Bingöl’de yaban keçilerinin sayısı her geçen yıl artıyor.

0
3

Koruma altına alınan ve avlanmaları yasaklanan yaban keçileri için Doğa Koruma ve Milli Parklar Bingöl Şube Müdürlüğü ve jandarma ekipleri, bölgede sürekli besleme ve koruma çalışmaları yürütüyor.

Ekiplerin yürüttüğü mücadele sayesinde 2021’de 1301, 2022’de 1448 olan yaban keçilerinin sayısı geçen yıl 1506’a yükseldi.Yaban keçilerinin sürü halinde kayalıklarda ve yer yer karlı daÄŸlardaki gezintisi görüntülendi.

“ENVANTERÄ° YAPILMAYAN ANCAK VARLIÄžI TESPÄ°T EDÄ°LEN DAÄž KEÇİLERÄ° DE BULUNUYOR”

DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Bingöl Åžube Müdürü Erkan Davran, Åžeytan Dağı Yaban Hayatı GeliÅŸtirme Sahası’nda hedef türlere yönelik çalışmaların devam ettiÄŸini söyledi.

Yaban ve çengel boynuzlu keçilerin desteklenmesi açısından faaliyet yürüttüklerini anlatan Davran, yenileme sahasında sürekli bulunarak koruma ve kontrol çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Jandarma ekipleriyle bölgede vatandaşlara yönelik de yaban keçilerinin korunması konusunda bilinçlendirme çalışmaları yürüttüklerini bildiren Davran, ekiplerin, denetim ve gözlem çalışmalarıyla hayvanların güvenli ortamda yaşamlarını sürdürmelerinin sağlandığını vurguladı.

Yaptıkları envanter çalışmasında her geçen yıl yaban keçilerinin sayısının artığını tespit ettiklerini vurgulayan Davran, şöyle konuştu:

“Çalışmalar sayesinde 2021’de 1301, 2022’de 1448 olan yaban keçilerinin sayısı geçen yıl 1506’a yükseldi. Bu sayılar bizim envanterimizde yer alıyor. Aslında bu sayının daha üstünde olduÄŸunu tahmin ediyoruz ayrıca envanteri yapılmayan ancak varlığı tespit edilen daÄŸ keçileri de bulunuyor. Ekiplerce yasak avlanmanın önüne geçilmesi ve foto kapanların kurulması popülasyonun artmasını saÄŸlıyor.”

SON 3 YILDA DOÄžAYA 65 TON YEM BIRAKILDI

Yaban hayatının yem ihtiyacını mevsim koşullarının belirlediğini dile getiren Davran, 2022 yılında çok çetin bir kış süreci geçirdiklerini, o yıl içerisinde 43 ton ile çok yoğun bir yemleme çalışması yürüttüklerini bildirdi.

“Bu yıl ise mevsim koÅŸullarının çok iyi durumda olması, yaban hayatı açısından çok desteÄŸe ihtiyaç duyulmadığını gösteriyor. Yine de ara ara yüksek kesimlerde yemleme çalışmaları yapıyoruz. Son 3 yılda doÄŸaya toplam 65 ton yem bıraktık. Bu yıl yemleme çalışmalarımız sürüyor. Yıl boyunca arazideyiz. Ä°hbar ve ÅŸikayet gibi konulara da duyarlıyız. Sahada bulunup gerekli çalışmaları yapıyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın