Bozyazı’nın sihirli gıdası Kavut doğal enerji kaynağı

0
690

Yörüklerin, çobanların uzun yürüyüşlerde kullandığı sihirli gıda çoban helvası insana güç katıyor

MERSİN- Mersin’in Bozyazı ve Anamur çevresinde yörüklerin kullandığı çobanların uzun yürüyüşlerde ve dağda hayvanlarını otlatırken günlük enerji ihtiyacını karşılamak için tercih ettikleri Bozyazı Kavutu (Çoban helvası) çok değerli bir besindir. Toros bölgesinde yaşayan yörüklerin dağlarda enerji toplamak için tercih ettikleri ve yörenin ağzıyla “gavut” diye de telaffuz ettikleri mucizevi yiyecek gittikçe daha çok insan tarafından tanınıyor.


GLUTEN İÇERMİYOR
Yörede yetişen organik keçiboynuzu, fıstık, susam ve ak darının helva kıvamına gelinceye kadar dibekte dövülmesiyle elde edilir. Uzun süre bozulmadan saklanabilen kavutun 50 gramı günlük besin ihtiyacını karşılayacak niteliktedir.

ÇÖLYAK HASTALARI TÜKETEBİLİYOR
Kavut’un içinde un, şeker, gluten bulunmuyor. Doğal şeker içeriyor. Kurumuş meyvelerin dibekte sorgucu ile dövülerek helva kıvamına getirilmesiyle meydana geliyor. Çölyak ve diyabetlilerin rahatlıkta tüketebileceği bir helva olduğu belirtiliyor. Çölyak hastaları bunu yedikten sonra kendilerini çok iyi hissettiklerini söylüyorlar” diye konuştu

ORTALAMA BESIN DEĞERI (100 GR IÇIN)
Enerji: 464 kkal/1945 kJ
Toplam Yağ: 2,8 g
Doymuş Yağ: 2,5 g
Karbonhidrat: 27,5 g
Şekerler: 18,6 g
Protein: 15,6 g
Tuz: 47,8 mg



Merkez; Feneryolu, Şefizade Sokak No:4,  Kadıköy/İstanbul Kadıköy 
Şube ; Colesium Acarkent
Tel; 05302648072

Kaynak: Bozyazı’nın sihirli gıdası Kavut doğal enerji kaynağı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın