Ä°talya’nın en güzel turistik noktalarından biri olarak bilinen Capri özellikle de Covid-19 sonrası turizmin yeniden canlanmasıyla karşılayabileceÄŸi turistten çok daha fazlasını ağırlamaya çalışıyor. Bölgede yaÅŸayanlar yükselen kiralardan dert yanarken, ek ücretler dahi turistleri durdurmaya yetmiyor
İtalyan adası turist kabusu yaşıyor: Minik adada adım atacak yer kalmadı
Mavi denizleri, nefes kesen manzaraları ve koylarla dolu sahil şeridiyle ünlü Akdeniz adası Capri, Roma imparatorluğunun ilk yıllarından beri bir turist cenneti oldu. İmparatorların burayı kendi özel oyun alanları haline getirdiği en parlak döneminin aksine, Capri artık dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor, dar sokaklarını turistle dolduruyor, sıcak yaz aylarında plajları bloke ediyor.
Yoğun sezonda kayalık adaya günde 16 bin kadar turist akın ediyor ve 12 bin 900 sakini geride bırakıyor. Çoğu turist günübirlikçi olsa da, giderek daha fazla evin tatil amaçlı kiraya verilmesiyle geceleyenlerin sayısı artıyor ve bu da kendi sorunlarını beraberinde getiriyor.
Turist sayısını kaldıramayacak düzeye geldik
Yerel tüketiciler derneÄŸi baÅŸkanı Teodorico Boniello, “Capri turistler için bir yatakhane haline geliyor” dedi ve ekledi: “BaÅŸa çıkabileceÄŸimizden daha fazla insan geliyor ve aileler kalacak yer bulamadıkları için kök salamıyor”
Capri, Avrupa’daki pek çok tatil merkezinin bir ortalaması gibi. Yerel halk geçimlerini ziyaretçilerden saÄŸlıyor ancak kitlesel turizmin geliÅŸi, mükemmel güzellikteki bu yerleri insan yığınlarına dönüştürme riski taşıyor.
Turistlerden ek ücret alma dönemi
Bazı Ä°talyan kasabaları ve adaları yavaÅŸ yavaÅŸ da olsa geri adım atmaya baÅŸlıyor. GeçtiÄŸimiz hafta Venedik, yoÄŸun dönemlerde ziyaretçiler için giriÅŸ ücreti uygulayan dünyadaki ilk ÅŸehir oldu. Floransa ÅŸehir merkezinde yeni tatil evleri açılmasını yasakladı ve Ä°talyan Rivierası’ndaki Cinque Terre parkı aşırı kalabalıkla mücadele etmek için popüler bir sahil patikasına eriÅŸim için 15 euro ücret almaya baÅŸladı.
Capri, Nisan’dan Ekim’e kadar yakındaki Napoli ya da Sorrento’dan feribota binen yabancıların ödediÄŸi ziyaretçi ücretini iki katına çıkararak 2,5 Euro’dan 5 Euro’ya yükseltti. Capri Belediye BaÅŸkanı Marino Lembo Reuters’e verdiÄŸi demeçte “Daha fazla insanı kış aylarında ziyaret etmeye ikna etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ek ücretler caydırıcılıktan uzak
Ancak turistlerden istenen böylesi bir ücretin, Instagram’da dört milyondan fazla etiketli fotoÄŸrafı bulunan ve aynı manzaraları sosyal medya sayfalarına eklemeye hevesli olanlar nedeniyle turistleri bu adaya seyahat etmekten vazgeçirmesi pek olası görünmüyor.
Dahası, yerel halk, öğretmen ve sağlık görevlileri de dahil olmak üzere birçok temel çalışanı anakarada yaşamaya zorlayan konut krizinin hafifletilmesine yardımcı olmak için hiçbir şey yapmayacağını söylüyor.
22 yaşındaki Antonio De Chiara, Napoli yakınlarındaki memleketinde, Capri’ye ulaÅŸmak için 50 dakika süren sabah 7.00 feribotuna yetiÅŸebilmek için her sabah saat 5.20’de uyanıyor. Körfezi geçerken ona yaklaşık 400 yolcu daha katılıyor.
Napoli’nin hemen dışında, yoÄŸun bir programa sahip olanlar, tepeden ÅŸehre giden bir avuç küçük otobüsten birinde yer kapmak için gemiden ilk inen kiÅŸi olduklarından emin olmak üzere koridorlarda sıraya girmeye baÅŸlıyorlar. Geride kalanlar uzun süre bekleme riskiyle karşı karşıya kalıyor.
Kalacak ev bulmak imkansız
“Capri’de yaÅŸamak çok güzel olurdu ama çok zor. Bir yer bulsam bile kirası tüm maaşımı götürür” diyen De Chiara, kısa bir süre önce adada çocuk terapisti olarak iÅŸe baÅŸlamış.
54 yaşındaki Stefano Busiello, Capri’deki bir lisede matematik öğretmeni ama Napoli’de yaşıyor ve 20 yıldır gidip geliyor. Busiello “Burada bir ev bulmayı hiç denemedim bile. Hiçbir zaman bir ev alamadım ve iÅŸler giderek zorlaşıyor” sözlerini kaydediyor.
Okulundaki personelin sadece yüzde 20’sinin Capri’de yaÅŸadığını, diÄŸer herkesin feribotlarla geldiÄŸini ve bunun da meslektaÅŸlarının çoÄŸunun anakaradaki okullara transfer olmadan önce iki ya da üç yıldan fazla kalmadıkları anlamına geldiÄŸini söyledi.
Tatil amaçlı kiralama platformu Airbnb, Capri’de 2016 yılında 110 civarında olan mülk sayısına karşılık 500’den fazla mülk listeliyor. Bu, yerel ailelerin yaz aylarında mülklerini düzenlenmemiÅŸ portallar üzerinden kiraya vermesiyle buzdağının sadece görünen kısmını oluÅŸturuyor.
Lembo “Bu kısa dönemli kiralama piyasası büyük sorun. Hiçbir kontrol yok” diyor.
Konut arzındaki krize raÄŸmen Capri, bu ay binlerce kiÅŸinin turist geliÅŸlerine sınırlama getirilmesi talebiyle sokaklara döküldüğü Ä°spanya’nın Kanarya Adaları gibi baÅŸka yerlerde görülen türden protestolara henüz tanık olmadı.
COVID-19 salgınının sona ermesi, küresel gezginlerin kayıp zamanı telafi etmeye çalışmasıyla Avrupa genelinde turizmin artmasına neden oldu. Floransa Turizm Araştırmaları Merkezi tarafından derlenen verilere göre İtalya 2023 yılında neredeyse rekor düzeyde turist ağırladı ve İtalya 2023 yılında dünyanın en çok ziyaret edilen 5. ülkesi oldu.
Toplu taşıma araçları yetersiz kaldı
Ancak Ä°talya’daki hiçbir turistik nokta seyahat için inÅŸa edilmedi. Yüksek sezonda sabahları, bir feribot filosu Capri’nin küçük limanına sadece iki saat içinde 5 bin ziyaretçi boÅŸaltıyor. Herkes Capri kasabasına ve daha küçük olan Anacapri’ye gitmek istiyor ancak otobüsler bir seferde sadece 30, füniküler ise 50 kiÅŸi taşıyabiliyor.
“Yaz aylarında tepeye çıkmak için iki, hatta üç saat bekleyebilirsiniz. Rıhtımlar tıklım tıklım oluyor. Kimse hareket edemiyor” diyen Boniello, telefonunda insanların birbirlerine çarpıştığı videoları inceliyor. Lembo sorunları kabul ediyor ama turizmin adayı mahvettiÄŸini reddediyor ve şöyle diyor:
“Capri’nin 100 yıl önce daha güzel olduÄŸunu söyleyen nostaljistlere katılmıyorum. O zamanlar sefalet ve yoksulluk vardı. Åžimdi ise zenginlik var ve bu da turizm sayesinde”