Fransa’da erken seçim: Her üç seçmenden biri aşırı sağa oy verdi.

0
1

Fransa’da yapılan erken seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre aşırı saÄŸcı Ulusal Birlik (RN) partisi birinci sırada yer aldı. RN, her üç kiÅŸiden birinin oyunu aldı. Seçimlerin ilk turunda sol ittifak Yeni Halk Cephesi Ä°ttifakı ise yüzde 28 ile ikinci sırada yer aldı. CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron’un “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” ittifakı ise yüzde 20 oyla üçüncü sırada kaldı. Seçim sonuçlarının ardından baÅŸkent Paris’te aşırı saÄŸ karşıtları Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı.

Fransa’da erken seçimin ilk turunda aşırı saÄŸ yüzde 33,15 ile birinci oldu.

Fransa’da dün yapılan erken genel seçimin ilk turunda, aşırı saÄŸcı Marine Le Pen liderliÄŸindeki Ulusal Birlik (RN) partisi oyların yüzde 33’ten fazlasını toplayarak ilk sırayı aldı.

İçişleri Bakanlığının açıkladığı seçim sonuçlarına göre, aşırı sağ ittifak yüzde 33,15 oyla birinci, sol partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı ise yüzde 28 ile ikinci sıraya yerleşti.

CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron’un “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” ittifakı ise yüzde 20 oyla üçüncü sırayı aldı.

Seçimde parti ve ittifakların kazanmak için yarıştığı Temsilciler Meclisindeki 577 sandalyeden 76’sı ilk turda sahiplerini bulurken kalan 501 sandalyenin kazananları, 7 Temmuz’da düzenlenecek ikinci turda belli olacak.

Fransa seçimlerinin ilk turunda ilk sonuçlar aşırı saÄŸcı Ulusal Birlik (RN) partisini her üç kiÅŸiden birinin oyunu aldığını gösterirken Fransız basını Macron’un Meclis’i feshetme kararının kendi görevi ve partisinin geleceÄŸi üzerindeki etkilerine deÄŸindi.

Seçimin ilk turu aşırı saÄŸ için “benzeri görülmemiÅŸ bir baÅŸarı” teÅŸkil ediyor.

LE PEN İLK TURDA MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ
RN lideri Marine Le Pen ise aday olduğu Pas-de-Calais birinci seçim bölgesinden milletvekili seçildiğini duyurdu.

Le Pen, partisi RN’nin ilk turda ilk sırayı alması hakkında, seçmenin şüpheye yer bırakmayan bir oylamayla “CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron’un 7 yıllık aÅŸağılayıcı ve yıpratıcı gücünün ardından yeni bir sayfa açma isteÄŸini gösterdiÄŸini” belirtti.

Le Pen, “Hiçbir ÅŸey kazanılmış deÄŸil ve ülkenin ÅŸiddete meyilli aşırı solcu Nupes koalisyonunun (sol ittifak) eline düşmesini engellemek için ikinci tur belirleyici olacak.” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ TURDA AŞIRI SAĞA KARŞI BİRLİK ÇAĞRISI
Macron ise sonuçların açıklanmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, aşırı saÄŸcı RN’ye karşı “geniÅŸ, açıkça demokratik ve cumhuriyetçi bir miting” düzenlenmesi çaÄŸrısında bulundu.

Seçime dair deÄŸerlendirmelerde bulunan aşırı solcu Boyun EÄŸmeyen Fransa (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon ise bu sonucun “Emmanuel Macron’a ağır ve tartışılmaz bir yenilgiyi tattırdığına” inandığını ifade etti.

“İlkelerimize uygun olarak, hiçbir yerde RN’nin kazanmasına izin vermeyeceÄŸiz” diyen Melenchon, ikinci turda RN’nin birinci, sol ittifakın ise üçüncü çıktığı her seçim bölgesinde adaylarını geri çekeceklerini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın