Laboratuvarda üretildi: Alzheimer’a karşı yeni keÅŸif…!

0
2

Bilim insanları, Alzheimer’a karşı yeni bir protein keÅŸfetti. Laboratuvar ortamında üretilen proteinin, “büyük umut vaat ettiÄŸi” belirtildi.

Laboratuvarda üretilen çığır açıcı yeni bir protein sınıfının, Alzhelmer hastalığı gibi nörodejeneratif rahatsızlıklara karşı vücudun savunmasını güçlendirmede “büyük umut vaat ettiÄŸi yeni bir araÅŸtırmada belirtildi.

Bilim insanları laboratuvarda üretilen bu protein polimerlerinin Alzheimer, Parkinson ve kas erimesine yol açan amiyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi güçten düşüren birçok nörodejeneratif hastalığa karşı korunmada kritik önem taşıdığı bilinen vücudun antioksidan tepkisini güçlendirebileceğini söylüyo

Araştırma: Viagra kullanan erkeklerde daha az Alzheimer vakasına rastlanıyor

Bu hastalıkları birbirine bağlayan ortak nokta, hücrelerde yüksek derecede reaktif iyon ve kimyasalların birikerek doku ve organlarda stres yaratması.

Vücudun doğal antioksidan tepkisinin, birçok nörodejeneratif hastalıkta faktör olan ve oksidatif stres diye bilinen duruma karşı korumada anahtar görevi gördüğü biliniyor.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, son araÅŸtırmada bilim insanları, vücudun antioksidan tepkisinde rol oynayan iki protein olan Keap1/Nrf2 arasındaki etkileÅŸimi hedef aldı.

Laboratuvarda Nrf2’nin Keap1’le etkileÅŸimini engelleyen sentetik bir protein geliÅŸtiren bilim insanları, bu sürecin bu tür güçten düşüren rahatsızlıklarda hasarı azaltabileceÄŸini söylüyor.

Wisconsin-Madison Ãœniversitesi’nden çalışmanın ortak yazarı Jeffrey Johnson şöyle diyor:

“Nrf2’yi son 20 yılda nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde temel bir hedef olarak belirledik fakat yolu etkinleÅŸtirmeye yönelik bu yenilikçi yaklaşım, hastalığı deÄŸiÅŸtiren tedaviler geliÅŸtirmede büyük umut vaat ediyor”

Bugüne kadar bu tür sentetik küçük proteinleri kullanan geleneksel tedaviler, bu moleküllerin stabil olmaması ve hücrelere alınmaması nedeniyle yetersiz kaldı.

Artık araştırmacılar bu küçük polimerleri vücudun doğal proteinlerini taklit edecek şekilde geliştirerek hücrelerin içine nüfuz etmelerini, stabil olmalarını ve parçalanmaya direnmelerini sağladı.

Bilim insanları Keap1/Nrf2 etkileÅŸimini engellemeye yönelik bu yeni yaklaşımın, vücudun antioksidan tepkisini geliÅŸtirerek “güçlü bir terapötik strateji” saÄŸlayabilecek, “ileriye doÄŸru kayda deÄŸer bir sıçramayı temsil ettiÄŸini” söylüyor.

Çalışmanın bir diÄŸer yazarı Nathan Gianneschi, “Modern polimer kimyası sayesinde karmaşık proteinleri taklit etmeyi düşünmeye baÅŸlayabiliriz” diye belirtiyor.

Dr Gianneschi şöyle diyor:

“Umut vaat eden ÅŸey, terapötiklerin tasarımında yeni bir yöntemin geliÅŸtirilmesinde yatıyor. Bu, geleneksel yaklaşımların zorlandığı Alzheimer, Parkinson ve bunlar gibi diÄŸer hastalıklarla mücadele etmenin bir yolu olabilir”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın