Ä°srail’e turizm darbesi: % 81 eridi.

0
8

Gazze Åžeridi’ne 5 aydır saldırılarına devam eden Ä°srail’i 2023’ün son çeyreÄŸinde ziyaret eden turist sayısı önceki yıl aynı döneme göre yüzde 81,5 geriledi.

Ä°srail, 7 Ekim’den bu yana Gazze Åžeridi’ne yönelik yürüttüğü saldırılarla, turizm sektöründe en kötü dönemini yaşıyor. Ä°srail güçlerinin, Gazze’ye yönelik saldırılarının yanı sıra Lübnan sınırında Hizbullah ile 8 Ekim’den bu yana süren çatışmaları ve Batı Åžeria’da ÅŸiddetin dozunu artırması, turistleri ülkeden uzak durmasına neden oluyor.

Saldırıların baÅŸladığı 7 Ekim’den hemen sonra havayolu ve turizm ÅŸirketlerinin büyük bir çoÄŸunluÄŸu, Ä°srail’e seferlerini askıya aldığını duyurdu. Bunların bir kısmı daha sonra kademeli olarak seferlerine baÅŸlasa da ülkeye gelen turist sayısında yaÅŸanan ciddi düşüş devam etti.

Saldırılar 5’nci ayını geride bırakırken, büyük havayolu ÅŸirketleri bir sonraki duyuruya kadar uçuÅŸlarını durdurmuÅŸ durumda.

Ä°srail Ä°statistik Merkezi’nin paylaÅŸtığı rakamlara göre, 2023’ün son çeyreÄŸinde turizm sektöründe yaÅŸanan daralma, 2020’deki Kovid-19 dönemi dışında II. Ä°ntifada’nın baÅŸladığı 2000’li yıllardan bu yana en düşük seviyeye ulaÅŸtı.

Verilere göre 2023’ün son çeyreÄŸinde yaklaşık 180 bin turistin ziyaret ettiÄŸi Ä°srail’i, önceki yıl aynı dönemde 930 bin kiÅŸi ziyaret etmiÅŸti.

Yaklaşık 5 aydır Gazze Åžeridi’nde çok sayıda katliama imza atan Ä°srail’e gelen turist sayısı bu dönemde yüzde 81,5 geriledi.

EKÄ°M, KASIM VE ARALIKTAKÄ° GERÄ°LEME

Ä°srail’in Gazze’ye saldırılarına karşılık veren Filistinli grupların sahil kentlerine düzenledikleri roket saldırıları nedeniyle uluslararası turizm ÅŸirketlerinin çoÄŸu turlarını iptal etti.

Akdeniz kıyısındaki Tel Aviv, Kızıldeniz kıyısındaki Eilat şehri, Hayfa, Gazze sınırındaki yerleşim birimleri ve kuzeyde Lübnan sınırındaki şehirler en çok ziyaret edilen yerler arasında yer alıyordu.

Gazze Åžeridi’ne yönelik saldırıları nedeniyle Ä°srail, bir taraftan da Lübnan Hizbullahı ile kuzeyde artan gerilimlerle karşı karşıya. Ä°srail, yaÅŸanan çatışmalar nedeniyle on binlerce Ä°srailli yerleÅŸimciyi ikamet yerlerinden farklı bölgelere tahliye etmek zorunda kaldı.

Benzer ÅŸekilde, Ä°srail’in güneyindeki Eilat kenti, Yemen’deki Husilerin Ä°HA saldırılarıyla karşı karşıya kalırken, Kudüs ise Yahudi ve Hıristiyan dini turizminin en kötü sezonlarından birini yaÅŸadı.

Ä°srail Dış Turizm Tur Operatörleri BirliÄŸi BaÅŸkanı Yossi Fattal, geçen ay yaptığı açıklamada, Ä°srail’in “Kuzey Kore gibi izole bir ülke haline geldiÄŸini” ve Gazze Åžeridi’nde savaşın patlak vermesinden sonra onlarca ÅŸirketin Ä°srail’e uçmak konusunda isteksiz olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Ä°srail’in dış turizm alanında çalışan seyahat acentelerini bir araya getiren ve bu sektörü temsil eden Fattal, Ä°srail’in Maariv gazetesine 21 Åžubat tarihinde yaptığı açıklamada, “Ä°srail, dünyadan tamamen izole olmuÅŸ durumda. Halihazırda Ä°srail’deki uçuÅŸların yüzde 80’i, Ä°srail’in resmi havayolu ÅŸirketi El Al Hava Yollarına ait uçaklarla gerçekleÅŸtiriliyor.” ifadesini kullanmıştı.

FAALÄ°YET GÖSTEREN HAVA YOLU SAYISI 45’E DÜŞTÃœ

Fattal, Gazze’ye saldırıların baÅŸladığı 7 Ekim 2023’ten önce Ä°srail’de 250 hava yolunun faaliyet gösterdiÄŸini ancak bu sayının 45’e düştüğünü belirtti.

Geçen yılın son çeyreÄŸinde neredeyse tüm yabancı havayollarının Ä°srail’e gidiÅŸ-geliÅŸ seferlerini durdurmasının ardından, ulusal havayolu ÅŸirketi El Al ve diÄŸer Ä°srailli hava yolları, Tel Aviv’e gidiÅŸ-dönüş seferlerini tekeline aldı.

El Al Havayolu, Gazze saldırılarının baÅŸladığı ilk günlerde 2023’ün dördüncü çeyreÄŸi ile 2024’ün ilk çeyreÄŸindeki çatışmalardan mali darbe almayı beklediÄŸini iki kez duyurmuÅŸtu, ancak artık tablonun tam tersi olduÄŸu ortaya çıktı.

El Al, 2023’ü kar artışıyla bitirerek 117 milyon dolar net kar bildirdi ve 2023’ün dördüncü çeyreÄŸinde net kar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 370 artışla 39,7 milyon dolara ulaÅŸtı.

Ä°srail’de yayın yapan Calcalist internet sitesinin ocak ayında yayımladığı raporda da Gazze’ye saldırıların baÅŸlamasından sonraki 3 aylık dönemde Ä°srail’e 900 bin turistin gelmesi beklenirken bu sayının 190 binde kaldığı belirtilmiÅŸti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın