Dünya Mobil Kongresi koronavirüs nedeniyle iptal edildi

0
768

Dünya Mobil Kongresi koronavirüs nedeniyle iptal edildi. korona virüsü salgını nedeniyle teknoloji sektörü de salgından nasıl etkilenmeye başladı.

Barselona’da 24 Åžubat’ta gerçekleÅŸmesi planlanan Dünya Mobil Kongresi, sektördeki önemli markaların çekildiklerini açıklamalarının ardından iptal edildi.

Organizasyonun başındaki John Hoffman, “Koronavirüs salgını nedeniyle ortaya çıkan küresel endiÅŸe, ulaşım sıkıntıları ve diÄŸer ÅŸartlar, GSMA’nın bu etkinliÄŸi düzenlemesini imkansız kıldı” açıklamasını yaptı.

Son olarak Intel, Facebook, Sony, Amazon, Ericsson ve Vivo’nun koronavirüs/COVID-19’un neden olduÄŸu güvenlik riskleri gerekçesiyle katılmama kararı alması, iletiÅŸim teknolojileri alanında en önemli kongre olarak kabul edilen uluslararası organizasyona ciddi bir darbe olmuÅŸtu.

Barselona’daki toplantı ÅŸehrin ekonomisi için son derece önemli. Her sene 500 milyon euro’ya yakın gelirin yanı sıra oteller, taksiler ve 14 bin yarı-zamanlı işçi bu kongre döneminde para kazanıyor. Organizasyonun iptal olması, bu nedenle ÅŸehir ekonomisini olumsuz etkileyecek.

COVID-19’un teknoloji sektörüne vurduÄŸu tek darbe bu kongre ile ilgili yaÅŸananlar deÄŸil. iPhone’lardan LCD televizyonlara ve bilgisayarlara tüketici elektroniklerinin çoÄŸu Çin’de imal ediliyor. Bir ürün Çin dışında imal ediliyorsa bile içinde mutlaka Çin’de imal edilen parçalar da bulunuyor. Dolayısıyla Çin’deki imalathanelerde yaÅŸanan aksama batıdaki ürünlerin piyasaya arzında gecikmelere ve ürün stoÄŸunda azalmalara neden oluyor.

2013 yılından bu yana dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı olan Çin Huawei, Vivo, Oppo ve Xiaomi gibi markaların doğumuna sahne oldu. Bugün bu markaların tamamı virüs tehdidi nedeniyle operasyonlarında yavaşlama yaşadı ve salgın bugün sona erse bile işlerin aynı tempoya dönmesinin haftalar alacağı belirtiliyor.

Tüm tedarik zinciri olumsuz etkileniyor

Çin’de telefon satışları düşerken, dünyaya yapılan ihracattaki düşüş de baÅŸta lojistik olmak üzere tüm tedarik zincirine olumsuz yansıyor. ÖrneÄŸin Huawei’nin virüsün merkezi olan Hubei eyaletindeki çalışanları arasında COVID-19 tanısı konulan yüzlerce kiÅŸi bulunuyor. Bu kiÅŸilerden bazıları evden çalışıyor ancak çoÄŸunun böyle bir olanağı yok. Åžirket ayrıca Sincan bölgesinde 11 Åžubat’ta yapılacak yıllık konferansını da iptal etti.

Stoklar azalıyor

Salgın sonrası ülkedeki tüm kurumsal ofislerini ve satış maÄŸazalarını kapatan Apple, Çin ile en yakın çalışan markalardan biri. Her ne kadar Samsung, Sony ve Google gibi ÅŸirketler fabrikalarını son yıllarda Çin’den Vietnam ve Hindistan’a taşıdılarsa da hala ürünlerinde sadece Çin’de üretilen parçalar bulunuyor. Bu parçaların başında en çok sensörler ve ekranlar geliyor.

Facebook da Çin’de yapılmakta olan Oculus Quest sanal gerçeklik gözlüğü için sipariÅŸ almayı durdurdu çünkü stoklar tükendi ve yenileri gelmiyor.

En büyük ekran üreticileri Vuhan’daydı

Çin aynı zamanda dünyadaki LCD ekranlarının yarısını üretiyor ve en büyük 5 fabrika da virüsün ortaya çıktığı Vuhan şehrinde bulunuyor. Şu anda Vuhan şehri ve içinde yer aldığı Hubei eyaleti tamamen karantina altında. Yani işçiler çalışıp üretmeye devam etse bile hiç kimse ve hiçbir şey bölgeden dışarı çıkamıyor.

Krizi fırsata çevirenler

Salgından etkilenmeyen, tam tersine olumlu etkilenen tek teknoloji sektörü ise sanal eğlence ve oyun sektörü. Evlerinde mahsur kalan milyonlarca Çinli kafa dağıtmak için bilgisayar oyunlarına, filmlere ve sosyal medyaya akın etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın