Bakan Ersoy, Afrodisias Antik Kenti Roma ustalığıdır

0
3
Afrodisias Antik Kenti Tanıtım Toplantısı’nda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, burasının Roma döneminde heykeltıraÅŸlık yeteneÄŸinin yansıtıldığı önde gelen merkezlerden olduÄŸunu söyledi.

Heykeltıraşlık sanatındaki ustalıklar

Kentte görülen kalıntıların büyük bölümünün Roma dönemine ait olduÄŸunu aktaran Ersoy, “Afrodisiaslılar kendilerini heykeltıraÅŸlık sanatındaki ustalıklarıyla Roma dünyasına tanıttılar, biz de onların mirasını yapacağımız koruma çalışmaları ile tüm dünyaya tanıtacağız.” dedi.

Yabancı kazı baÅŸkanı olan antik kentlere Türk bilim insanlarından oluÅŸan koordinatörler görevlendirildiÄŸini belirten Ersoy, Afrodisias için de aynı zamanda Tripolis Antik Kenti Kazısı BaÅŸkanı olan Prof. Dr. Bahadır Duman’ın görevlendirildiÄŸi bilgisini paylaÅŸtı.

“GeleceÄŸe Miras Afrodisias” projesi kapsamında yapılacaklar hakkında bilgi veren Ersoy, şöyle konuÅŸtu:
“Afrodisias’ta kent parkı ve havuzun yanı sıra en ihtiÅŸamlı yapılardan biri olan Tetrapilon’da konservasyon, Tetrastoon’da ise kazı ve restorasyon çalışmalarını baÅŸlatıyoruz. Antik dönemde Afrodisias’taki bazilika kentin en büyük kapalı binasıydı. Binanın ön cephesine odaklanan yeni bir proje ile devasa giriÅŸ sütunlarını ayaÄŸa kaldırma çalışmalarını 2023 yılında tamamlamış ve binanın cephesinde Diokletianus’un ‘tavan fiyat fermanı’nı sergilemiÅŸtik. Åžimdi ise hazırladığımız yeni projeyle binanın kalan kısmı için kazı yapacak, mozaiklerin konservasyonunu tamamlayacak ve sütunları ayaÄŸa kaldırarak yapının ziyaretçiler tarafından algılanmasını kolaylaÅŸtıracağız. Yaklaşık 120 yıl önce kazılan ve aradan geçen zamanda tekrar toprak altında kalan gymnasiumu kazarak yapıyı yeniden ortaya çıkaracak ve ziyaretçi güzergahına alternatif oluÅŸturacağız.”
Proje kapsamında hamam odalarını da ziyaretçiye açacaklarını vurgulayan Ersoy, Agora’da yapılacak kazı çalışmalarıyla Afrodisias’ta yeni bir yapıyı daha ortaya çıkaracaklarını, kentin sur duvarlarını da görünür hale getireceklerini ifade etti.

Gece müzeciliği

Afrodisias’ta Osmanlı dönemi hamam ve Geyre evlerine yönelik belgeleme, konservasyon ve restorasyon çalışmalarını da proje kapsamında gerçekleÅŸtireceklerini aktaran Erasoy, çok sayıda yazıt ve kabartmalı mermer lahite sahip antik kentte iki yeni teÅŸhir alanı planladıklarını dile getirdi.
Anıtsal yapılar ile gezi güzergahlarını aydınlatarak antik kenti gece müzeciliği kapsamında da ziyarete açacaklarını aktaran Ersoy, şöyle devam etti:
“Afrodisias Müzemizde güçlendirme çalışmaları, teÅŸhir, tanzim ve onarım uygulamalarını da gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Afrodisias için hazırlanan bütün bu projeler, baÅŸlayan uygulamalar ve yoÄŸun bir mesai ile kentin daha çok kiÅŸiye ulaÅŸmasını saÄŸlayacağız ve süreç için 1 milyar 750 milyon lira bütçe ayıracağız. Bir sene sonra buradaki deÄŸiÅŸiklikleri gözlemlemek için yeniden burada buluÅŸacağız. Afrodisias diÄŸer ören yerlerimize de örnek olacak, gece müzeciliÄŸiyle, geliÅŸmiÅŸ restorasyon çalışmalarıyla ziyaretçi rekorları kıran bir noktamız olacak”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın