Hazine ve Maliye Bakanı ÅžimÅŸek, sosyal medya hesabından “BaÅŸardık” mesajı paylaÅŸtı. ÅžimÅŸek Türkiye’nin FATF’nin Gri Liste’deki durumunun ele alınacağı toplantıda bir sunum yapmak için Singapur’da bulunuyordu.
Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadeledeki ilerlemesini deÄŸerlendirerek önemli bir karar verdi. Türkiye, 2021 yılından beri yer aldığı “gri listeden” çıkarıldı ve “beyaz listeye” alındı.
Singapur’un iki yıl süreyle üstlendiÄŸi dönem baÅŸkanlığında bu yıl 23-28 Haziran’da 6’ncısı düzenlenen ve Ekonomik Kalkınma ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet yürüten FATF Genel Kurulu tamamlandı. OECD’nin açıklamasına göre, FATF Genel Kurulu iki ülkeyi “gri liste” olarak tabir edilen “artırılmış izleme sürecinden” çıkardı.
Genel Kurul, daha önce karşılıklı deÄŸerlendirmeler sırasında tespit edilen stratejik karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede (AML/CFT) eksikliklerini giderme konusunda kaydettikleri ilerlemeden dolayı, Türkiye ve Jamaika’yı tebrik etti.
Genel Kurul, Türkiye ve Jamaika’nin artık FATF’ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacağına karar verdi.
Bir hafta süren FATF Genel Kurul toplantılarına 200’ün üzerinde hükümet ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, INTERPOL ve Egmont Mali Ä°stihbarat Birimleri de dahil olmak üzere gözlemci kuruluÅŸları temsil eden delegeler katıldı.
ŞİMŞEK: BAŞARDIK
Türkiye’nin FATF’nin Gri Liste’deki durumunun ele alınacağı toplantıda bir sunum yapmak için Singapur’da bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında “BaÅŸardık” ifadesini kullanarak Türk bayrağı emojisi kullandı.
YILMAZ: GRİ LİSTE’DEN ÇIKMAMIZLA KAYNAK GİRİŞİ HIZLANACAK
CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin gri listeden çıkmasıyla ilgili sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak giriÅŸini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır” ifadelerine yer verdi. Yılmaz, paylaşımında ÅŸu ifadelere yer verdi:
“Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış olduÄŸumuz eylem planı sayesinde, Türkiye bugün gri listeden çıkmıştır.
Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir. Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır.
Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır.
Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır.
Hazine ve Maliye Bakanlığımız baÅŸta olmak üzere, bu süreçte emeÄŸi geçen tüm kurum ve kuruluÅŸlarımıza teÅŸekkür ediyoruz.”
YERLÄ°KAYA’DAN KARA PARA AKLAMADA ‘MÃœCADELE’ MESAJI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gri listeden çıkılmasının ardından paylaştığı açıklamasında kara para aklayan suç odakları ile mücadelenin kararlılık ile sürdürülmeye devam edileceğine dair mesaj verdi.
Yerlikaya’nın açıklaması şöyle:
“BaÅŸta terör ve o hainlerin finansmanına yönelik olmak üzere, organize suç örgütleriyle, zehir tacirleriyle, göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle, kara para aklayan suç odaklarıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceÄŸiz.”
KuruluÅŸun 3 yılda bir açıkladığı liste bugün güncellendi. FATF, Türkiye’yi 2021 yılında gri liste tabir edilen listeye almıştı. Türkiye, Meclis’te kabul edilen kripto para düzenlemesi ile birlikte FATF’in belirlediÄŸi 40 standardın tamamını saÄŸlamış oldu.
FATF’tan bir heyet geçen ay, Türkiye’nin kara para aklama ve yasa dışı finansmanın önlenmesine ilgili uygulamalarını yerinde deÄŸerlendirme için ülkeyi ziyaret etmiÅŸti.
KARAR İLE NE DEĞİŞECEK?
Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyor. Gri listeden çıkış halinde bu fonların Türkiye’ye yatırım yapabilmeleri mümkün olacak. Ayrıca gri listede yer almanın sınır ötesi iÅŸlemlerin kısıtlanması ve kredi alınmasını zorlaÅŸtırıcı etkileri de bulunuyor.