Yunanistan’da işçiler meydanlarda: Genel grev devam ediyor.

0
3

Yunanistan’da asgari ücrete yapılan zammın düşük kaldığını belirten ve daha iyi çalışma koÅŸulları talep eden on binlerce işçi, ülke genelinde greve gitti. Dün basın çalışanlarıyla baÅŸlayan grev bugün toplu taşıma sektöründe çalışan işçilerle devam etti.

Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (GSEE) çağrısıyla işçiler ülkede 24 saatlik genel greve gitti.

Asgari ücrete yapılan zammın düşük kaldığını ve temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlandıklarını belirten işçiler, iş bırakarak düşük ücret politikasını protesto etti.

İşçilerin maaş artışı ve toplu iş sözleşmesi talepleriyle yapılan grev kapsamında deniz ulaşımı da 24 saatlik kesintiye uğradı.

Metro, tramvay, banliyö treni gibi toplu taşıma araçları da başkent Atina’da 24 saatlik greve giderken otobüsler ise sadece belirli saatlerde çalışma kararı aldı.

Ãœlkenin en büyük sendikası olan GSEE’nin lideri Yiannis Panagopoulos grev öncesinde basın toplantısı düzenledi. Panagopoulos, “Kurtarma paketleri sırasında bize (önlemlerin) Yunanistan yeniden ayaÄŸa kalkana kadar sadece birkaç yıl süreceÄŸi söylendi. Åžu anda olan bu deÄŸil. Çalışma yasalarını, kolektif ve bireysel çalışma haklarını yeniden tesis etmenin hiçbir maliyeti yoktur. Ve bu bize adil ücret arayışımız için gerekli araçları saÄŸlar” ifadelerini kullandı.

BASIN SEKTÖRÜ DE GREVDEYDİ

Yunanistan’da bugün yapılan grevi takip etmek isteyen basın mensupları ise dün greve gitti. Grevle birlikte televizyonlarda ve radyolarda haber akışı durduruldu.

Haber ajanslarının da katıldığı grev süresince haber ağırlıklı internet sitelerinin sayfaları gecikmeli olarak yenilenirken yazılı basın çalışanlarının dün işbaşı yapmamaları nedeniyle gazete bayilerinin rafları bugün boş kaldı.

“DÜŞÜK ÃœCRETLERÄ°N REHÄ°NÄ° OLMAMALIYIZ”

Ãœlkenin en büyük gazeteci sendikası ESIEA’dan yapılan açıklamada, “Gazeteciler ve medya çalışanları artık sendikal olmayan iÅŸ koÅŸullarının ve çok düşük ücretlerin rehini olmamalılar” denildi.

Yunanistan’da ÅŸubat ayında da memurlar 24 saatlik greve gitmiÅŸti. Greve katılan işçiler, hükümetin hayat pahalılığına karşı önlem almasını, maaÅŸları artırmasını ve kamudaki personel sayısını yükseltilmesini talep etmiÅŸlerdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın