Ermenistan BaÅŸbakanı PaÅŸinyan, Türkiye’nin varlığını görüyoruz!

0
8

Ermenistan BaÅŸbakanı Nikol PaÅŸinyan, YouTube’da yayımlanan basın toplantısı ile gazetecilerin sorularını yanıtladı. PaÅŸinyan, elinde tuttuÄŸu haritayı göstererek “Ermenistan’ın toprakları dışında emellerimiz olmamalı” ifadesinde bulundu. PaÅŸinyan, “Türkiye’nin varlığını görüyoruz ve hissediyoruz” açıklamasında bulundu.

Ermenistan BaÅŸbakanı Nikol PaÅŸinyan, Ermenistan’ın halihazırdaki harita dışında toprağı bulunmadığını ve herhangi bir ülkeden toprak emellerinin olmaması gerektiÄŸini açıkladı.

Başbakan Paşinyan, Ermenistan hükümetinin YouTube sayfasından yayımlanan basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

PaÅŸinyan, elinde tuttuÄŸu Ermenistan’ın halihazırdaki sınırlarının gösterildiÄŸi harita biçimindeki ÅŸekli iÅŸaret ederek, “Ermenistan’ın güvenliÄŸinin saÄŸlanması konusunda yasallığa vurgu yapılmalıdır. Ermenistan’ın toprakları budur. Bu sınırlar dışında emellerimiz olmamalıdır. Çünkü bu sınır çizgileri dışındaki herhangi bir emel, bizi yıkma fırsatı olarak, bizim yasal konumumuzu bozmak için kullanılacaktır. Bu çizgiden öte tarafta ne varsa bizim deÄŸildir, bu çizgiden içeride ne varsa bizimdir. Biz güvenliÄŸimizi bu mantıkta saÄŸlamaya hazırlanıyoruz. Gelecekteki çalışmalarımız bununla ilgili olmalı” dedi.

Azerbaycan’la barış anlaÅŸması görüşmelerinin üç temelde sürdürüldüğünü belirten PaÅŸinyan, bunların, 1991 Almatı Bildirgesi temelinde iki ülkenin birbirinin toprak bütünlüklerini tanıması, sınırların 1991’de dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler BirliÄŸi (SSCB) ülkelerinin idari sınırları kapsamında belirlenmesi ve bölgesel ulaÅŸtırma yollarının, geçtiÄŸi ülkelerin egemenliÄŸi, yargı yetkisi, eÅŸitlik ve karşılıklılık prensipleri dahilinde açılması olduÄŸunu söyledi.

PaÅŸinyan, iki ülke sınırlarının belirlenmesi çalışmalarının BaÅŸbakan Yardımcılarının baÅŸkanlık yaptığı komisyonlar tarafından yürütüldüğünü kaydederek, Azerbaycan’ın Ermenistan’dan derhal teslimini talep ettiÄŸi ve adını verdiÄŸi köylerin Sovyetler BirliÄŸi döneminde ve sonrasında hiç olmadığını iddia etti.

Sınır belirleme çalışmalarının söz konusu köylerin bulunduğu Tavuş (Tovuz) bölgesinden başlamasının ihtimal dışı olmadığını kaydeden Paşinyan, bölgeye giderek durumu yerinde inceleyeceğini söyledi.

“TÃœRKÄ°YE’NÄ°N VARLIÄžINI HÄ°SSEDÄ°YORUZ”
PaÅŸinyan basın toplantısında Türkiye’nin Ermenistan-Azerbaycan arasındaki sürecine dahil edilmesi yönünde bir eÄŸilim görüp görmediÄŸi sorusuna ÅŸu yanıtı verdi:

“Gerçek ÅŸu ki, Azerbaycan’la birebir ya da yüz yüze konuÅŸsak bile Türkiye’nin varlığını hem görüyor hem de hissediyoruz”

Paşinyan şöyle devam etti:

“Türkiye ile iliÅŸkilerimizde önemli bir ÅŸeyler yaÅŸandığını düşünüyorum, hatta bunda neyin önemli olduÄŸunu söylersem garip gelebilir. Birbirimizle konuÅŸuyoruz ve inanıyorum ki Türkiye CumhurbaÅŸkanı ile de bir konuÅŸmamız, diyalogumuz var. Bu diyalog çok karmaşık, kolay deÄŸil ama bu konuÅŸmayı yapmak çok önemli”

PaÅŸinyan, “Ermeni gerçekliÄŸinde Türkiye çoÄŸu zaman ‘karşıt komÅŸu’ olarak algılanmıyor, Azerbaycan’la iliÅŸkilerimiz üzerinden algılanıyor, halbuki Türkiye ile gündemimiz olması gerekiyor” dedi.

Paşinyan ayrıca iki ülke arasındaki gündemin doğru hızda uygulanmamasından duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.

“Türkiye’nin de önemli bir uluslararası aktör olduÄŸunu inkar edemeyiz, bu gerçekle yüzleÅŸmeliyiz” diyen PaÅŸinyan Ermenistan-Azerbaycan iliÅŸkilerinde aktörlerin yapıcı bir rol oynayabilmeleri için tarafsız olmaları gerektiÄŸini de belirtti.

“KGAÖ’DEN ÇEKÄ°LEBÄ°LÄ°RÄ°Z”
PaÅŸinyan, Kolektif Güvenlik AntlaÅŸması Örgütü (KGAÖ) konusunda ise söz konusu örgüt ile iliÅŸkilerini dondurduklarını, faaliyetlerine katılmadıklarını, KGAÖ Genel Sekreteri Yardımcısı pozisyonuna halen atama yapmadıklarını hatırlatarak, bunun sebebinin KGAÖ’nün Ermenistan’daki sorumluluk bölgesine dair soruya yanıt vermemesi olduÄŸunu kaydetti.

BaÅŸbakan PaÅŸinyan, KGAÖ’den gelecek cevabın ülkesinin beklentileriyle örtüşmemesi halinde Ermenistan’ın KGAÖ’den çekileceÄŸini ancak bunun ne zaman olacağını bilmediÄŸini belirtti.

Bir basın mensubunun, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in Azerbaycan’da yargılamaları devam eden eski sözde KarabaÄŸ yönetici ve askerlerin geri dönüşü konusunda yaptığı, “Ermenistan yönetiminin onları Ermenistan’da beklemediÄŸi” yorumuna dair düşüncelerini sorması üzerine PaÅŸinyan, bizzat duymadığı konularda yorum yapamayacağını ve Azerbaycan’da bulunan savaÅŸ esirlerinin geri getirilmesi konusunda her gün çalışma yapıldığını söyledi.

PaÅŸinyan, baÅŸkent Erivan’daki Zvartnots Havalimanından Rus Sınır Muhafızlarının çıkarılması konusunda Rus tarafına 1 AÄŸustos itibarıyla görevin sona erdiÄŸini bildiren bir mektup gönderdiklerini belirterek, “Ermenistan Sınır Muhafız birlikleri, Rus tarafına, Ermenistan sınır koruma servisinin sınır kontrolünü Rusya’nın desteÄŸi olmadan sürdürebileceÄŸini bildirdi” dedi.

Ermenistan’ın Avrupa BirliÄŸi (AB) üyeliÄŸinin ne zaman mümkün olduÄŸu sorusunu yanıtlayan PaÅŸinyan, üyelik için öncelikle halkın hazır olması gerektiÄŸini belirtti.

PaÅŸinyan, AB ile iliÅŸkileri, karşılıklı vize kolaylığı, daha uygun ticari koÅŸulların saÄŸlanması, güvenlik alanında iÅŸbirliÄŸi, Avrupa BirliÄŸi’nin Ermenistan Misyonu’nun (EUMA) imkanları ve yetkilerinin artırılması ile süresinin uzatılması konusunda geliÅŸtirmeye devam ettiklerini kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın