Türkiye de artık (BM) kriterlerine göre “çok yaÅŸlı nüfuslu ülke” statüsünde yer alıyor.

0
1

Cumhuriyet tarihinde bir ilk! Türkiye de o ülkeler arasına girdi…
YaÅŸlı nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 10’u geçtiÄŸi Türkiye, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) kriterlerine göre “çok yaÅŸlı nüfuslu ülke” statüsünde yer alıyor.

Cumhuriyet tarihinde bir ilk! Türkiye de o ülkeler arasına girdi…
Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu verilerine göre, nüfusu 8 milyar aşan dünya hızla yaşlanırken, Avrupa yüzde 19 ile en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip kıta durumunda.

2023 sonu itibarıyla nüfusu 85 milyonu geçen Türkiye, dünyayla paralel olarak yaÅŸlanmaya devam ediyor.Türkiye’de geçen yıl sonu itibarıyla 65 yaÅŸ ve üzeri nüfus 8 milyon 722 bin 806 olurken, bu rakamla yaÅŸlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 10,2’ye çıkarak Cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneyi gördü.

Cumhuriyet tarihinde bir ilk! Türkiye de o ülkeler arasına girdi…
YaÅŸlı nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 10’u geçmesiyle Türkiye, BM kriterlerine göre “çok yaÅŸlı nüfuslu ülke” statüsünde yer almaya baÅŸladı.

Cumhuriyet tarihinde bir ilk! Türkiye de o ülkeler arasına girdi…
Nüfus artış hızı gerileyen ve nüfusu hızla yaÅŸlanan Türkiye’de nüfus projeksiyonlarına göre, yaÅŸlı nüfusun toplam nüfusa oranının 2030’da yüzde 12,9, 2040’ta yüzde 16,3 ve 2060’ta ise yüzde 22,6 olacağı öngörülüyor.

“YAÅžLI NÃœFUSLUDAN, ÇOK YAÅžLI NÃœFUSLU STATÃœSÃœNE GEÇİLDÄ°”
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) adına BM Yaşlanma Çalışma Grupları Delegesi Cafer Tufan Yazıcıoğlu yaptığı açıklamada, Türkiye nüfusunun birçok ülkeden daha hızlı yaşlandığına dikkati çekti.

BM’nin, yaÅŸlı nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 8-10 arasında olan ülkeleri “yaÅŸlı nüfuslu ülke” olarak tanımladığını belirten YazıcıoÄŸlu, “YaÅŸlı nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 10,2 olan ülkemiz, geçen yıl itibarıyla ‘yaÅŸlı nüfuslu ülke’ statüsünden ‘çok yaÅŸlı nüfuslu ülke’ statüsüne geçti” dedi.

“YASAL DÃœZENLEMELER YAÅžLILARIN REFAHINI ARTIRACAK”
Nüfusun yaşlanmasının ekonomik, toplumsal ve kültürel etkilerinin olduğunu vurgulayan Yazıcıoğlu, şöyle konuştu:

“YaÅŸlı nüfus, genelde zihinlerde olumsuz bir algıya sahip olsa da bu konuya olumlu yaklaşıp, süreci doÄŸru yöneten ülkeler var. Türkiye, az sayıda ülkeyle BM YaÅŸlanma Çalışma Grubunda yaÅŸlılar için kapsamlı bir insan hakları sözleÅŸmesi oluÅŸturulmasını benimsedi. Bu olumlu bir niyet beyanı. Türkiye’nin yaÅŸlı nüfusu odağına alması ve bu yönde adımlar atması olumlu olmakla birlikte henüz yeterli deÄŸil.”

“YaÅŸlı hakları, ivedilikle yasal güvenceye kavuÅŸturulmalı. Anayasa’mızın 10. Maddesinde, yaÅŸlılara yönelik pozitif ayrımcılığa dair hükümler yer alıyor. Bu hükümlere uyum kapsamında gerekli alt yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi hem yaÅŸlılarımızın refahını artırıp hem de rahat bir yaÅŸam sürmesine katkı saÄŸlayacaktır.”

Cumhuriyet tarihinde bir ilk! Türkiye de o ülkeler arasına girdi…
Yazıcıoğlu, söz konusu mevzuat süreçlerinin sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere tüm tarafların işbirliği ve katılımıyla yürütülmesi gerektiğini

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın