Ä°ngiltere’de bir ilk: MonarÅŸi karşıtları ‘Cumhuriyet Günü’nü kutladı!

0
2

Ä°ngiltere’de monarÅŸi karşıtları, Kral 3. Charles’ın taç giyme töreninin birinci yıl dönümünü ilk kez “Cumhuriyet Günü” olarak kutladı.

BaÅŸkent Londra’daki Trafalgar Meydanı‘nda gerçekleÅŸtirilen “Cumhuriyet Günü” kutlamasına Norveç ve Hollanda gibi Avrupa krallıklarının cumhuriyetçi gruplarından da temsilciler katıldı.

 

Cumhuriyet yanlısı “Republic” grubunun organize ettiÄŸi etkinlikte “Benim kralım deÄŸil”, MonarÅŸiyi kaldırın” ve “Tacınla birlikte yıkıl” yazılı pankart ve dövizler taşındı Ä°ngiltere’nin “Tanrı Kralı Korusun” milli marşında geçen “Onu muzaffer kıl” şeklindeki ifade, “Onu Ruanda’ya gönder” diye deÄŸiÅŸtirilerek okundu.

CHARLES’I Ä°STEMÄ°YORUZ

Kutlamada konuÅŸan Republic grubunun lideri Graham Smith, “Charles’ı istemiyoruz, seçmek istiyoruz. Devlet baÅŸkanımızı seçmek, daha iyi, daha adil ve daha eÅŸit demokrasi istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Smith, monarşinin eşitlik ve adalet değerleriyle uyuşmadığını savunarak, şunları dile getirdi:

“Milletvekillerini ikinci evlerine binlerce sterlin harcadıkları için eleÅŸtiriyoruz ancak (Galler Prensi) William’ı ikinci evine bizim cebimizden 4,5 milyon sterlin (yaklaşık 182 milyon lira) harcadığı için eleÅŸtirmiyoruz. Çevreci Charles’ı her yere helikopterle giderken eleÅŸtirmiyoruz. Charles’a neredeyse hiçbir iÅŸ yapmamasına raÄŸmen iÅŸkolik diyen gazetecileri duyuyoruz. Sokakta hızlı bir tur atıp lüks hayatına geri dönmesine raÄŸmen ‘William iÅŸe gitti.’ diyen gazetecileri dinliyoruz.”

Kraliyet ailesinin sahip olduÄŸu pozisyonları hak etmediÄŸini öne süren Smith, “Kraliyet gittiÄŸinde gurur duyacağımız parlamenterler ve devlet baÅŸkanımızı seçeceÄŸiz. Bu kararlardan sorumlu olduÄŸumuzun bilincindeyiz. Yanlış karar verebiliriz, kötü birini seçebiliriz ancak daha sonra baÅŸka birini seçeriz” dedi.

“BEN Ä°SYANCI VE CUMHURÄ°YETÇİYÄ°M”

Hollanda’da cumhuriyeti savunan Hollanda Cumhuriyet Hareketi’nin lideri Floris Müller, ülkesinde de monarÅŸi karşıtı hareketin büyüdüğünü söyledi.

“MonarÅŸi istememek isyancılıksa kendimi tanıtayım. Ben isyancı ve cumhuriyetçiyim” diyen Müller, Hollanda Cumhuriyet Hareketinin kurulduÄŸu günden bu yana cumhuriyete verilen desteÄŸin yüzde 30’lardan yüzde 45’lere kadar yükseldiÄŸine dikkati çekti.

Müller, Ä°ngiltere’deki cumhuriyetçi hareketin Avrupa’ya örnek olduÄŸunu belirtti.

Graham Smith, ilk kez kutlanan Cumhuriyet Günü’nde neden monarÅŸiye karşı olduklarını ve nasıl bir cumhuriyet istediklerini anlattı.

Kral Charles’ın taç giyme töreninin yıl dönümünü her yıl “Cumhuriyet Günü” olarak kutlayacaklarını söyleyen Smith, “(MonarÅŸi) Bozuk ve demokratik olmayan bir kurum. Biz, halka cevap veren, demokratik bir kurum istiyoruz. Bizi tebaa olarak deÄŸil yurttaÅŸ olarak gören bir anayasa istiyoruz” dedi.

Smith, kötü iÅŸleyen demokrasilere iÅŸaret ederek, “Demokrasi böyledir. Seçme özgürlüğünüzün yanında sorumluluÄŸunuz vardır. Kötü gidiÅŸatta sorumluluÄŸu alırsınız ve fikrinizi deÄŸiÅŸtirirsiniz” diye konuÅŸtu.

‘HALKA AÄ°T, HALKA GERÄ° DÖNECEK…’

MonarÅŸinin ülkenin turizm ve marka deÄŸerine etkisine yönelik iddialara de deÄŸinen Smith, “Bu konuda bir kanıt yok. Ä°nsanların buraya neden geldiÄŸini gösteren araÅŸtırmalarda bu konuda bir veri yok. Ä°nsanlar buraya monarÅŸi var diye gelmiyorlar, tarih, ulusal miras, saraylar ve kaleler için geliyor. Cumhuriyet kurulduÄŸunda da onlar yerinde duracak” deÄŸerlendirmesini yaptı.

Smith, cumhuriyet kurulduÄŸunda Kraliyet ailesine ne olacağına iliÅŸkin, “Kendilerine ait boÅŸ zamanlarında fotoÄŸraflarıyla istedikleri gibi oynayabilir ve bizi rahat bırakabilirler” dedi.

Kraliyet ailesinin sahip olduÄŸu mülklere de deÄŸinen Smith, “Onların çoÄŸu halka ait ve halka dönecek. Onlara ait olanlar varsa vergilerini ödeyecekler” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın