Edirne’de Trakya Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde annesinin ölümü sonrası doldurulması gereken belgeler konusunda kendisini bilgilendirmek isteyen doktor B.B.Ö.’yü yumruklayan Volkan Kuşçu, yargılandığı davanın ikinci duruÅŸmasında tahliye edildi.
Hastanede kadın doktoru darbeden sanığa ikinci duruşmada tahliye
Trakya Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi dahili yoÄŸun bakım servisinde kanser tedavisi gören Nazife K., 6 Åžubat’ta çoklu organ yetmezliÄŸi nedeniyle hayatını kaybetti.
Serviste asistan doktor olarak görev yapan B.B.Ö., hastanın oÄŸlu Volkan Kuşçu’ya ölüm belgelerinin doldurulması yönünde bilgi vermek istedi.
Bu sırada Volkan Kuşçu, doktor B.B.Ö.’ye yumruklu saldırıda bulundu. Güvenlik görevlileri araya girerken; hastane yönetimi ‘beyaz kod’ bildiriminde bulundu. Hastaneye gelen polis ekipleri, Volkan Kuşçu’yu gözaltına aldı. Kuşçu’nun yapılan kontrolünde, 1,30 promil alkollü olduÄŸu tespit edildi.
Emniyetteki iÅŸlemlerinin ardından sevk edildiÄŸi adliyede çıkarıldığı hakimlikçe ev hapsiyle cezalandırılan Volkan Kuşçu, Edirne Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’nın itirazı üzerine yeniden gözaltına alındı ve çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe 9 Åžubat’ta tutuklandı.
Volkan Kuşçu hakkında Edirne 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Kuşçu, ikinci duruÅŸmaya tutuklu bulunduÄŸu Edirne L Tipi Cezaevi’nden SEGBÄ°S aracılığıyla katılırken, avukatları ise salonda hazır bulundu.
DuruÅŸmaya, B.B.Ö.’nün avukatlarıyla birlikte, babası Tunceli Barosu’na baÄŸlı avukat Taner ÖzdeÅŸ de katılıp, kızının savunmasını üstlendi. DuruÅŸmayı Edirne Tabip Odası’na baÄŸlı çok sayıda doktor ve saÄŸlık çalışanları da izledi.
Savcı, Volkan Kuşçu’nun tutukluluk halinin devamını isterken, B.B.Ö.’nün avukatları da aynı isteÄŸe katıldıklarını beyan etti. DuruÅŸmada söz alan B.B.Ö.’nün avukatı ve babası Taner ÖzdeÅŸ, sanığın yaptığı saldırının hiçbir bahanesi ve izahının olmadığını, sinsice ve canavarca hisle yaptığını söyledi. Saldırı sonucu kızının sol gözünde, basit tıbbi müdahaleyle giderilemeyecek hasar oluÅŸtuÄŸunu anlatan ÖzdeÅŸ, verilecek cezanın emsal teÅŸkil etmesi gerektiÄŸini kaydetti.
‘BÄ°LÄ°NÇSÄ°ZCE VE Ä°STEMSÄ°ZCE SALDIRDIM, ÖZÃœR DÄ°LERÄ°M’
Söz verilen sanık Volkan Kuşçu ise hayatta tek varlığı olan annesini kaybetmenin etkisiyle bilinçsizce ve istemsizce saldırıyı gerçekleÅŸtirdiÄŸini söyleyip, B.B.Ö. ve ailesiyle tüm saÄŸlık çalışanlarından özür diledi. Mahkeme heyeti, saldırı maÄŸduru doktor B.B.Ö. ile ilgili kati doktor raporunun beklenmesine ve sanık Volkan Kuşçu’nun tahliyesine karar verip, duruÅŸmayı 12 Haziran’a erteledi.
‘HİÇBÄ°R TAKDÄ°R Ä°NDÄ°RÄ°MÄ° UYGULANMASI MÃœMKÃœN DEĞİL’
DuruÅŸma sonrası açıklama yapan Taner ÖzdeÅŸ, karara tepki gösterdi. ÖzdeÅŸ, “Adaletin iÅŸlemediÄŸine bir örnek de az önce yaÅŸadık. Çünkü kızımın, aynı zamanda müvekkilimin gözünde hasar oluÅŸtu ve basit tedaviyle giderilemeyecek bir hasar bu. Gencecik bir kız çocuÄŸu, saÄŸlık çalışanı, mesleÄŸinin hemen başında bir emekçi. Olayda birden çok ağırlaÅŸtırıcı sebep var. Hiçbir takdir indirimi uygulanması mümkün deÄŸil. Haksız tahrikten bahsediyorlardı, onun da uygulanması mümkün deÄŸil. SaÄŸlık çalışanı görevini yaparken neyin tahriki olacak? Hiçbir zaman olmaz” dedi.
Kızının gözünde de ciddi hasar oluÅŸtuÄŸunu belirten ÖzdeÅŸ, “Biz zaten diken üstündeyiz, 40 gündür. Düşünün, okuyan bir insanın, hekim bir insanın gözünü kaybetmesi, benim de aynı ÅŸekilde gözümü kaybetmem. Bizim bir sürü insana faydamız oluyor, kamu görevi görüyoruz. Ne yazık ki, herhalde adalet mekanizması kamu hizmeti verdiÄŸini unutuyor bazen. Kamu demek, toplum demek. SaÄŸlıkçılar, hekimler var olacak ki, ben var olayım, onlar var olmazsa ben var olamam ki. Ama yaÅŸam hakkı evrenseldir, bu olay da yaÅŸam hakkının ihlaline yönelik, beden bütünlüğüne yönelik bir saldırıdır. Bunun böyle basite alınmaması gerekir. Burada sokaktan geçen iki insan tartışmamış, bu saldırı devletin kurumunda gerçekleÅŸiyor. Devletin o hekimi koruması gereken bir yerde gerçekleÅŸiyor. Onu yapamadın bari adalette yap. Devletten beklentimiz budur” diye konuÅŸtu.
‘TÃœM Ä°ÅžLERÄ°MÄ° BIRAKIP, MÃœCADELE VERECEĞİM’
SaÄŸlıkta ÅŸiddetle ilgili yasaların deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini de söyleyen ÖzdeÅŸ, “Ciddi tedbirler alınması lazım, koruyucu önlemler alınması lazım, yasaların deÄŸiÅŸmesi lazım. Adaletin tecelli harfi harfine tecelli etmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağım. Ben tüm iÅŸlerimi bırakacağım, bu mücadeleyi vereceÄŸim. Hem meclis düzeyinde, hem de yargı düzeyinde bu mücadeleyi vereceÄŸim” dedi.
‘BÄ°R AN EVVEL ACÄ°L ÖNLEMLER ALINMALI’
Edirne Tabip Odası BaÅŸkanı Gürcan Altun da saÄŸlıkta ÅŸiddetle ilgili bir an önce ciddi tedbirler alınması gerektiÄŸini söyledi. Altun, “SaÄŸlık hizmeti kamusal bir hizmettir. Bu hizmetin sürdürülmesi sırasında gerek hekimlere, gerekse diÄŸer saÄŸlık çalışanlarına yönelik ÅŸiddetin kabul edilebilir bir tarafı yok. Bizlerin güvenli ortamlarda ve insanca koÅŸullarda çalışmaya ihtiyacımız var. Öncelikli olarak bu güvenliÄŸi saÄŸlamak kamu otoritesinin görevi. Bunun haricinde bakıldığında buna yönelik caydırıcı önlemlerin alınması, yasaların çıkarılması gerekiyor. Aksi halde bunun önüne geçilmesi son derece zor. SaÄŸlıkta fiziksel ve sözel ÅŸiddet günlük yüzleri bulmuÅŸ durumda. Bir an evvel acil önlem alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.