrenciler ve veliler, bakanlığın internet sitesinden güvenilir ve güncel bilgilere ulaşabilecek.
Tercih danışmanlığı sürecinde, öğrencilerin kendini tanıması, fırsatları değerlendirmesi, sorumluluk alarak karar vermesi, çok yönlü gelişiminin desteklenmesi ve toplum için sağlıklı bir birey olarak yaşamını sürdürmesi konularında öğrencilere ve ebeveynlere kılavuzluk edilecek.