Salgın hastalıklara karşı yerli tanı kiti

0
14

SaÄŸlık Bakanlığı, Halk SaÄŸlığı Genel Müdürlüğü Biyolojik Ãœrünler Laboratuvarı Sorumlusu Mehmet Ali Kanat, bundan sonra olası bir salgında Türkiye’nin tanı kitlerini üretebilecek altyapısının hazır olduÄŸunu söyledi.

Ankara’daki SaÄŸlık Bakanlığı, Halk SaÄŸlığı Genel Müdürlüğü Biyolojik Ãœrünler Laboratuvarı’nda tifo, kolera, salmonella, ÅŸigella gibi hastalıklar için tanı kiti üretiliyor.

Covid 19 pandemi sürecinde tanı kitlerini Çin ve Almanya gibi ülkelerden ithal eden Türkiye, şimdi bu tür salgın hastalıklar için de tanı kiti üretebilmek için alt yapı çalışmalarını tamamladı. 3 biyolog, 4 teknisyen ve sayıları zaman zaman değişen yardımcı sağlık personelinde oluşan ekip, olası pandemi ve salgınlarda yerli tanı kiti üretebilir durumda.

‘ALT YAPIMIZI OLUÅžTURDUK’
Halk SaÄŸlığı Genel Müdürlüğü Biyolojik Ãœrünler Laboratuvarı Sorumlusu Veteriner Mehmet Ali Kanat, tanı kiti üretme konusunda tecrübeli bir kurum olduklarını ifade ederek, “Åžu anda tifo, kolera, salmonella, ÅŸigella hastalıklarının teÅŸhisinde kullanılan tanı kitleri üretiyoruz.

Fakat önümüzdeki süreçte oluÅŸma ihtimali olan salgınlarda bu hızlı tanı kitlerinin ithal edilmesinden ziyade yerli ve milli üretime yönelik çalışmalarımız var. Buna uygun alt yapımızı da oluÅŸturduk. Bu rutin iÅŸlerimizin dışında, yeni infeksiyonlar, yeni salgınlar olsun; onlarla da ilgili teÅŸhisi kısa sürede koyabilecek, hastalardaki sorunu kısa sürede teÅŸhis edebilecek, tanı kitleri üretmeyi hedefliyoruz, planlıyoruz. Ona uygun altyapımızı da oluÅŸturduk” dedi.

 

Kanat, Covid-19 sürecinde tanı kitlerinin Çin ve Almanya gibi ülkelerden geldiğini; fakat bir daha böyle bir olası salgında bu tanı kitlerini Türkiye’nin üretebilecek altyapısının hazır olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Covid-19 sürecinde açıkçası ilk kez böyle bir durumla karşılaÅŸtığımız için biraz daha altyapımızı güçlendirmek gerek diye düşündük. Ama bundan sonraki süreçte herhangi bir salgın ya da pandemi olduÄŸunda bu tanı kitlerini üretmeye daha hazırlıklı olacağız. Bu sayede tanı kitlerimizi yerli ve milli imkanlarımızla ülkemiz üretebileceÄŸiz. Ayrıca yine olası bir salgında dünyadan gelen talebe de yetiÅŸebilecek ÅŸekilde daha hızlı bir ÅŸekilde üretim yapacağımızı ve bu ÅŸekilde yerli tanı kitleriyle pandemilerle mücadelede veya teÅŸhislerde etkili olacağımızı düşünüyorum”

‘OLASI BÄ°R PANDEMÄ°DE SIKINTI YAÅžAMAYACAÄžIZ’
Kanat, teÅŸhise yönelik tanı kitlerinin ÅŸu anda Ankara’daki merkezde üretildiÄŸini belirtti:

“Türkiye’de hastanelere giden tanı kitlerinin tamamına yakınını buradan biz gönderiyoruz. Ve salmonella teÅŸhislerinde, brusella teÅŸhislerinde, ÅŸigella teÅŸhislerinde; hastada bu hastalık var mı yok mu diye, bizim tanı kitlerimizle hekimler kolayca teÅŸhise ulaÅŸabiliyor. Åžu anda biz burada Türkiye’deki kamunun ihtiyacını karşılayacak ÅŸekilde üretim yapıyoruz. Talep arttıkça da üretimimizi artırabiliyoruz. Öyle bir altyapımız var zaten. Teknik altyapımız da uygun. Tecrübeli arkadaÅŸlarımız da çalışıyor. Bu konuda herhangi bir sorunumuz bulunmuyor. Türkiye’nin herhangi pandemi ya da salgın hastalık durumunda tanı kiti üretimi konusunda kesinlikle bir sıkıntı yaÅŸamayacağından emin olabilirsiniz”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın