737 Max’a uçuş yasağı 1 milyar dolara yakın zarar getirdi

0
419



KALİFORNİYA- İki ölümlü kazadan sonra 737 Max’a uçuş yasağı sancısı devam ediyor. Bu yıl havayolları zararın 1 milyar dolara yaklaştığını bildirirken, Boeing’te  FAA’nın dördüncü çeyrekte Max uçaklardaki uçuş yasağını kaldırmasını bekliyor.

ZARAR BÜYÜYOR
En büyük 737 Max filosuna sahip olan ABD’li Southwest Airlines, CEO’su Gary Kelly CNBC’nin programında “Durumumuzdan memnun değiliz. Sinir bozucu hal devam ediyor” diyerek uçuş yasağının zararının ilk çeyrekte 210 milyon dolara ulaştığını ve yılın 9 ayında ise 435 milyon dolara ulaştığını belirterek “2010’de daha büyük zarar gelmesini bekliyoruz” dedi.”

75 MAX UÇAĞı ALMAYı DAHA BEKLIYORDU.
Filosunda 34 adet Max uçağı bulunan Southwest Airlines, geçen dönem diğer şirketere göre iyi sayılacak düzeyde kar etti. Ancak 737 Max yasağı başlayınca satışlar daraldı ve kapasite geliştirme planlarını düşürdü. 
Southwest Airlines, yasağın kaldırılması için henüz bir zaman çizelgesi bulunmadığını beilirterek, gelecek yıl  Boeing’den yaklaşık 75 Max uçağı almayı daha bekliyordu.

FİLODA DEĞİŞİKLİK
Southwest Airlines, CEO’su Gary Kelly “Geleceğimizi Max yüzünden Boeing’in ellerine bıraktık ve uçamıyoruz. Boeing ile zararlarımızı ortaklaşa çözmek için görüşme yapmak istiyorum. Sadece tek koridorlu Boeing uçakları işletiyoruz. Bu durumda Southwest Airlines’ın diğer uçak türlerini dikkate almak zorunda kalıyor. Ancak böyle karmaşık bir girişim yıllar alacaktır” şeklinde konuştu.

İKİ KAZA UÇUŞ KONTROL SISTEMI HATASINDAN
Boeing, uçuş kontrol sistemi hatası Ekim 2018’de Endonezya’daki bir Lion Air kazasında ve Mart’ta Etiyopya Havayolları’nın kazasında ortaya çıktı. Daha sonra Bunun üzerine Boeing, en çok satan uçakları için bazı yazılım düzeltmelerini yaptığını paydaşlarla paylaştı. Ancak yasağı getiren Federal Havacılık Dairesi 737 Max’ın uçuş yasağını henüz kaldırmadı.

FEDERAL HAVACILIK İNCELEME YAPIYOR

Federal Havacılık İdaresi- FAA’nın yöneticisi Steve Dickson, Salı günü düzenlenen bir endüstri konferansında, uçakların güvenli olup olmadığını ve sürecin birkaç hafta daha süreceğini belirlemek için insan faktörleri gibi şeyleri değerlendirmeyi tamamlamadığını belirterek “Sonuca ulaşmak için yapmamız gereken önemli işler var” dedi.

AMERICAN AIRLINES’ıNDA GELIRI DÜŞTÜ 
Filosunda Max 37 bulunan American Airlines ise sekizinci ayda, vergi öncesi gelirinin Temmuz ayında yapılan 400 milyon dolarlık tahminden bu yana 540 milyon dolar azalacağını söyledi. Havayolu beklenenden yüksek kazançlar bildirirken, gelir Wall Street’in tahminlerinden biraz daha düşük olan 11.91 milyar $ ’a ulaştı.

HAVAYOLLARI SEFERLERİNİ İPTAL ETTİ

American Airlines CEO’su Doug Parker, aksamalar için tazminat olması gerektiğini söyledi. American Airlines, Southwest Airlines ve United Airlines, yolcuların talebini karşılamak için diğer uçaklara geçmek için uçuş yasağı nedeniyle binlerce uçuşu iptal etti. Havayolları, uçağın programlarına geri dönmesini beklerken, seferleri defalarca erteledi . 


BOEİNG HAVAYOLLARININ ZARARINI KARŞILAMALI
Ancak şu anda hiçbir ABD havayolu şirketi, en az Ocak ayına kadar yasağın kalkacağı üzerine plan yapmıyor. American Airlines yaptığı açıklamada, ikinci çeyrekte Boeing’in havayollarının zararını telafi etmek için vergi sonrası 4,9 milyar dolar harcadığını, ancak son maliyetin bilinmediğini belirtti .

Parker, “Boeing hissedarları American Airlines hissedarları değildir. Boeing’in başarısızlığının maliyetini karşılamasını sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın