Muhalefetin başarısı dünya basınında geniş yankı buldu

0
4

Ä°STANBUL – Türkiye’de 31 Mart Pazar günü yapılan seçimler dünya medyasında da geniÅŸ yankı buldu. Yabancı basın, muhalefetin AK Parti ve ErdoÄŸan iktidarına ağır bir darbe indirdiÄŸi yorumunda bulundu.

Associated Press: Muhalefet, ErdoÄŸan’ı büyük bir hayalkırıklığına uÄŸrattı

Türkiye’nin ana muhalefet partisi Pazar günü yapılan yerel seçimlerde kilit ÅŸehirlerdeki kontrolünü korudu ve diÄŸer ÅŸehirlerde de büyük kazanımlar elde ederek, buraların kontrolünü yeniden ele geçirmeyi hedefleyen CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ı büyük bir hayal kırıklığına uÄŸrattı.

secim-001.jpgOylama, beÅŸ yıl önceki seçimlerde muhalefete kaybettiÄŸi kilit kentsel alanların kontrolünü geri kazanmaya çalışan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın popülaritesinin bir barometresi olarak görülüyordu. CHP’nin 2019’da Ankara ve Ä°stanbul’da kazandığı zafer, ErdoÄŸan’ın yenilmezlik imajını sarsmıştı.

Türkiye CumhurbaÅŸkanı için ana savaÅŸ alanı, doÄŸup büyüdüğü ve 1994 yılında belediye baÅŸkanı olarak siyasi kariyerine baÅŸladığı 16 milyon nüfuslu Ä°stanbul’du.

Sonuç, geçen yılki cumhurbaÅŸkanlığı ve parlamento seçimlerinde ErdoÄŸan ve iktidardaki Ä°slami eÄŸilimli Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) yenildikten sonra bölünmüş ve moralsiz kalan muhalefet için bir destek oldu.

secim-002.jpgAFP: İmamoÄŸlu, ErdoÄŸan’a meydan okuyan adam

Pazar günü bir dönem daha seçilmesi beklenen 52 yaşındaki Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu, Recep Tayyip ErdoÄŸan’a karşı muhalefetin ÅŸampiyonu ve 2028 Türkiye cumhurbaÅŸkanlığı seçimleri için en büyük umudu gibi görünüyor.

BeÅŸ yıl önce devlet baÅŸkanına en ağır seçim yenilgisini tattırarak ulusal siyaset sahnesine sansasyonel bir giriÅŸ yapan belediye baÅŸkanı, 1990’larda kendisi de belediye baÅŸkanı olan ErdoÄŸan’ın çabalarına raÄŸmen baÅŸarısını tekrarlamaya ve mega kenti elinde tutmaya hazırlanıyor.

Birkaç yıl önce neredeyse hiç tanınmayan Ä°mamoÄŸlu, 2019’da ErdoÄŸan’ın ülkenin en büyük ÅŸehri üzerindeki yirmi beÅŸ yıllık hakimiyetine son verdi.

Karizmatik bir medya kiÅŸiliÄŸi olan Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı, 2022 yılı sonunda Yüksek Seçim Kurulu üyelerine “hakaret ettiÄŸi” gerekçesiyle iki yıl yedi ay hapis cezasına çarptırılan hükümetin hedefinde.

Türkiye’nin en güçlü siyasi figürlerinden biri olarak gösterilen ErdoÄŸan’a doÄŸrudan rakip olmaktan asla vazgeçmedi.

Reuters: Türkiye’nin yeniden canlanan muhalefeti yerel seçimlerde ErdoÄŸan’ı devirdi

Türkler Pazar günü ülke çapında yapılan yerel seçimlerde CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan ve partisini cezalandırarak muhalefeti yeniden siyasi bir güç haline getirdi ve Ä°stanbul Belediye BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nu cumhurbaÅŸkanının gelecekteki baÅŸlıca rakibi olarak güçlendirdi.

Ä°mamoÄŸlu, Türkiye’nin en büyük ÅŸehri olan Ä°stanbul’daki belediye baÅŸkanlığı yarışında yaklaşık yüzde 10 puan farkla kazandı.

Analistler, Türkiye’yi yirmi yılı aÅŸkın süredir yöneten ErdoÄŸan ve AK Parti’nin, yükselen enflasyon, memnuniyetsiz Ä°slamcı seçmenler ve Ä°stanbul’da Ä°mamoÄŸlu’nun CHP’nin laik tabanının ötesinde bir cazibeye sahip olması nedeniyle anketlerde öngörülenden daha kötü bir performans sergilediÄŸine dikkat çekiyor.

2008’de siyasete giren ve analistler tarafından potansiyel bir cumhurbaÅŸkanı adayı olarak görülen eski bir iÅŸadamı olan 53 yaşındaki Ä°mamoÄŸlu, “VatandaÅŸlarımızın bize olan teveccühü ve güveni gerçekten de ortaya çıktı” dedi.

The Economist: Muhalefet, ErdoÄŸan’a meydan okudu

Türkiye’de muhalefet 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde büyük ÅŸehirlerin kontrolünü kazanarak, ülke çapında iktidardaki Adalet ve Kalkınma partisini geride bıraktı ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a ağır bir darbe indirdi.

Bloomberg: AK Parti ilk kez CHP’nin gerisinde

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yirmi yılı aşkın bir süre önce iktidara gelmesinden bu yana ana muhalefet partisi karşısında sandıkta şok bir yenilgiyle karşı karşıya.

Ä°lk sonuçlara göre, ErdoÄŸan’ın AK Partisi Pazar günü yapılan yerel seçimlerde ilk kez ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) gerisinde kaldı.

Fransız Le Monde: Erdoğan kanadı için ağır bir yenildi

CHP, Pazar günkü seçimlerin en büyük kazananı oldu ve Ä°stanbul, Ankara ve Ä°zmir gibi zaten elinde tuttuÄŸu büyük ÅŸehirlerde zemin kazanarak Karadeniz ve Anadolu’da da kazanımlar elde etti.

Zafer tartışılmaz ve sonuç tarihi nitelikte. Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) yeniden iktidara gelmesinin üzerinden bir yıl geçmeden, 31 Mart Pazar günü Türkiye’de yapılan belediye seçimlerinde gerçek bir seçim tokadı atıldı.

Onlarca ÅŸehir, gecenin büyük kazananı olan ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lehine el deÄŸiÅŸtirdi. Ãœlkenin en büyük beÅŸ kenti olan Ä°stanbul, Ankara, Ä°zmir, Bursa ve Antalya ezici bir çoÄŸunlukla Mustafa Kemal Atatürk’ün bir asır önce kurduÄŸu partiye oy verdi.

Kaynak: Muhalefetin başarısı dünya basınında geniş yankı buldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın