Yunanistan “Altın Vize” koÅŸullarını ağırlaÅŸtırıyor.

0
4

Yunanistan, Türk ve Çinli yatırımcıların ağırlıklı olarak yararlandığı Altın Vize uygulamasının ÅŸartlarını zorlaÅŸtırıyor. Büyük kentlerde Altın Vize alabilmek için yapılması gereken asgari yatırım 800 bin Euro’ya çıkarıldı.

Avrupa BirliÄŸi (AB) üyesi ülkelerden birinin vatandaşı olmayanlar, 1 Eylül’den itibaren emlak alımı yoluyla Yunanistan’da oturma izni edinebilmek için daha fazla para ödeyecek.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, ülkenin iki büyük kenti Atina ile Selanik’te ve Yunanistan’ın büyük adalarında bugüne dek Altın Vize alabilmek için asgari 250 bin euroluk yatırım yapmak gerekirken bu alt sınır 800 bin Euro’ya yükseltildi. DiÄŸer kentlerde ve bölgelerde ise alt sınır 400 bin euro olarak belirlendi.

Altın Vize adı verilen oturma iznine sahip olanlar herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmaksızın AB bölgesinde serbest dolaşım imkanına sahip oluyor. Yunanistan’ın Altın Vize uygulamasından bugüne dek en çok Çinliler ve Türklerle, Ä°srail’in Gazze’deki saldırıları baÅŸladıktan sonra Ä°srailliler yararlandı. Gerekli emlak yatırımını yapan kiÅŸiye verilen Altın Vize, o kiÅŸinin aile üyelerini (birinci dereceden akrabalar) de kapsıyor ve beÅŸ yıl boyunca geçerli oluyor. Söz konusu emlak beÅŸ yılın ardından hâlâ Altın Vize’yi alan kiÅŸiye ait ise uygulama beÅŸ yıl daha uzatılıyor.

KONUT SIKINTISINA KARŞI ÖNLEM
Altın Vize alabilmek için emlak alanlara bazı ÅŸartlar da koÅŸuluyor. Yunanistan Maliye Bakanlığı’nın konuya iliÅŸkin açıklamasına göre, örneÄŸin bir konut sahibi evini kiraya verebiliyor ancak bunu Airbnb gibi platformlar üzerinden kısa süreli kiralayamıyor. Yunan hükümetinin bu önlemi hayata geçirerek bir yandan konut sıkıntısı ve emlak piyasasındaki fiyat artışı ile mücadele etmeyi, diÄŸer yandan ise devletin kasasına para girmesini saÄŸlamaya çalıştığı belirtiliyor.

Yunan medyasına konuÅŸan emlakçılar, yabancı yatırımcıların Yunanistan’da emlak almaya baÅŸlamasıyla, son yıllarda özellikle büyük kentler ve çok sayıda adada, konut satış ve kira fiyatlarında büyük bir artış yaÅŸandığını aktarıyor.

KORUMA ALTINDAKÄ° EVLER DAHA UCUZ
Yunan hükümeti diğer yandan, özel durumlarda 250 bin euro asgari yatırımla Altın Vize vermeye de devam edecek. Bunun için yatırımcıların koruma altındaki bir binayı satın alıp yasal şartlara uygun bir şekilde onarması gerekiyor.

Yunan kamu radyosunun ilgili kurumlara dayandırdığı haberine göre geçen yıl, Altın Vize kapsamında 8 bin 516 emlak alma giriÅŸimi oldu ve bunlardan bin 802’si gerçekleÅŸti. Bazı yatırımcıların, örneÄŸin baÅŸkent Atina’da çok katlı binalar aldıkları bildiriliyor. Altın Vize baÅŸvurusuna uygun ilgili satışlar, Yunanistan Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre ülkeye geçen sene yaklaşık 2,5 milyar euro girdi saÄŸladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın