Porto Rikoda dang humması yayılıyor, Acil durum ilan edildi

0
4

Porto Riko Sağlık Bakanlığından ülkede dang humması vakalarındaki artışa ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, ülkede yılbaşından itibaren çoÄŸunluÄŸu baÅŸkent San Juan’da olmak üzere en az 549 dang humması vakasının tespit edildiÄŸi, 340’tan fazla kiÅŸinin de hastanede tedavi altına alındığı belirtildi.

Vakalardaki artış nedeniyle halk saÄŸlığının korunması adına acil durum ilan edildiÄŸi bildirilen açıklamada ayrıca, yaklaşık 3,2 milyon nüfusa sahip Porto Riko’da 2023’te 1293 dang humması vakası görüldüğü ifade edildi.

Sağlık Bakanı Carlos Mellado, konuya ilişkin açıklamasında, dang humması vakalarında bu yıl rekor sayılara ulaşıldığını bildirdi.

Dünya SaÄŸlık Örgütünün (DSÖ) tropikal hastalıklarla ilgili biriminin direktörü Raman Velayudhan, ÅŸubatta, 2023’te dünya genelinde 5,5 milyondan fazla dang humması vakasının tespit edildiÄŸini ve bu hastalık nedeniyle 5 bin ölümün rapor edildiÄŸini açıklamıştı.

Velayudhan, Amerika kıtasında 2023’te 4,5 milyon dang humması vakasının bildirildiÄŸinin ve bunun bir yılda aynı kıtada görülen en yüksek sayı olarak kayıtlara geçtiÄŸinin altını çizmiÅŸti.

Tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen dang humması, insanlara sivrisinekler aracılığıyla bulaşıyor. Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif ateşe sebebiyet veren hastalık, bazı vakalarda ölüme neden olabiliyor.

Vakalar, genellikle “yağış dönemleri” olarak bilinen mart, haziran, eylül ve aralıkta artış gösteriyor.

Bilim insanları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin artmasına sebep olduğu uyarısında bulunuyor.

Hastalığa yol açan sivrisinek türünün, su birikintilerinde larva oluşturması nedeniyle muhtemel üreme alanlarının sürekli ilaçlanması gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın