Anadolu’nun en büyük sırrı çözülmek üzere..!

0
3

O ilimizde kazı çalışması yapan Japonlar, tam 3 bin 500 yıllık keşfe imza attı. Kazıda elde edilen ve Tunç Çağı’na ait olan kil tablet, yabancıların istilasına uğramış olan Hitit şehirlerinin şimdiye kadar az bilinen durumuyla ilgili bilgi veriyor…

ESMAGÜL KOÇAK
Japon arkeologlar tarafından Kırıkkale’de başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. Şuana kadar yapılan kazılarda 3500 yıllık bir kil tablete ulaşan Japonlar, yabancıların istilasına uğrayan Hititlerin yaşamlarıyla ilgili merak edilenlere ışık tutacak bir buluntuya ulaşmış oldu…

Kırıkkale’de devam eden arkeolojik kazılarda, Anadolu’nun en eski uygarlıklarından Hititler’e ait olduÄŸu düşünülen ve 3500 yıl öncesine tarihlenen bir kil tablet keÅŸfedildi. Bu önemli buluntu, yabancı istilaları sonucu yıkıma uÄŸrayan Hitit ÅŸehirlerinin ÅŸimdiye kadar az bilinen tarihini aydınlatacak nitelikte.

 

HİTİTLERİN KARANLIK DÖNEMİNE IŞIK TUTACAK KİL TABLET
Bulunan kil tablet, Tunç Çağı’nda yaÅŸanmış olan yabancı istilalarının Hitit uygarlığı üzerindeki etkilerine dair deÄŸerli bilgiler içeriyor. Japon arkeologların geçen yıl baÅŸlattığı ve Ankara’nın yaklaşık 60 kilometre güneydoÄŸusunda yer alan Büklükale’deki kazılar sırasında bulunan bu kil tablet, Hititlerin önemli bir yerleÅŸimi olduÄŸu düşünülen alandan çıkarıldı.

HURÄ° DÄ°LÄ°NDE YAZILMIÅž GÄ°ZEMLÄ° TABLET
Avuç içi büyüklüğündeki bu kil tablet, Hitit uygarlığı ile aynı dönemde Anadolu’da yaÅŸamış olan ve hala tam olarak çözülememiÅŸ bir dil olan Huri dilinde yazılmış. Tablet, ülkenin yabancı istilalarına uÄŸraması ve bu süreçte gerçekleÅŸtirilen kutsal ritüeller gibi konulara ışık tutuyor.

 

DİLİN GİZEMİ ÇÖZÜLEMİYOR
Arkeofili’nin haberine göre, araÅŸtırmacılar, 3500 yıllık kil tablet üzerindeki yazıtları tam anlamıyla okuyabilmek için aylarca süren bir çaba harcıyor. Huri dilinin tam olarak çözülemediÄŸi ve bu yüzden tablette yazılanların tam olarak anlaşılmasının zor olduÄŸu belirtiliyor.

Bu buluntu, Hitit uygarlığının yanı sıra Anadolu’nun kadim tarihine dair önemli ipuçları barındırıyor. Arkeologlar ve dil uzmanları, tabletteki yazıtları çözerek, Hititlerin ve Anadolu tarihinin daha önce bilinmeyen yönlerini gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın