Mavi Pazartesi tatil satmanın yolu olarak hayal edildi

0
6

 

LONDRA – Mavi Pazartesi her geldiğinde, seyahat acenteleri sahil destinasyonlarına kaçış tatil fırsatlarını veya daha güneşli iklimlere yapılan gemi gezilerini pazarlama fırsatını yakalıyor.
Ocak ayının üçüncü Pazartesi günü ‘Mavi Pazartesi’ olarak anılmaya başlandı; yılın insanların en çok depresif hissettikleri gün olduğu düşünülüyor.
Ancak onu bu şekilde adlandıran bir tıp uzmanı ya da akıl sağlığı yardım kuruluşu değildi.
Mavi Pazartesi, artık faaliyet göstermeyen tatil acentesi Sky Travel tarafından 2005 yılında daha fazla tatil satmanın bir yolu olarak hayal edildi. Her yıl seyahat şirketleri, serotonini artıran kış güneşi tatilleri ve sağlıklı yaşam gezileri teklifleriyle PR gösterisine sırt çevirmeye devam ediyor.

MAVI PAZARTESI NEDIR?
Yaklaşık 15 yıl önce, İngiltere merkezli Sky Travel, kış tatillerini pazarlamanın bir yolu olarak yılın en depresif gününün ne olduğunu bulmak için eski bir üniversite öğretim görevlisini görevlendirdi .
Cliff Arnall, hava durumu verilerini, borç miktarlarını, Noel’den bu yana geçen süreyi, motivasyon seviyelerini ve Yeni Yıl kararlarının alınmasından bu yana geçen süreyi birleştirerek en kasvetli günü bulmak için bir ‘matematiksel denklem’ buldu.
Hesaplaması onu Ocak ayının üçüncü Pazartesi gününe, Noel ruhunun söndüğü, Kuru Ocak gibi Yeni Yıl kararlarının bozulduğu, şimdiki alışveriş çılgınlıklarından kredi kartı ekstrelerinin kapatılmasının gerektiği ve havanın kasvetli olduğu bir güne götürdü.

MAVI PAZARTESI TATIL SATIYOR
Mavi Pazartesi her geldiğinde, seyahat acenteleri sahil destinasyonlarına kaçış tatil fırsatlarını veya daha güneşli iklimlere yapılan gemi gezilerini pazarlama fırsatını yakalıyor. Ancak ruh sağlığına yönelik yardım kuruluşları bu kavramı benimsemenin riskleri konusunda uyarıda bulunuyor.
Birleşik Krallık Ruh Sağlığı Vakfı şöyle yazıyor: “Bu bir efsane, kasvetli hava, Noel sonrası borç, Yeni Yıl kararlarına uymamanın yarattığı hayal kırıklığı, işe geri dönme konusundaki memnuniyetsizlik ve genel karamsarlık ve kasvet gibi şeylere dayanan yanlış bir hesaplama.”
Yürüyüş rotaları, vahşi kamplar ve yeni trenler: Bunlar 2024 için Avrupa’nın en önemli sürdürülebilir destinasyonları

“O zamandan bu yana, genellikle tam bir kanıt eksikliğinden ziyade refahımızı iyileştirmeyle belirsiz bir şekilde bağlantılı olan şeyleri tanıtmak için tasarlanan, oldukça sıkıcı bir yıllık halkla ilişkiler etkinliği haline geldi.
“Mavi Pazartesi ile ilgili herhangi bir iddiayı hiçbir gerçek bilimsel çalışma desteklemedi. Ticari etkilere karşı ruh sağlığımıza dikkat edelim.”
Bunun yerine, ruh sağlığı uzmanları yılın bu zamanında insanları etkileyen mevsimsel duygusal bozukluk (SAD) gibi bilimsel olarak kanıtlanmış hastalıklara dikkat çekiyor .

Vakıf, “Kötü ruh sağlığı, neslimizin karşılaştığı en büyük halk sağlığı sorunudur” diye ekliyor.
“Akıl sağlığını kâr amaçlı popüler bir konuya dönüştürmek isteyen ticari endüstrilerin etkisi altında depresyon, anksiyete ve diğer akıl sağlığı sorunlarının semptomlarının önemsizleştirilmesi kabul edilemez.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın