Yabancı uyruklu kiÅŸiler Türkiye’de rehberlik yapamaz!

0
0
ANKARA – Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız’ın ‘rehber ithal edileceÄŸi’ iddiasına yanıt vererek, rehber olmanın en temel koÅŸulunun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak olduÄŸunu belirtti. Alpaslan, turizm sektöründe yapılan düzenlemelerin Türkiye turizminin geliÅŸmesine ve 2028’de 100 milyar dolarlık gelire ulaÅŸma hedefine yönelik olduÄŸunu ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız’ın “rehber ithal edileceÄŸi” iddiasına, “Teklifle, fakülte mezunu olan, Çince bilen insanlara, hızlı programlarla Çince rehber olma imkanı getiriyoruz. Rehber olmanın en temel koÅŸulu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. VatandaÅŸ olmayan bir kiÅŸinin rehber olabilmesi yasalarımıza göre mümkün deÄŸildir.” ÅŸeklinde yanıt verdi.

nadir-alpaslan,-huseyin-yayman.jpg

TBMM Bayındırlık, Ä°mar, UlaÅŸtırma ve Turizm Komisyonunda, turist rehberleri ve seyahat acentelerine iliÅŸkin düzenlemeleri içeren Turist RehberliÄŸi Meslek Kanunu ile 15’nda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri devam ediyor.

Teklifin tümü üzerinde söz alan CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Türkiye’deki turizm kalitesinin geliÅŸtirilmesine önem verdiklerini ancak her ÅŸeyden önce Anayasa’ya uyulması gerektiÄŸini belirtti.Düzenlemenin yasalaÅŸması halinde Çin’deki rehberlerin Türkiye’de rehberlik yapacağını söyleyen Yıldız, “Türkiye’yi tanıtacak olan Türk rehberleridir. EÄŸer Çin’den, Almanya’dan, Fransa’dan rehber getirip Türkiye’yi tanıtıyorsak vay halimize. Zaten Türkiye’de sorunlarımız çok. Bir de yurt dışından rehber ithal edeceÄŸiz. Bu kabul edilecek bir durum deÄŸil. O rehberlerin yarın gelip Türkiye’de ajanlık yapmayacağını, Türkiye’yi yanlış tanıtıp tanıtmadıklarını nereden bileceÄŸiz?” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, CHP’li Yıldız’ın iddialarına karşılık şöyle konuÅŸtu:”Kanun teklifinde ithal rehberlik gibi bir husus yok, yasalarımıza da aykırı. Çin rehberi konusundaki amaç, Çin nüfusu 1,5 milyara dayanmış durumda. Yılda 400 milyon Çinli, pandemi sürecinden sonra dünyada seyahat etmek istiyor. Bize gelen Çinli sayısı yarım milyon bile deÄŸil maalesef. Biz bunu milyonların üzerine çıkarmak istiyoruz. Büyük bir pazar. Bundan yola çıkarak teklifle, fakülte mezunu olan, Çince bilen insanlara, hızlı programlarla Çince rehber olma imkanı getiriyoruz. Rehber olmanın en temel koÅŸulu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. VatandaÅŸ olmayan bir kiÅŸinin rehber olabilmesi yasalarımıza göre mümkün deÄŸildir.
“”Seyahat Acentaları Yasası’nda köklü deÄŸiÅŸiklikler yapan bir çalışma içerisindeyiz”Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Alpaslan, CHP’li Yıldız’ın, düzenlemeyle “Çin’de kurulan acentanın Türkiye’ye müşteri getirdiÄŸi zaman, onların getireceÄŸi rehberlerin hizmet verebilmesine imkan tanındığını” belirtmesi üzerine de öyle bir imkan ve yetki bulunmadığını söyledi.Alpaslan, turizm hedeflerine ulaÅŸmak için önemli yasal düzenlemeler yapıldığına iÅŸaret ederek, “Sayın vekillerimizle birlikte Seyahat Acentaları Yasası’nda da köklü deÄŸiÅŸiklikler yapan bir çalışma içerisindeyiz. Yine komisyonumuzun gündemine belki yakında gelecektir, Meclisimizin takdiriyle. Biz, acenta odaklı, rehber odaklı, ÅŸu veya bu odaklı deÄŸil; Türkiye turizminin geliÅŸmesine ve 2028’de 100 milyar dolarlık gelire ulaÅŸma hedefi içerisindeyiz.” diye konuÅŸtu.

Kaynak: Yabancı uyruklu kiÅŸiler Türkiye’de rehberlik yapamaz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın