Depremde iÅŸe gidemediÄŸi için tazminatsız çıkarılmıştı…

0
1

Depremde iÅŸe gidemediÄŸi için tazminatsız çıkarılmıştı… Mahkemeden karar çıktı
6 Åžubat’taki depremler nedeniyle Gaziantep’te çaÄŸrıldığı iÅŸine 3 gün gidemediÄŸi için kıdem tazminatı ödenmeden iÅŸten çıkarılmıştı. Ä°ÅŸ Mahkemesi’ndeki yargılamanın ardından karar açıklandı.

Gaziantep’te 6 Åžubat’taki depremler nedeniyle kent merkezinden ayrılan çaÄŸrıldığı iÅŸine 3 gün gidemediÄŸi için kıdem tazminat ödenmeden iÅŸten çıkarılan işçi, hukuk mücadelesini kazandı.

Kent merkezinde oturan işçi Ö.E, depremlerden sonra ailesini alarak KahramanmaraÅŸ’taki köyüne gitti.

Çalıştığı fabrikadan 13 Åžubat’ta iÅŸe çaÄŸrılan Ö.E, evinde hasar tespit çalışmaları yapılmadığını ve ailesinin yanında kalması gerektiÄŸini belirterek süre istedi ancak olumlu yanıt alamadı. Ä°ÅŸe 3 gün sonra giden Ö.E, devamsızlık nedeniyle iÅŸten çıkarıldığını öğrenince yaklaşık 5 yıllık tazminatını alabilmek için hukuk mücadelesi baÅŸlattı.

KARAR AÇIKLANDI
Gaziantep 6. Ä°ÅŸ Mahkemesi’ndeki yargılamanın ardından karar açıklandı. Ä°ÅŸ Kanunu’na göre “işçinin haklı bir sebebe dayanan devamsızlığının maruz görülmesi gerektiÄŸi” hatırlatılan kararda, ÅŸu ifadeler yer aldı:

“İşçinin 13-16 Åžubat 2023 tarihlerindeki devamsızlığı mazur görülebilir olarak deÄŸerlendirilmiÅŸtir. Dosya arasında bulunan Çevre Ä°l Müdürlüğü cevabi yazısında da açıklandığı üzere davacının Gaziantep’te bulunan evinde hasar tespit çalışmaları 19 Åžubat 2023 itibarıyla yapılabilmiÅŸ ve konutun az hasarlı olduÄŸu anlaşılmıştır. Bu hal ve ÅŸartlarda davacının ailesi ile birlikte henüz hasar tespit çalışması dahi yapılmayan eve gelip iÅŸine devam edebilmesine de imkan görülmemiÅŸtir. Bu nedenle iÅŸverenin sunduÄŸu devamsızlık tutanakları dikkate deÄŸer görülmemiÅŸtir. Kaldı ki işçi, beyanına ve hayat tecrübesine göre makul olduÄŸu deÄŸerlendirilen depremin etki ve ÅŸokunu atlatıp ulaşım imkanının baÅŸladığı 17 Åžubat itibarıyla iÅŸe geldiÄŸi ve çalıştığı hususu sabittir.”

Kararda, iÅŸveren tanıklarının işçinin 17 Åžubat’ta “bir daha iÅŸe gelmeyeceÄŸi” yönünde sözlü beyanlarda bulunduÄŸu belirtilen kararda, “5 yıla yakın kıdemi olan işçinin durduk yere ve hele de ÅŸehir ve ülke gündeminde deprem gibi olumsuz bir etki var iken kıdem ve ihbar tazminatını yakacak ve iÅŸsizlik ödeneÄŸi de alamayacak bir ÅŸekilde iÅŸ akdini sonlandırmasının hayatın olaÄŸan akışına aykırı olduÄŸu deÄŸerlendirilmiÅŸtir. Söz konusu tarihlerdeki devamsızlığın makul ve mazur görülebilecek nedenlere dayalı olduÄŸu kabul edilmiÅŸtir. Bu nedenle de iÅŸverenin iÅŸ akdini haklı gerekçeyle sona erdirdiÄŸi ispat edemediÄŸi kabulüyle davacının bilirkiÅŸi raporu ile hesap edilen kıdem ve ihbar tazminatı ödemesine hükmedilmiÅŸtir.” ifadeleri kullanıldı.

KIDEM TAZMÄ°NATINI FAÄ°ZÄ° Ä°LE ALACAK
İşçi, yaklaşık 70 bin lira kıdem tazminatını faiziyle birlikte almaya hak kazandı.

İşçinin avukatı Abdulkadir Akıllar, işten çıkarmada açık bir haksızlık olduğunu düşünerek hukuk mücadelesi başlattıklarını söyledi.

Mahkemenin hakkaniyetli ve adil bir yargılama yaptığına inandıklarını dile getiren Akıllar, şunları kaydetti:

“Mahkeme aÅŸamasında yapılan araÅŸtırmalarda, gerçekten iÅŸe baÅŸlama tarihinde işçinin evinde hasar tespitinin yapılmadığı, ayrıca ulaşım imkanının gerçekten çok kısıtlı olduÄŸu tespit edildi. Mahkeme, iÅŸe baÅŸlama tarihinde iÅŸe gidememenin maruz görülebilir gerekçeye dayandığı, mücbir sebep olduÄŸu ve bu nedenlerle işçinin iÅŸi bırakıp tazminatını yakacak, iÅŸsizlik maaşı dahi alamayacak ÅŸekilde iÅŸ akdinin sonlandırmasının hayatın olaÄŸan akışına aykırı olduÄŸuna hükmetti.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın