Bangladeş’te son durum.

0
1

BangladeÅŸ CumhurbaÅŸkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, BaÅŸbakan Sheikh Hasina’nın görevden alınmasını talep eden protestoların ardından istifa ederek ülkeden kaçmasından bir gün sonra, BangladeÅŸ parlamentosunun salı günü feshedildiÄŸi açıklandı.

Ãœlkenin protestocu öğrenci liderleri salı günü parlamentonun feshedilmesini talep etti ve BaÅŸbakan Sheikh Hasina’nın ÅŸiddetli ayaklanmanın ardından istifa edip kaçmasından bir gün sonra cumhurbaÅŸkanı parlamentoyu feshettiÄŸini açıkladı.

ÖĞRENCİLER FESHİ İSTEDİ, ARDINDAN GELDİ!

Hasina’ya karşı hareketin kilit organizatörlerinden Nahid Ä°slam, Facebook’ta diÄŸer iki öğrenci lideriyle birlikte yayınladığı videoda parlamentonun salı günü Türkiye saatiyle 09:00’a kadar feshedilmesi gerektiÄŸini söyledi ve bunun gerçekleÅŸmemesi halinde devrimci öğrencilerin hazır olmasını istedi.

BangladeÅŸ’in ordu ÅŸefi General Waker-Uz-Zaman, görevi devraldıktan kısa bir süre sonra ülkeyi seçimlere taşıması için geçici bir hükümetin kurulmasını görüşmek üzere Türkiye saatiyle 06:00 öğrenci liderleriyle bir araya gelecekti.

Görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmediği ve parlamentoyu fesih kararının görüşmeden sonra gelip gelmediği henüz belli değil.

General Zaman, Hasina’nın istifasını pazartesi günü duyurdu. 15 Temmuz’da baÅŸlayan ve BangladeÅŸ’in 1971 yılında Pakistan’dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana yaÅŸanan en büyük ÅŸiddet olaylarına sahne olan çatışmalarda yaklaşık 300 kiÅŸi öldü ve binlerce kiÅŸi yaralandı.

Salı günü erken saatlerde başkent Dakka’da normalleşme görüldü, ancak trafik normalden daha hafifti ve protestoların ardından kapanan birkaç okul zayıf katılımla yeniden eğitime başladı.

PROTESTOCULARIN LÄ°DERÄ° NAHÄ°D Ä°SLAM KÄ°MDÄ°R?

Alnına baÄŸladığı BangladeÅŸ bayrağıyla sık sık kamuoyunda görülen Nahid Ä°slam, 15 yıldır iktidara olan BaÅŸbakan Åžeyh Hasina’yı deviren protestolara öncülük eden Dakka Ãœniversitesi’nden bir sosyoloji öğrencisi.

 

Temmuz ayı ortalarında polisin kendisini ve diğer Dakka Üniversitesi öğrencilerini gözaltına almasının ardından protestolar ölümcül bir hal alınca ulusal üne kavuştu.

Kamuoyu önünde duygusuz ama kararlı bir şekilde konuşan İslam, öğrencilerin ordu tarafından yönetilen ya da desteklenen herhangi bir hükümeti kabul etmeyeceğini söyledi.

Nahid Ä°slam, 1998’de Dakka’da doÄŸdu, evli ve Nakib adında bir erkek kardeÅŸi var, babası bir öğretmen, annesi ise ev hanımı.

CoÄŸrafya öğrencisi olan kardeÅŸi Nakib Ä°slam, aÄŸabeyi hakkında Reuters’a demecinde, “Ä°nanılmaz bir dayanıklılığı var ve hep ülkenin deÄŸiÅŸmesi için uÄŸraşıyordu. Polis tarafından gözaltına alındı, bayılana kadar iÅŸkence gördü ve sonra yol kenarına atıldı. Tüm bunlara raÄŸmen mücadeleye devam ediyor. VazgeçmeyeceÄŸine dair güvenimiz tam. Onunla gurur duyuyoruz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın