OSLO – Pandemi ticari havacılık tarihinin en çalkantılı dönemini beraberinde getirdi.Ancak geçen yıl dünya çapında düzinelerce yeni taşıyıcı hava yolculuÄŸunun yeniden baÅŸlayacağını umarak uçuÅŸlara baÅŸladı.
Norse Atlantic Airways’in genel müdürü Bjorn Tore Larsen, “Aslında bir havayolu ÅŸirketi kurmak için çok iyi bir zaman” diyor. “Çok büyük bir bastırılmış talep var. Ä°nsanlar iki yıldan fazla süredir, özellikle de kıtalar arasında seyahat edemiyor.”
Norse Atlantic Airways yeni gelenler arasında yer alıyor ve düşük fiyatlarla uçak satın alarak ve Londra Gatwick ve New York JFK gibi deÄŸerli havaalanı yerlerini güvence altına alarak 14 Haziran’dan itibaren “uzun teknelerini” Avrupa ile Kuzey Amerika arasında uçurmaya baÅŸlayacak.
Norveçli firma ilk 50 pilot iÅŸi için 3.000’den fazla baÅŸvuru aldı.
Bjorn Tore Larsen, hava yolculuğuna olan talebin artık güçlü bir şekilde arttığından emin
Bay Larsen, Oslo Havaalanı’nda pistte bulunan Boeing Dreamliner filosunu iÅŸaret ederek, “Bunlar aslında yepyeni uçaklar” diyor. “Bu uçakları, daha önce kimsenin baÅŸaramadığından çok daha düşük fiyata almayı baÅŸardık.”
Norse, British Airways ve Air France gibi köklü oyuncularla rekabet edecek. Ancak Bay Larsen, havayolunu sıfırdan inşa etmenin faydaları olduğuna inanıyor.
“Herhangi bir eski sistemimiz yok” diyor. “Bu havayolu ÅŸirketine tam olarak istediÄŸimiz ÅŸekilde baÅŸlayabiliriz.”
Aynı zamanda bir denizcilik iÅŸi de yürüten giriÅŸimci, BBC’ye havacılığa tutku duyduÄŸunu ancak içerdiÄŸi yüksek riskler (güçlü rekabet, uçak tedarikinin genellikle çok pahalı olması, personel alımının zor olması ve hava kirliliÄŸi) nedeniyle daha önce bu ilgiye kapılmadığını söyledi. iniÅŸ ve kalkış yuvaları bulmak zor.
“Geçen yıl yıldızlar aynı hizaya geldiÄŸinde, bunu hayatımda bir kez karşılaÅŸabileceÄŸim bir pazar fırsatı olarak gördüm” diyor. Ve Bay Larsen bu altın fırsatı yakalama konusunda yalnız deÄŸil.
Boş bir havaalanı terminalinde üç personel
Kilitlenmeler, dünya çapındaki havalimanlarının neredeyse terk edildiği anlamına geliyordu
Havacılık sektörünü temsil eden ticari organ olan Uluslararası Hava Taşımacılığı BirliÄŸi (IATA), 2020’yi “kayıttaki en kötü yıl” olarak tanımladı.
UçuÅŸların durdurulmasıyla küresel yolcu sayısı iki yıl önce %60 düşerek 2019’daki 4,5 milyardan 1,8 milyara düştü.
Bu, 2020’de 55 havayolunun iflas etmesiyle sonuçlandı. Ancak IATA’nın BBC’ye söylediÄŸine göre, belki de baÅŸlangıçta ÅŸaşırtıcı olan ÅŸey, aynı zamanda 32 yeni havayolunun faaliyete geçmesiydi.
Sektörün büyük kısmının durması nedeniyle bu yeni taşıyıcılar, talepteki düşüşle birlikte fiyatların da düşmesi nedeniyle ucuz uçak satın alabildiler. Yeni mevcut varış ve ayrılış kontenjanları da kapatılabildi ve personel aniden hazır hale geldi.
2021’de de benzer bir tablo vardı. Dünya çapında yolcu sayısı hafif toparlanarak 2,3 milyara ulaşırken, 35 havayolu daha kapandı, 57 yeni havayolu açıldı.
Ä°lk kez sahneye çıkanlar dünyanın çoÄŸu bölgesinde yükseliÅŸe geçti. Avelo ve Breeze ABD’de faaliyet gösteriyor ve bu yılın sonuna doÄŸru Alaska havayolu Northern Pacific’in de onlara katılması bekleniyor.
Ä°zlanda’da artık Play ve Niceair var, Avustralyalı yeni gelen Bonza ve Hindistan’ın Akasa’sının da yakında göklere çıkması bekleniyor.
Winair danışmanlık ÅŸirketinden havacılık uzmanı Hans Joergen Elnaes, “Havayolları hiçbir zaman son iki yıldaki gibi bir durumla karşılaÅŸmadı” diyor.
Havacılık analisti, “Ancak çok sayıda uçağın mevcut olduÄŸu ve kiralama oranlarının çok cazip fiyatlarla olduÄŸu bir durum söz konusu” diye açıklıyor.
Yeni Teknoloji Ekonomisi, teknolojik inovasyonun yeni ortaya çıkan ekonomik ortamı nasıl şekillendireceğini araştıran bir dizidir.
Sunum amaçlı gri çizgi
Bay Elnaes, 2020’den bu yana yeni havayollarının, birçoÄŸu pandemi sırasında iÅŸini kaybeden kabin ekibini ve pilotları da kolayca iÅŸsiz bırakabileceÄŸini ekliyor.
Ancak kendisi, özellikle ucuz finansmanın saÄŸlanması açısından bu eÅŸsiz pencerenin artık kapandığını düşünüyor. “Uçak kiralamayla ilgili hayatta bir kez yapılan anlaÅŸmalar 2021’deydi. O günler geride kaldı.”
Hem Norse hem de İzlanda Play, düşük maliyetli transatlantik uçuşlar gerçekleştirecek.
Bu, pazara yeni giren diÄŸer ÅŸirketlerin baÅŸarısız olduÄŸu bir alan. Wow 2019’da faaliyetlerini durdururken, Norveç Havayolları 2021’in baÅŸlarında uzun mesafeli rotalarını iptal etti.
Ancak Bay Elnaes, değerli derslerin çıkarıldığını ve mevcut durumun farklı olduğunu düşünüyor.
“Her ikisi de kendilerini kanıtlamadan ve iÅŸlerin nasıl yürüdüğünü görmeden önce fazla hırslı olmamaya ve çok fazla uçuÅŸ gerçekleÅŸtirmemeye çok dikkat ediyor” diyor.
Bir diÄŸer yeni Norveçli havayolu ÅŸirketi Oslo merkezli Flyr, geçen yaz yurt içi ve Avrupa uçuÅŸlarına baÅŸladı. Åžirketin CEO’su Tonje Wikstrom Frislid, küçük ve zayıf olmanın daha sonraki karantinaları atlatmasına yardımcı olduÄŸunu söylüyor.
Norveçli taşıyıcı Flyr’ın personeli
Norveçli taşıyıcı Flyr geçen yıl hizmete başladı
“Modelimizi gerçekten kanıtlamamız gerekiyordu. Özellikle geçtiÄŸimiz kış boyunca gerçekten testlerden geçtik” diyor. “Ve testi geçtik.”
“Bir ÅŸirket kurmak baÅŸlı başına bir zorluktur. Yeni bir havayolu ÅŸirketi oluÅŸturmak son derece zorlu bir iÅŸtir. Ve bunu esas olarak Teams’de (görüntülü görüşme) gerçekleÅŸtirdik.”
Bayan Frislid, iÅŸ arayan deneyimli havacılık personelinin bulunmasının büyük bir avantaj olduÄŸunu ekliyor. “Bir havayolu ÅŸirketi kurmak için belirli bir yeteneÄŸe ihtiyacınız var.
“Normal bir ortamda bunu kavramak kolay deÄŸil. Bu salgın durumu bu olasılığın kapısını açtı.” Yakında Flyr, 46 rotada 12 uçağı iÅŸletecek. Bayan Frislid, “Bunu yavaÅŸ yavaÅŸ inÅŸa edeceÄŸiz” diyor.
Tonje Wikstrom Frislid,
Tonje Wikstrom Frislid, eÄŸitimli pilotların ve görevlilerin mevcudiyetinin havayolu Flyr’a yardımcı olduÄŸunu söyledi
Havayolunun yeni iÅŸe alımları arasında pilot Peter Haglehoj da yer alıyor. “Pandemi birçok insan için oldukça zordu” diyor. “Yani yeni havayolları iyidir. Daha fazla iÅŸ demektir.”
Dünya çapında koronavirüs seyahat kısıtlamaları kaldırılmaya devam ederken, küresel yolcu sayıları da güçlü bir ÅŸekilde artıyor. IATA’nın son rakamlarına göre Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre %76 daha yüksekti . Ancak kuruluÅŸ hâlâ 2019’un salgın öncesi en yüksek seviyesinin 2024’e kadar eÅŸitlenmesini beklemiyor.
Ve tam da koronavirüs krizinin azalmasıyla birlikte havayolları için öngörülemeyen bir sorun daha ortaya çıktı: Ukrayna’daki savaÅŸ.
Bu, Ukrayna’yı uçmak için çok tehlikeli hale getirirken, aynı zamanda Rusya hava sahasını Batılı havayollarına kapattı. Bu, Avrupa ile Asya arasındaki bazı rotalara saatler ekledi ve onları kârsız hale getirdi.
Daha da önemlisi, küresel petrol fiyatları hızla yükseldi ve jet yakıtının maliyeti geçen yıldan bu yana iki katına çıktı. IATA’nın genel müdürü Willie Walsh, sonuç olarak daha yüksek ücretlerin “kaçınılmaz” olduÄŸunu öne sürdü.
Ancak Bay Elnaes, yolcuların daha yüksek maliyetler ödemeye hazır olduklarını söylüyor. “Ä°nsanlar sadece seyahat etmek istiyor.” Şöyle ekliyor: “Rusya’nın iÅŸgalinden sonraki ilk 12 ila 14 gün içinde talebin azaldığını gördük, ancak daha sonra istikrar kazandı.”
Flyr’dan Bayan Frislid, havayolunun yepyeni uçaklar uçurduÄŸunu söylüyor, “bu da bize yaklaşık %14 yakıt tasarrufu saÄŸlıyor (eski uçaklarla karşılaÅŸtırıldığında). Yani bu aynı zamanda artan yakıt fiyatlarıyla baÅŸa çıkmanın bir yolu.”
Bu arada Norse, daha az uçakla biraz daha yumuşak bir kalkış yapmayı tercih etti.
Åžirketin CEO’su Bay Larsen, “Pazara ihtiyatlı bir ÅŸekilde ve talep doÄŸrultusunda girme esnekliÄŸine sahibiz ki biz de tam olarak bunu yapacağız” diyor.