‘Sahte bahar’ sebebiyle gıda fiyatları yükselebilir…!

0
7

Hava sıcaklıklarının normallerin üzerinde seyretmesiyle oluÅŸan “sahte bahar” aÄŸaçların erken çiçek açmasına neden oldu. AÄŸaçların çiçek açma döneminin marttan ÅŸubata kaydığını belirten Prof. Dr. DoÄŸanay Tolunay, bu durumun tarımı da etkileyebileceÄŸini aktardı. Tolunay, “Meyve üretimi azalabilir. Bu da haliyle gıda fiyatlarında yükselmeye kadar gidebilen sonuçlar doÄŸurabilir.” diye konuÅŸtu.

Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi “sahte bahar”ı yaÅŸattı. Erik aÄŸaçları baÅŸta olmak üzere yalancı bahara aldanan bazı aÄŸaçlar erken çiçek açtı. Ä°stanbul Ãœniversitesi CerrahpaÅŸa Orman Fakültesi Toprak Ä°lmi ve Ekoloji Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. DoÄŸanay Tolunay, bu durumun tarımı etkileyerek meyve üretimini azaltabileceÄŸini ve buna doÄŸru orantılı olarak gıda fiyatlarında yükseliÅŸe neden olabileceÄŸini kaydetti.

‘ÇİÇEK AÇMA AYI  ÅžUBATIN SONLARINA KAYDI’
Prof. Dr. Tolunay, Bitkilerin ne zaman kış uykusuna yatacaklarının ve ne zaman tomurcuklar patlayarak çiçek açacaklarının tamamen sıcaklıklarla ilgili olduğunu belirtti. Tolunay, 1 ay civarında ortalama sıcaklıkların çalılar için 5-7, ağaçlar için 8-10 derece dolaylarına çıkması durumunda bahar geldiğini zannederek çiçek açtığı bilgisini paylaştı.

Ağaçlar sahte bahara aldandı: Üreticileri korkutan görüntü Ağaçlar yalancı bahara aldandı: Üreticileri korkutan görüntü

Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkisiyle 2023’ün Kasım, Aralık ve Ocak aylarının 50 yıl içindeki en sıcak kasım, aralık ve ocak ayları olduÄŸunu belirten Tolunay, “10 yıl, 15 yıl önce Mart’ın 15’i, Mart’ın 20’si gibi çiçeklenirdi. Ä°lk önce de erik aÄŸaçları çiçek açar daha sonra diÄŸer bitkiler gelirdi. Artık bitkilerin, aÄŸaçların çiçek açma döneminin Åžubat’ın sonlarına doÄŸru kaydığını görüyoruz. 2023 yılında ve 2021 yılında Ocak ayında da bitkiler çiçeklenmiÅŸti. Bunu daha sık görmeye baÅŸladık.” dedi.

BÄ°TKÄ°LER DEFORME OLUR , MEYVE ÃœRETÄ°MÄ° AZALIR’
Ä°stanbul’da son 3-4 günden beri sıcaklıkların 20 derecelerin üzerine çıktığını belirten Tolunay, “Bundan sonra sıcaklıklar ani olarak düşerse bitkiler bundan zarar görebilir. Denize yakın yerlerde olmasa da yüksek yerlerde sıfırın altına düşmesi durumunda bitkiler zarar görebilir. Bu mevsimde oluÅŸabilecek herhangi bir ÅŸiddetli yağış, rüzgar, fırtına gibi olaylar da bitkilerin çiçeklerinin zarar görmesine yol açabilir. Özellikle tarım bitkilerinin zarar görmesi de verimi düşürür. Meyve üretiminin azalmasına neden olur.” ifadelerini kullandı.

kışın ortasında yalancı bahara aldandı: Fındık risk altında Kışın ortasında sahte bahara aldandı: Fındık risk altında

‘GIDA FÄ°YATLARINI YÃœKSELTEBÄ°LÄ°R’
Özellikle meyve ağaçlarının kış aylarında soğuklama ihtiyacı olduğuna değinen Tolunay, 0 ila 7 derece arasındaki sıcaklığın 2 ay sürmesi gerektiğini vurguladı. Bunun meyve ağaçlarının dinlenme dönemi, bahara hazırlık, enerjisini toplama gibi düşünülebileceğini kaydeden Tolunay şöyle konuştu:

“Sıcaklıkların düşük olması sonucunda bitkiler ilkbaharda çiçeklenir ve daha fazla meyve verir. Dolayısıyla verim artar, rekoltesi artar. Özellikle Ege ve Akdeniz’de sıcaklıkların daha da yüksek olduÄŸunu biliyoruz. Buradaki meyve aÄŸaçlarının soÄŸuklama ihtiyacı karşılanmadığı için zarar görebilirler. Meyve üretimi azalabilir. Bu da haliyle gıda fiyatlarında yükselmeye kadar gidebilen sonuçları olabilir.

En erken çiçeklerini açan erik ve badem aÄŸaçlarıdır. Bu iki türümüzün de ilk meyveleri düşer, hatta eriÄŸin kilosu 300 liradan 500 liradan baÅŸlar diye haberleri yapılır. Ä°lk çıkan özellikle Ege Bölgesi’nde çıkar badem ve erikler. Buralarda yine yüksek fiyatlarla baÅŸlayacaktır. Martın 15’inden sonra diÄŸer bölgelerdeki badem ve eriÄŸin piyasaya girmesiyle birlikte onların da fiyatları düşecektir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın