Tur ÅŸirketlerine ‘yanardaÄŸ’ cezası, Tazminat verecekler

0
2

Yeni Zelanda’da 2019’daki 22 kiÅŸinin öldüğü Whakaari (Beyaz Ada) Yanardağı patlamasına iliÅŸkin davada suçlu bulunan tur ÅŸirketleri ve yöneticilerin, turistlerin güvenliÄŸini ihmal ettikleri gerekçesiyle 7,8 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi.
Yeni Zelanda merkezli 13 ÅŸirket ve kiÅŸinin suçlu bulunduÄŸu, Whakaari Yanardağı patlamasına iliÅŸkin Auckland’da görülen davada karar açıklandı.

Hakim Evangelos Thomas, suçlu bulunan tur şirketleri ve yöneticilerinin turistlerin güvenliği konusunda ihmalleri gerekçesiyle toplam 7,8 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetti.

Thomas, ada sahiplerine ait “Whakaari Management Ltd.” holding ÅŸirketinin, adaya düzenlenen turlardan “büyük oranda kar saÄŸladığını” belirterek, cezanın en büyük payını ödeyecek ÅŸirketin, maÄŸdurlara ve kurbanların ailelerine 2,97 milyon dolar tazminat ve ihlaller gerekçesiyle 636 bin dolar para cezası ödemesini kararlaÅŸtırdı.

Davanın, kurumların kolayca güvenlik ihlallerinde bulunabildiÄŸine örnek teÅŸkil ettiÄŸini vurgulayan Thomas, Yeni Zelanda’da yer bilim ve izotop araÅŸtırma ve danışmanlık hizmeti veren “GNS Science” adındaki hükümet kuruluÅŸuna da helikopter pilotlarıyla risk deÄŸerlendirmesini paylaÅŸmadığı gerekçesiyle 33 bin dolar para cezası kesti.

GNS, mağdurlara ve kurbanların ailelerine tazminat ödemeyecek.

Popüler bir turizm merkezi olan adada Aralık 2019’da Whakaari Yanardağı patlamış, afette 22 turist ölmüş, 25 kişi ağır yaralanmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın