DışiÅŸleri Bakanlığı: ‘Vize’ ÅŸantaj kartı olarak kullanılamaz

0
2
ANKARA – DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, bugün Bakanlık’ta basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Keçeli Bakanlık faaliyetlerine iliÅŸkin bilgi verdikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Keçeli, şu ifadeleri kullandı:

“Trablus’ta yaptığımız temaslarda Libya’nın istikrarına verdiÄŸimiz önemini tekraren vurguladık. Bu aslında bizim Libya’daki iç çatışmaların baÅŸladığından itibaren izlediÄŸimiz istikrarlı bir politika. Libya’daki sorunların ancak adil, serbest bir seçim sürecinin sonucunda çözümleneceÄŸine inandığımızı bir kez daha dile getirdik. BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in (BM) bu konudaki çabalarına destek verdiÄŸimizi aktardık.

Sayın Bakanımız Malta’da yaptığı basın toplantısında Bingazi’deki BaÅŸkonsolosluÄŸumuzun yakında açılacağını açıkladı. Hatırlayacaksınız, Haziran 2014’ten beri kapalıydı Bingazi BaÅŸkonsolosluÄŸumuz. Kısa bir süre içinde Bingazi’deki BaÅŸkonsolosluÄŸumuzun faaliyete geçeceÄŸini düşünüyoruz.

‘MÃœNÄ°H GÃœVENLÄ°K KONFERANSI’NDA YAKLAÅžIK 20 Ä°KÄ°LÄ° GÖRÜŞME YAPILACAK’

Bakan bey Münih Güvenlik Konferansı’nda birtakım toplantılar yapacak. Yaklaşık 20 ikili görüşme yapacak. Görüşmelerden bazıları belli ama son dakikaya kadar deÄŸiÅŸiklikler olabiliyor. Hem ikili görüşmelerde hem katılacağı toplantılarda ÅŸimdiye kadar olduÄŸu gibi Gazze’deki insani trajediye iliÅŸkin mesajlar verilecek.

Münih Güvenlik Konferansı’nın arkasından Bakan Rio De Janeiro’da yapılacak G-20 DışiÅŸleri Bakanları Toplantısı için yola çıkacak. G-20, G-7 ülkeleriyle beraber küresel siyasete, ekonomiye yön verme büyüklüğünde ve iddiasında olan ülkelerin bir araya geldiÄŸi bir platform. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi temsil edilyor.

‘ADF’DE GAZZE İÇİN YÃœKSEK DÃœZEYLÄ° ÖZEL BÄ°R PANEL OLACAK’

Rio De Janeiro’daki toplantıdan sonra Bakan beyin hem yurt içinde hem yurt dışında baÅŸka programları olacak. Antalya Diplomasi Forumu (ADF) geçen sene depremden ötürü yapamamıştık. Üçüncüsünü 1-3 Mart tarihleri arasında gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Bu yılki ana tema ‘Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak’. Bu ana tema altında yapay zekadan arabuluculuÄŸa, bölgesel meselelerden gıda krizine çok sayıda toplantı yapılacak. Åžu aÅŸamada 40 panelin düzenlenmesi öngörülüyor. Bu paneller arasında Gazze için de yüksek düzeyli özel bir panel olacak.

‘ADF’YE 21 DEVLET VE HÃœKÃœMET BAÅžKANI KATILIMLARINI TEYÄ°T ETTÄ°LER’

Katılımın bir önceki ADF’nin çok ötesinde geçtiÄŸini görüyoruz. Birinci ADF’ye 10 devlet baÅŸkanı ve 43 bakan katılmıştı, toplamda da 2 bin kadar katılımcı vardı. 2022 yılında yaptığımızda 17 devlet baÅŸkanı ve 80 bakan katılmıştı. Üçüncü ADF’ye 21 devlet ve hükümet baÅŸkanı katılımlarını teyit ettiler. 59’u DışiÅŸleri Bakanı olmak üzere 80’den fazla bakan Antalya’da olacak ve toplam katılımcı sayısının da 4 bin civarında olmasını bekliyoruz.

Gazze’ye 34 bin ton insani yardımımız söz konusu oldu. Bunlardan yaklaşık 7 bin 400 ton, 32 ambulans deniz yoluyla ve hava yoluyla Mısır’a ulaÅŸtırıldı. Oradan el-AriÅŸ Sınır Kapısı’na nakledildi ve oradan da Gazze’ye sevk edildi.

Gazze’ye yaptığımız yardımların bir kısmı da BM Filistinlilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı üzerinden yaptığımız yardım. Biz her yıl Ajansın un ihtiyacının yaklaşık 15’ini temin ediyoruz, hibe ediyoruz. Bu da yaklaşık 26 bin ton un ve kuru gıdaya karşılık geliyor.

AFAD ve Türk Kızılayı her hafta yaklaşık 127 bin ton içme suyunu Gazze’ye sevk ediyor. TÄ°KA’nın da çok sayıda çalışması var hem Gazze’de hem Batı Åžeria’da. Sayılarının binlerce olduÄŸu tahmin edilen bir grup Gazzeli işçi biliyorsunuz, Batı Åžeria’da sıkışmış durumda. TÄ°KA bu Gazzeli işçilere yardım ediyor.

Bu sabah itibarıyla 380 yaralı ve 344 refakatçi ülkemize geldi. Sağlık Bakanlığımızın bugün yeni bir hasta tahliyesi planladığını biliyoruz.

Bakanlığımızın doÄŸrudan takip ettiÄŸi bir konu, vatandaÅŸların tahliyesi konusu. Bugüne kadar bin 359 vatandaşımızı, KKTC vatandaşı ve yakınlarını Gazze’den tahliye ettik.”

F-16 SÃœRECÄ°NDE SON DURUM

Sözcü Keçeli ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. F-16 konusunda Kongre’deki sürecin ve Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Murat Mercan’ın F-35 ile ilgili ifadelerinin anımsatılarak “F-35 ile ilgili görüşme süreci yeniden baÅŸlayabilir mi” sorusunun sorulması üzerine ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

“Pek çok Büyükelçi çeÅŸitli platformlarda görüşlerini paylaşıyorlar. Bu konularda deÄŸerlendirmelerde bulunmuyoruz. Bu konuda bir ilerleme olsaydı çok daha üst düzeyde bir devlet yetkilisinden duyarız.

Kongre onay süreci Türkiye saatliyle Pazar sabah 8’de sona erdi ve biz o noktada son derece mutlu bir ÅŸekilde bu dosyayı Milli Savunma Bakanlığı’na devrettik. Bundan sonraki süreci Milli Savunma Bakanlığı yürütecek.

F-35 projesine dönebilir miyiz? Sayın Bakan’ın bir mülakatında ÅŸunları söyledi; ‘Stratejik olarak biz bir askeri yeteneÄŸe ihtiyaç duyarsak bunu almak isteriz. Ancak bu baÅŸka askeri yeteneklerin yitimi ÅŸartına baÄŸlı olursa bakış açımız deÄŸiÅŸir’ anlamına gelecek ÅŸeyler söyledi.

DışiÅŸleri Bakanlığı yetkisinde olmayan bu konuda bizim Bakanlığımıza yansıyan resmi bir durum söz konusu deÄŸil.”

Bir basın mensubunun, Ä°sveç’in NATO üyeliÄŸine onay vermesinin ardından Türkiye’nin F-16 talebinin gündeme alınması üzerine kamuoyunda ikili iliÅŸkilerde normalleÅŸme izleniminin konuÅŸulduÄŸunu belirtmesi üzerine Keçeli ÅŸunları kaydetti:

“Diplomatik iliÅŸkilerimizin seviyesinde Amerika ile olan diyaloÄŸumuzun derinliÄŸinde hiçbir azalma olmadı. Öte yandan, Ä°sveç’in üyeliÄŸi, F-16 sürecinin tamamlanmış olması, bu iki ülkenin, iki müttefik ülkenin karşılıklı saygı ve karşılıklı çıkarlar temelinde birbirlerini daha iyi anladığı için yeni bir fırsat penceresi sunması gerektiÄŸini düşünüyoruz. Bizim Amerika’dan beklentimiz çok açık. Biz Amerika’nın PKK’nın Suriye’deki uzantılarıyla olan iliÅŸkisine tamamen son vermesini istiyoruz.

DiÄŸer bir konu da ABD’nin FETÖ ile ilgili beklentilerimizi ciddiyetle ele alıp bu konuda adım atmasıdır. Biz bu meseleye müttefiklik ruhu bakımından bakıyoruz.

‘FÄ°DAN Ä°LE BLINKEN 8 KEZ YÃœZ YÃœZE GÖRÜŞTÃœ’

Amerika ile alakalı bütün konuları terörle mücadele olsun, konular olsun, savunma sanayii olsun, yatırımlar olsun tüm mecralarda Amerika ile olan iliÅŸkilerimizi daha da güçlendirebileceÄŸimizi düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde de birtakım ziyaretler söz konusu olacaktır. Sayın Bakanımız ile Blinken zaten sıklıkla görüşüyorlar. Bakan bey göreve geldiÄŸinden beri 8 kez yüz yüze görüştüler, en az 15 telefon görüşmesi yaptılar.”

‘SERT ÇIKSAYDI KARÅžILIÄžINDA SERT ÇIKILIRDI’

ABD DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Vekili ve Siyasi Ä°ÅŸler MüsteÅŸarı Victoria Nuland’ın 28 Ocak 2024 tarihinde Ankara’da DışiÅŸleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmede Rusya’ya yaptırımlar konusunda “sert çıktığı” iddiasına dair Keçeli, “Ben de toplantıdaydım, sert çıkmadı. Sert çıksaydı karşılığında sert çıkılırdı” dedi.

PUTÄ°N’Ä°N TÃœRKÄ°YE ZÄ°YARETÄ°

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye yapacağı ziyaretin ertelenmesine iliÅŸkin, “Erteleme kelimesi kullanılıyor ama hiçbir zaman resmi olarak bir ziyaret tarihi açıklanmamıştı. Bu bakımdan da erteleme kelimesi doÄŸru deÄŸil. Sayın Putin’in ülkemizi ziyareti her zaman gündemde, bugün de gündemde. Ne zaman CumhurbaÅŸkanımızın takvimine alınırsa ve nerede yapılacaksa bu toplantı, o gün CumhurbaÅŸkanlığımız tarafından açıklanacaktır” ifadelerini kullandı.

Keçeli, Ä°ngiltere ve Ä°talya ile sığınmacı konusunda bir anlaÅŸma teklifi olup olmadığına iliÅŸkin, “Bizim hiçbir ülkeyle kendi vatandaÅŸlarımız dışında, kimsenin Türkiye’ye geri dönüşüyle alakalı bir mutabakatımız, anlaÅŸmamız yok. Burası da bir üçüncü dünya ülkesi deÄŸil. Bence bunu kimse ciddi bir ÅŸekilde teklif edemez” dedi.

‘VÄ°ZE SERBESTÄ°SÄ° SÃœRECÄ°NÄ°N YÃœZDE 92’SÄ° TAMAMLANDI’

Avrupa Birliği (AB) ile devam eden vize sorununun sorulması üzerine Keçeli şu değerlendirmede bulundu:

“AB ile vize serbestisi konusunda yüzde 92 oranında süreci tamamladık. Yerine getirilmemiÅŸ 6 ÅŸart var. Ancak diÄŸer konularda olduÄŸu gibi AB’nin ciddi bir siyasi irade ortaya koyması gerekiyor.

Hiçbir ülkenin vizeyi bir ÅŸantaj kartı olarak kullanma, vatandaÅŸlarımıza gündelik hayatlarında sıkıntı yaratmaya hakkı yoktur.”

Suriye ile normalleÅŸme konusunda yeni bir geliÅŸme olup olmadığına dair Keçeli, Türkiye’nin bu konuda duruÅŸunun deÄŸiÅŸmediÄŸini belirtti. Keçeli, “Biz yapıcı ve iyi niyetli bir ÅŸekilde Åžam yönetimiyle konuÅŸmaya hazırız. Ancak Åžam yönetiminin de aynı ÅŸekilde yaklaÅŸması lazım. Bakan Fidan’ın ifadesini kullanacağım, (Åžam yönetiminin) kendisi olarak konuÅŸması lazım” ifadelerini kullandı.

Kaynak: DışiÅŸleri Bakanlığı: ‘Vize’ ÅŸantaj kartı olarak kullanılamaz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın