Maliye lüks araç sahiplerinin peşinde!

0
1

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet ÅžimÅŸek’in talimatıyla gelir beyan etmeyen lüks araç sahiplerine yönelik kapsamlı bir inceleme baÅŸlattı. Vergi müfettiÅŸleri, özellikle yüksek gelirli gruplarda vergi kaçırmayı önlemek ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirmek amacıyla harekete geçti. Vergi müfettiÅŸleri, gelir beyanı veya ÅŸirket ortaklığı olmayan ya da ortaklığı olmasına raÄŸmen kar dağıtımı yapmamış mükelleflerin sahip olduÄŸu, 7 bin 885 lüks aracı tespit etti.

Bakan ÅžimÅŸek’in talimatıyla harekete geçen vergi müfettiÅŸleri, gelir beyanı veya ÅŸirket ortaklığı olmayan ya da ortaklığı olmasına raÄŸmen kar dağıtımı yapmamış mükelleflerin sahip olduÄŸu, 7 bin 885 lüks aracı tespit etti. Öncelikle 500 araç sahibi vergi incelemesine sevk edildi. Vergi müfettiÅŸleri, lüks araçların hangi gelir kaynağıyla elde edildiÄŸini tespit ederek, gelirleri vergilendirilecek.

7 BİN 885 ARAÇ MERCEK ALTINDA

Vergi Denetim Kurulu (VDK), 7 bin 885 lüks aracı mercek altına aldı. Bu araçların büyük bir kısmı Porsche, Bentley, Ferrari gibi prestijli markalara ait.

İncelemelerde, birçok araç sahibinin gelir beyanı yapmadığı veya beyan ettiği gelirin araç alımına yetmediği tespit edildi. Özellikle şirket ortakları, kar dağıtımı yapmadan lüks araç satın almaları dikkat çekti.

KAR DAÄžITMAYIP MERCEDES ALDILAR

VDK, (Vergi Denetim Kurulu) incelemesi kapsamında dikkati çekici dikkat çeken örneklerle de karşılaşıldı.

Örneğin, şirket sahibi kişilerin 2023 yılında 23 milyon lirayı bulan bedellerle Mercedes aldığı ancak şirketlerinin son iki dönemde sadece birkaç milyon lira dönem karı olduğu ve kar dağıtımında bulunmadığı tespit edildi. Yapılan kontrollerde araç bedellerinin şirketlerin banka hesaplarından gönderildiği ancak kayıtlara yansımadığı belirlendi.

Başka bir örnekte de herhangi bir gelir beyanında bulunmayan ve ortaklığı olmayan kişilerin 2023 yılında 27 milyon lira bedelle Bentley taşıt aldığı ortaya çıktı.

DETAYLI Ä°NCELEME YAPILIYOR

MüfettiÅŸler, bu araçların hangi gelirle alındığını tespit etmek için detaylı incelemeler yapıyor. Yasal bir gelir kaynağı bulunamayan durumlarda ise kara para aklama şüphesiyle inceleme baÅŸlatılacak. Bakan ÅžimÅŸek’in “Çok kazanandan çok vergi” prensibi doÄŸrultusunda yürütülen bu çalışma, vergi sisteminde adaleti saÄŸlamayı amaçlıyor.

Başlangıç olarak 500 araç sahibi vergi incelemesine sevk edildi. Ancak VDK, risk analizleri doğrultusunda incelemeleri tüm ülkeye yayacak ve kapsamını genişletecek.

Maliye Bakanlığı’nın duruÅŸu, vergi kaçakçılığına karşı önemli bir adım olarak deÄŸerlendiriliyor. Lüks tüketim ile gelir arasındaki uyumsuzlukların ortaya çıkarılması, vergi gelirlerinin artırılmasına ve kayıt dışı ekonominin azalmasına katkı saÄŸlaması bekleniyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın