Hasan Erdem “Birlikte Güçlü Türsab” sloganı ile Türsab Başkan adaylığını açıklarken “Yağmurdan kaçarken doluya tutulduk. TÜRSAB, istila altındadır
ÖZKAN ALTıNTAŞ- TÜRKIYE TURIZM
İSTANBUL-Türsab Yönetim Kurulu Üyesi, Selam Turizm’in sahibi Hasan Erdem “Birlikte Güçlü Türsab” sloganı ile Türsab Başkan adaylığını açıklarken “Yağmurdan kaçarken doluya tutulduk. TÜRSAB, istila altındadır. Firuz Bağlıkaya’nın hegemonyası altındadır” dedi. Mevcut yönetim ve diğer adayların ekiplerinin izlediği Hasan Erdem’in ‘adaylık’ toplantısı sonrası ‘sokak kavgası’na yol açan Türsab’ın mevcut yönetimi tutumuyla Türsab tarihine geçti.
Nitekim toplantı sonrası Bağlıkaya’nın kalemşörlerinin aylardır sürdürdükleri hakaret dolu yazılarla yapılan ‘tahrik” yüzünden patlama yaşandı. Türsab tarihinde görülmeyecek şekilde sokak kavgasının çıkmasına yol açılarak Türsab’ın mevcut yönetimle nereye taşındığı gözlendi.
Taksim Grand Öztanık Hotel’de 100’e yakın toplulukla buluşan ve Türsab’ın mevcut yönetimine büyük umutlarla destek vererek seçilmesine katkıda bulunduğunu belirten Hasan Erdem “Değişim ekibiyle ittifak yaptık. Seçime gittik ve kazandık. Ama hüsrana uğradık. Verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Seçilmek yetmiyor. Önemli olan icraat” şeklinde konuştu.
NEBİL ÇELEBİ, BAĞLIKAYA’YA “ADAY OLMA” DEDI
Hasan Erdem’in konuşması sonrası söz alan Uçak Bileti Satan Acenteler Derneği – UBSAD Başkanı Nebil Çelebi “50 yıllık TÜRSAB tarihinde sıkıntılar Firuz Bağlıkaya’nın egosundan kaynaklanıyor. Ortada açık kavga yok, kalemşörleriyle arkadan dolanarak şerefsizce saldırı var” dedi. Nebil Çelebi, Firuz Bağlıkaya’ya “İspanya, Malta, Kanada ve Türkiye’de 4 tane pasaportun var, çek git. Türk turizmine hizmet etmek istiyorsan aday olma size rahat bırak, düş yakamızdan. Aday olursan görürsün. Hodri meydan” dedi.
TÜRSAB seçimleri yaklaşırken adaylar birer birer ortaya çıkarak projelerini açıklamaya başladılar. Türsab Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Erdem’in “adaylık” toplantısında ilginç katılım oldu. Diğer başkan adayı Tansu Demir, Türsab eski başkanı Başaran Ulusoy, Yusuf Duru’da toplantıda yer aldı.
İMZASIZ YAZILAR YÜZÜNDEN KAVGA ÇIKTI
Hasan Erdem’in toplantısında mevcut başkan Firuz Bağlıkaya’nın internet sitesi ‘Borazan Ajansı’ndan veya sosyal medya üzerinden aylardanberi diğer adaylar hakkında yazılan “imzasız” sahte haberlerle ortamı geren ‘tetikçilerde’ toplantıya katıldı. Onların varlığı ise toplantıya katılanları tedirgin etti. Sonunda kabak yazının sahibi olmayan ve yazmayan tursapnet moderatorü Mehmet Gem’e patladı. Toplantı dağılırken Mehmet Gem ile sokağa çıkanlar arasında “Bizim hakkımızda neden yazıyorsun” diye tartışmalar çıktı.
OLAYA BAKANIN ADINI KARIŞTIRAN BORAZAN AJANSI
Öte yandan Firuz Bağlıkaya’nın Borazan Ajansı yine belaltı vurarak, mağdur Mehmet Gem’in anlatımlarında adı bile geçmeyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un adını Türsab’ın sokak kavgasına bulaştırarak birilerine yaranma peşine düştü.
Uğur Hacialioğlu ile diğerleri Mehmet Gem’i otelin içine çekerek sokaktaki kızgın kalabalıktan kurtardılar.
TÜRSAB NE HALE GETİRİLDİ?
Mehmet Gem, yazıları kendisinin yazmadığını belirtti. Ancak orada bulunanlar yazıyı yazanın Firuz Bağlıkaya’nın basın danışmanı Mesut Kanat olduğunu ileri sürdüler. Ancak Firuz Bağlıkaya’nın emrindeki paralı askerler tarafından yönetilen Borazan Ajansı üzerinden “imzasız” yazılarla yapılan hakaretler nedeniyle tahrik olanlar arasında sokakta çıkan tartışma Türsab’ın ne hale getirildiğinin son örneği oldu.
Böylece mevcut yönetim ilk gündenberi yürüttüğü ‘kavga’ taktiğini tarafları tahrik ederek Türsab adaylarının toplantılarını provake etmeye kadar götürdü. Bu tartışmalarda haksız yere muhatap olan, yazıyı yazmayan kişiler sıkıntı yaşarken, yazıların asıl sorumluları ise arka planda ellerini ovuşturarak “aldıkları dolgun maaşın” tadını çıkarmaya çalıştılar. Bu durumda kaybeden yine Türsab oldu. Türk turizmi adına tahammül rejimi olan demokrasi bir yana itildi ve rezalet yaşandı.
DEĞİŞİM EKİBİYLE HÜSRANA UĞRADIK
Sokaktaki olaylardan önce salonda bulunan kalabalığa “Birlikte Güçlü Türsab” sloganı ile adaylık açıklamasını yapan Hasan Erdem, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un önceki akşam Fox TV’de canlı yayında söylediklerinin videosunu göstererek “Hazırladıkları yasa taslağının ne kadar faydadan uzak ve kimseye görmeden hazırlandığına için bakan bile karşı çıktı” dedi.
Hasan Erdem konuşmasına büyük umutlarla seçimde Firuz Bağlıkaya’ya destek verdiğini anlatarak şöyle konuştu:
“Değişim ekibiyle ittifak yaptık. Seçime gittik ve kazandık. Ama hüsrana uğradık. Verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Seçilmek yetmiyor. Önemli olan icraat. Söylenenleri yapabilmek vaatleri yerine getirebilmek. Bunu yapamadıktan sonra başkan veya yönetim kurulu olmanın önemi yok. Bize emünet edilen oyların hakkını vermek gerekir. Gönül isterdi ki bizi seçenlere şunları yaptık başardık. Vaadettiklerimizi yerine gitirdik . Bunları sevinçle anlatmak isterdim. Ama bu yönetimle hiçbirşey söyleyemiyorum.”
NASRETTİN HOCA GİBİ YALNIZ KALDIK
Hasan Erdem konuşmasını Timurlenk ile Nasrettin Hoca arasındaki fil hikayesini unlatarak şöyle sürdürdü:
“Size olanları bir fıkra ile anlatayım. Timurlenk Ankara zaferini kazanmış. Dönerken Nasrettin Hoca’nın köyüne uğramış. Onlara bir fil bırakmış ve ‘Gözünüz gibi bakın’ demiş. Ancak fil doymak bilmiyor. Köylüler perişan olmuşlar. Nasrettin Hoca’ya ‘Aman fili geri götür bizi kurtar’ demişler. Nasrettin Hoca yanına köylüleri alıp Timurlenk’in makamına çıkmak üzere gitmiş. Ancak tam Timurlenk’in odasına gireceği sırada arkasına bir bakmış, köylülerden eser yok. Hoca satıldığını ve bu işte yanlız kaldığını anlar. Timurlenk “Buyur Hoca…” deyince “Bize bıraktığınız dişi filden köylü çok memnun. Ancak bu fil yanına bir de erkek fil istiyor” demiş. Böylece Nasrettin Hoca en umut ettiğini ve nelerle karşılaştığını görerek kendini yolda yalnız bırakan köylüleri cezalandırmış.
İşte Türsab’ın hali de Timurlenk’in fil hikayesindeki gibi durumdadır. Biz görevi devraldığımızda inandığımız hayallerin peşinde idik. Ama yönetimde 8 kişiye karşı Nasrettin Hoca gibi tek başıma kaldım.
HASAN ERDEM, FİRUZ BAĞLAKAYA’DAN DESTEK İSTEDİM
Firuz Bağlıkaya’ya ‘Geçen dönem ben size destek verdim, seçildiniz. Ancak söz verdiğim vaatleri yerine getirmedim. Aday oldum. Şimdi bu görevi yerine getirmek istiyoruz.Bu dönem siz bize destek verin. Sizin adınıza başarılı olalım” diye mektup yazdım. Cevap veren olmadı.
Bize göre söz verdiğinizde sözün arkasında durmak gerekir Ben başaramazsam çeker giderim. Bugün 12 bin acenin 4-5 bini geçim sıkıntısından kapanmak üzeredir. (Hasan Erdem burada salonda bulunan Başaran Ulusoy’a yöneldi ve ‘Görev yaparken denetim ve disiplin kurulu üylerini gövden aldınız mı?’ diye sordu. Ulusoy ‘Almadım’ dedi.)”
ODAMA KILIT VURDULAR
Hasan Erdem, konuşmasını sürdürürken Firuz Bağlıkaya’nın Türsab’ta bir aykırı sese tahammül edemediğini belirterek “Yönetim kurulu toplantısına ben girdiğimde, toplantıya girmedi. Odama kilit vurarak giriyimi engelledi” dedi.
Hasan Erdem, yönetim kurulundan neden istifa etmediğini ise şöyle açıkladı:
“İUstifa etmedim ama ben yönetim kurulu koltuğuna meraklı değilim. Ben nasıl hizmet edebilirim diye arkadaşlarımla birlikte göreve gelmiştim.Biz yakışan manevi duygularla hareket ediyorum. İstifa etmedim, Türsab’taki hataları ve yanlışları yerinde görüp sizlere anlatmak için orada oldum. Buzim görevimz yanlışı düzeltmekti.
En büyük sorunlarımızdan biri kendi araçlarımızla otel ve havalimanlarında yolcularımızı alamıyoruz.
Bakanlıklarla iyi ilişki kurmalıyız. Aksi takdirde kaybediyoruz. 12 bin acentenin sesisini bakanlık düzeyinde duyurmalıyız.
Türkiye’de 35 tane BTK var. Bölgesel sorunları çözebilmeleri için özerk hale gelmeidirler, aktif olmalıdırlar. Bu durum kanunda yer almalıdır.
Öte yandan kanun değişmeden yöntmelik değişmez. Seçilmiş başkan yardımcısını görevden alıp pasifize ederek , yerine iki başkan yardımcısını anına alarak BYK’ların dinamik yapısını zayıflatarak BTK yaptı.”
YASA NEDEN ÇıKMıYOR?
Hasan Erdem, Bakanlığa sunulan yasanın neden çıkmadığı konusunu ise şöyle anlattı: “Bakanlığa taslak verildi. Ancak bakan, ‘Sektör dinamiklerinin görüşünü aldınız mı? diye sordu. ‘Kimsenin haberi var mı?’ denildi. Yönetim Kurulu Üyelerinin bile haberi olmadığı söylendi. Ben başkan yardımcısı olarak taslağı yazılı ve sözlü şekilde istedim. Verilmedi, gizlendi. Yasa toplantısını erteledi. Halil Erol ve arkadaşler üzerinde çalışma yapmak için çantalarına koydular. Ancak çantalarındaki taslak Firuz Bağlıkaya tarafından ellerinden zorla alındı. ‘Bende kalacak’ dedi. Hepimiz acenteyiz. Bu insanlar onu başkan yaptı diye üst düzey konuma gelemez. Ancak hizmetkar olunur.”
TÜRSAB MI, 40 KAPILI AMBAR MI?
Hasan Erdem konuşmasına Türsab’taki silahlı adamların varlığından behsederek şöyle devam etti:
“Silahlı adamların Türsab’ta ne işi var. Kimi kimden koruyorlar. Acentelerden koruyorlarsa seni başkan yapmazlardı. Aslında acenteleri senin şerrinden koruyacak güvenlik görevlilerine ihtiyaç var. Acenteler korkudan Türsab’a giremiyorlar. Ben de yönetime gitmeye korkuyorum. Dokuzuncu kata çıkmaya korkuyorum. Her yerde güvenlik var. Türsab mı, pentagon mu belli değil..
Sayalım. Bina dişindan girişte bir turnpike. Güvenlikçi karşılama ekibi. Asansör anahtarlı. Senin tipini beğenirse işliyor. Hangi kata gideceksen onun anahtarı var. Dokunuzuncu kata geldiğinizde kapının dibinde özel kalem var. derdinizi anlatıyorsunuz. İmi güvenlikçi geliyor. Onlara da anlatıyorsunuz. Sonru içeri giriyorsunuz. Sonru yönetim kurulu kapısı ve başkanlık kapısı var. Kimi kimden gizliyoruz. Kimi kimden kaçırıyoruz. Türsab Türkiye’nin en değerli kurumu. Burası babanın çiftliği mi? 40 kapılı ambar gibi güvenlikler neyi bekliyor.”
BUNLARIN AKLANMASI İÇİN SULTANAHMET CAMİSİ YETMEZ
Türsab’ta şeffaf, kalımcı, halk insan, derdini anlayan anlatan, bakana diklenmeyen, iyi ilişiler kuran insan evladı, üstten bakmayan insanlara ihtiyacımız var. Biz sizin sayenizde bu amaçlarla geleceğiz. Daha örce bu sözleri verdik. Nasrettin hoca olayındaki Timur’un filleri gibi yarı yolda kaldık. Taksi şöförleri derneği kadar olamadık.
Türkiye’nin bütçe açığına yüzde 25 katkı koyan bir sektörün üyeleriyiz. Menfaat peşinde olanlar yüzünden kötü durumdayız Sultanahmet Camisi bunları aklamaz. Kabe’ye gitmeleri lazım. Akıl dışı hareketlerle başkalarının hakkına tecavüz ettiler.”
TÜRSAB’TA NELER OLDU?
Yaklaşık 35 yıl önce Selam Tur’u kurarak acenteciliğe başladığını belirten Hasan Erdem, 1999-2007 yılları arasında Türsab Güney Marmara Bölge Başkanlığı yaptı. 1992’den beri tüm Türsab genel kurullarına katıldı. Çizgisini değiştirmeden acenteler için ‘demokrasi’ ve ‘adalet’ diyerek monarşiye, tek adamlığa karşı çıktı. Geçen dönem ise acentelerin tepkisine uyarak Başaran Ulusoy yönetimine son vermek üzere Firuz Bağlıkaya ve ekibine destek verdi. Arkasında Türsab’ın tabanı diyebileceğimiz ‘Anadolu’ bulanan Hasan Erdem, seçilip yönetime geldikten sonra Firuz Bağlıkaya ve ekibinin acenteler için icraat yerine kendi menfaatlerini gözetmeleri, acentelere verilen sözlerin yerine getirilmemesi üzerine aralarında anlaşmazlık çıktı. Böylece Hasan Erdem, Türsab yönetimi içinde ekibiyle ‘muhalefet’ yapar hale geldi ve olaylar zinciri onu yeniden adaylığa kadar getirdi.
ŞEFFAF TÜRSAB YÖNETİMİNE ACİL İHTİYAÇ VAR
Hasan Erdem başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm paydaşlarla uyum içinde çalışan, 2023 stratejisine uygun büyüyen, şeffaf, organize, inovatif bir Türsab yönetimine her zamankinden fazla ihtiyaç olduğunu belirterek birlikte yapıyı kurmaya davet etti.
“Önce Acente” yaklaşımından hiçbir zaman taviz vermeden çalışacaklarını söyleyen Hasan Erdem konuşmasında, acentelere belge devir hakkı, yeni acente kurulumuna 5 yıl tahdit, kaçak turizm faaliyetlerini sonlandırma, uluslararası turizm fuarlarına katılmada acentelere destek, seyahat acentelerine özel plaka uygulaması, öncü ve bağımsız BTK’lar, acentelere güçlü e-ticaret, marketing, teknoloji, sosyal medya gibi altyapı destekleri vererek onları bir adım yukarı taşıyacak bir çok önemli projeyi hayata geçireceklerini belirtti.
TURİZM YASASI TÜM PAYDAŞLARLA ORTAKLAŞA ÇIKARILACAK
Ayrıca turizm yasa tasarısını kapalı kapılar ardında değil, açık, şeffaf ve tüm paydaşlarla uyum içersinde çıkarılması gerektiğini belirten Hasan Erdem, yasayı ne pahasına olursa olsun sektörün tüm menfaatlerini gözeten şekilde mutlaka çıkaracaklarını söyledi. Böylece Türkiye turizminin özlenen birliği, güce, uyuma ve potansiyeline kavuşacağını söyleyen Hasan Erdem, “Türsab başkan adayıyım. Ancak herkesin demokratik hakkını, geleceğini, çoluğunu, çocuğunu ve çok iyi düşünerek sandığıa gelmeye davet ediyorum” dedi.
NEBİL ÇELEBİ: BAKAN’IN MAHREMİNE SALDIRDILAR
Toplantı katılanların sorularıyla sürdü. Bu arada söz alan Uçak Bileti Satan Acenteler Derneği – UBSAD Başkanı Nebil Çelebi, Firuz Bağlıkaya’yı hedef alarak “Aday olma yapamıyorsun yakamızdan düş” diyerek başladığı konuşmada “Firuz Bağlıkaya, Türsab’ı böldü ve bölücüdür. Önceki başkan Başaran Ulusoy’un ‘Devletle damatla kavga edilmez’ ve ‘Önce adam ol sonra aday ol’ şeklindeki sözlerinin ne kadar değerli olduğu görüldü.
Bakanın mahremine Firuz Bağlıkaya’nın kalemşörlerinin saldırısı var. Ortada açık kavga yok arkadan dolanarak şerefsizce saldırı var. Kimsenin buna hakkı yoktur. Birlikte yola çıktık, ama bu günahı taşıyamam. Firuz Bağlıkaya’ya çağrım şöyle: Lütfen bu sektöre iyilik yapın kenara çekilin. Kavgalarla bu iş olmaz.’
Kişisel kavganızı yapabilirsiniz. Ama sektörün adına bakanın kapısında beklemek zorundasınız. Belirli kalemşörlerle arkadan dolanıp karşı çıkamazsınız. Sektör dibe vurdu. Daha altı yok. Sektörü rahat bırakmak uğruna çekilin. Aday olursanızda hodri meydan göreceğiz.”
Kaynak: Hasan Erdem: TÜRSAB, Bağlıkaya’nın istilası altındadır.