Gazze’de gazetecilerin öldürülmesine iliÅŸkin soruÅŸturma çaÄŸrısı

0
1

Katar, Ä°srail’in 5 aydır ağır bombardımana tuttuÄŸu Gazze Åžeridi’nde gazetecilere karşı iÅŸlenen suçların araÅŸtırılması için hızlı ve bağımsız soruÅŸturmaların yapılması çaÄŸrısında bulundu. Modern savaÅŸlar tarihinde gazeteciler için en büyük kayıpların yaÅŸandığını bildirdi.

Katar DışiÅŸleri Bakanlığı Ä°nsan Hakları Dairesi Sekreterlerinden Abdullah en-Nime, Cenevre’de BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsan Hakları Konseyi’nin 55. oturumu çerçevesinde “Gazetecileri koruma” konulu bir konuÅŸma yaptı.

Katarlı diplomat Nime, “Gazze’de 7 Ekim 2023’ten bu yana öldürülen gazetecilerin sayısı 130’u aÅŸtı. 16 gazeteci yaralandı, 4’ü kayboldu, 25’i alıkonuldu” dedi.

Ä°srail’in öldürdüğü gazetecilere iÅŸaret eden Nime, “Bu sayıların artması muhtemel. Modern savaÅŸlar tarihinde gazeteciler için en büyük kayıplar” ifadesini kullandı.

7 EKÄ°M’DEN BERÄ° 133 GAZETECÄ° ÖLDÃœRÃœLDÃœ
Nime, uluslararası standartlara uygun, hızlı, bağımsız ve tarafsız soruşturmaların yürütülmesi ve sorumluların bu ihlallerden ve suçlardan kaçamamasının sağlanması çağrısında bulundu.

Gazze’deki hükümetin verilerine göre, Ä°srail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü saldırılarında Gazze Åžeridi’nde 133 gazeteci hayatını kaybetti.

Ä°srail ordusunun, 1 Aralık 2023’te Gazze’ye yönelik hava saldırısında AA kameramanı Muntasır es-Savvaf da yaÅŸamını yitirmiÅŸti.

GAZZE’DE SON DURUM
Hamas’ın silahlı kanadı Ä°zzeddin el-Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve baÅŸta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deÄŸerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle Ä°srail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi.

Ä°srail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 Ä°sraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kiÅŸinin de yaralandığını açıkladı.

Ä°srail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Åžeridi’ne düzenlediÄŸi saldırılarda en az 13 bin 500’ü çocuk, 9 bini kadın olmak üzere 31 bin 490 Filistinli öldürüldü, 73 bin 439 kiÅŸi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Ä°srail ordusu, Gazze Åžeridi’ne saldırılarının baÅŸladığı 7 Ekim’den bu yana 250’si karadan iÅŸgal sürecinde olmak üzere 591 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 Ä°srailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan Ä°srail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

Ä°ÅŸgal altındaki Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana Ä°srail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleÅŸimcilerin saldırılarında 434 Filistinli hayatını kaybetti.

Ä°srail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana sınırda yaÅŸanan çatışmalarda 232 Hizbullah mensubu, 51 Lübnanlı sivil, 11 Emel Hareketi, 12 Hamas ve 12 Ä°slami Cihad mensubu ile 6 Ä°srailli sivil ve 11 asker öldü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın