Atatürk’ün tavsiyesiyle öğretmen olan Sabiha Özar hayatını kaybetti.

0
1

Atatürk’ün “Okuyup öğretmen ol” tavsiyesi üzerine öğretmen olan Sabiha Özar, sabah saatlerinde kalp yetmezliÄŸi nedeniyle 108 yaşında hayatını kaybetti.

Mustafa Kemal Atatürk ile 1923’teki Konya ziyareti sırasında tanışarak orada çekilen fotoÄŸrafta yer alan ve Atatürk’ün “Okuyup öğretmen ol” tavsiyesi üzerine öğretmen olan Sabiha Özar, 108 yaşında sabah saatlerinde kalp yetmezliÄŸi nedeniyle hayatını kaybetti.

Bir süredir hastanede tedavi gören Özar’ın oÄŸlu annesinin ölümünden duyduÄŸu üzüntüyü dile getirdi ve oÄŸlu olmaktan büyük mutluluk duyduÄŸunu söyledi.

“HAYATI BOYUNCA ATATÃœRKÇÜ BÄ°R ÖĞRETMEN OLMAYA ÇALIÅžTI”

Özar, annesinin “doÄŸum da ölüm de hayatın gerçekleri, bu iki gerçek arasında nasıl yaÅŸadığın, neler yaptığın önemli” felsefesini benimsediÄŸini belirterek, “Annem bu felsefe çerçevesinde yaÅŸadı. Devlet adamları, sanatçılar yetiÅŸtirdi. Atatürk anneme ‘Ä°leride seni öğretmen olarak görmek istiyorum.’ ÅŸeklinde talimat vermiÅŸ. Annem de hayatı boyunca onun mücadelesini verdi. ÖğretmenliÄŸi benimsedi. Hayatı boyunca Atatürkçü bir öğretmen olmaya çalıştı. Cumhuriyetin irfan ordusunun bir neferi olarak çalıştı.” diye konuÅŸtu.

Sabiha öğretmen, Mustafa Kemal Atatürk’ün 22 Mart 1923 tarihindeki Konya ziyaretine istasyonda tanıklık etmiÅŸ, o gün çekilen fotoÄŸrafta yer almış ve öğretmen olma kararını o gün aldığını söylemiÅŸti.

Konya’da dünyaya gelen, Bursa Öğretmen Okulundan mezun olarak öğretmenliÄŸe adım atan Özar, Anadolu’nun farklı illerinde genç nesilleri yetiÅŸtirmek için 42 yıl çalıştıktan sonra emekli olmuÅŸtu.

CUMHURÄ°YETÄ°N KURULUÅžUNA TANIKLIK ETMÄ°ÅžTÄ°

Özar, Ekim 2022’de AA’ya, Cumhuriyet’in ilanından Atatürk ile karşılaÅŸmalarına kadar çok sayıda ilginç anısını aktarmıştı.

Atatürk’ün, başını okÅŸayarak verdiÄŸi “Okuyup öğretmen ol” tavsiyesini yerine getirdiÄŸini anlatan Özar, Büyük Önder’i, Ankara’da ortaokul öğrencisiyken Cumhuriyet’in 10. yıl törenlerine katıldığı sırada ve öğretmen okulunda eÄŸitim gördüğü Bursa’da Merinos Fabrikasının açılışında da görme fırsatı bulduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Özar, Cumhuriyetin ilan edildiği dönemle ilgili anılarını da anlatmış, Cumhuriyet rejimine geçileceğinin sinyallerinin daha önceden verildiğine işaret etmişti.

Cumhuriyetin ilanı için Atatürk’e minnettar olduklarını belirten Özar, tanık olduÄŸu bayramlar içinde Ankara’da Numune Kız Ortaokulu öğrencisiyken katıldığı Cumhuriyet’in 10. yılı kutlamalarını unutamadığını dile getirmiÅŸti.

AK Parti Ä°zmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Özar’ı 22 Mayıs’ta tedavi gördüğü hastanede ziyaret ederek sohbet etmiÅŸti.

Özar’ın cenaze programının daha sonra belli olacağı belirtildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın