‘Ä°stanbul’un kalbini yok ettiniz’

0
2

Tarihçi Prof. Dr. Ä°lber Ortaylı, Ä°stanbul’a yönelik uyarılarda bulundu. Ortaylı, “Ä°stanbul çok kalabalıklaÅŸtı. Bu kalabalıkta Eyüpsultan kalmaz. Rami kalmaz. 18. asrın muhteÅŸem bir kışlasıdır. Åžimdi milli kütüphaneye dönüştü. Birçok yapı da yıkıldı. Ne olduÄŸu belirsiz bir kriminal bölge yaratmak için Ä°stanbul’un kalbini yok ettiniz” dedi.

Tarihçi Prof. Dr. Ä°lber Ortaylı, Eyüpsultan Belediyesi tarafından Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında Zal Mahmut PaÅŸa Külliyesi’nde düzenlenen söyleÅŸiye konuk oldu.

“SAÇMA SAPAN OTELLER YERÄ°NE…”
Türkçe bilgisinin önemi konusunda açıklamalarda bulunan ve gençlere çevrelerini tanımayı öğütleyen ünlü tarihçi, şöyle konuştu:

“Türkiye münevverinin kafasında boÅŸluklar vardır. Daha böyle uykudan uyanmış gibi ne tarafta olduÄŸunu bulamıyor. Geliriz kendimize geliriz de el alemin zoruyla gelmeyelim yani. Çok kötü oluyor. Onun için aklınız başınızdayken öğrenin. O da tarih ve coÄŸrafyadan geçer. CoÄŸrafya bilmemek ümmiliktir. Okuma yazma bilmeyen insan bile şöyle bir coÄŸrafya bilir. Fakat suret-i kat’iye yer küre sistemini, iklimlerin dönüşünü anlayamaz, mümkün deÄŸil.”

ÅžehirciliÄŸin nasıl olması gerektiÄŸine dair de konuÅŸan Ortaylı, “Saçma sapan oteller yerine, daha anlamlı fonksiyonlu kültür merkezi olmalı. Åžehrin doÄŸru dürüst konser salonu olmalı. Bir operası olmalı. Etrafında tiyatrolar, galeriler olur. Demiryolu da iÅŸlemez yoksa, Sirkeci’de iÅŸlemediÄŸi gibi. Bütün bunlar önemlidir” ifadelerini kullandı.

Okuma motivasyonunu soranlara “Ben motivasyonu bilmem hep okuyorum” diyen Ortaylı, doÄŸru Türkçe konuÅŸma konusunda uyarılarda bulundu.

“Ä°STANBUL ÇOK KALABALIKLAÅžTI”
Ä°lber Ortaylı, Ä°stanbul’un yıllar içindeki deÄŸiÅŸimine de iÅŸaret ederek, ÅŸunları kaydetti:

“Ä°stanbul çok kalabalıklaÅŸtı. Bu kalabalıkta Eyüpsultan kalmaz. Rami kalmaz. 18. asrın muhteÅŸem bir kışlasıdır. Åžimdi milli kütüphaneye dönüştü. Birçok yapı da yıkıldı. Ne olduÄŸu belirsiz bir kriminal bölge yaratmak için Ä°stanbul’un kalbini yok ettiniz. Zamanlar deÄŸiÅŸiyor olabilir, kendinizi de deÄŸiÅŸtireceksiniz. Bunlar cehaletin getirileridir.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın