Yurt geneli için çöl tozu uyarısı Afrikadan geliyor…!

0
3

Çöl tozu, yurt genelinde hafta sonuna kadar etkisini gösterecek. BoÄŸaziçi Ãœniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem AraÅŸtırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı BaÅŸkanı Adil Tek, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin batısından etkili olmaya baÅŸlayacak çöl tozunun perÅŸembe günü tüm Türkiye’de etkisini göstereceÄŸini belirtti. Tek, cumadan itibaren ise çöl tozunun etkisinin azalacağını ve hafta sonu ülkeden tamamen ayrılacağını ifade etti.

Her yıl rüzgarla birlikte bahar aylarında Anadolu’ya ulaÅŸan çöl tozu, hafta sonuna kadar çöl tozunun etkisini gösterecek.

BoÄŸaziçi Ãœniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem AraÅŸtırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı BaÅŸkanı Adil Tek, “Bugün itibarıyla Türkiye’nin batısından etkili olmaya baÅŸlayacak çöl tozu, perÅŸembe tüm Türkiye’de etkisini gösterecek. Cumadan itibaren etkisini kaybedecek çöl tozu hafta sonuyla birlikte ülkemizi terk edecek.” dedi.

Çöl tozunun demir içerdiÄŸini ve yağışla birlikte yeryüzüne inen tozun bitki, toprak ve su kaynakları için önemli iÅŸlev gördüğünü belirten Tek, Türkiye’nin genellikle Afrika ve Orta DoÄŸu kaynaklı çöl tozlarından etkilendiÄŸini vurgulayarak, “Ãœlkemizde özellikle bu dönemde çöl tozu daha yoÄŸun olarak gerçekleÅŸmektedir.” dedi.

‘ÇAMURLU YAÄžMURA NEDEN OLABÄ°LÄ°R’
Afrika’dan gelen çöl tozunun etkisinin hafta sonuna kadar devam edeceÄŸini aktaran Tek, yarın özellikle Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde çöl tozunun etkili olacağını, ancak Trakya Bölgesi ve Ege’nin kuzey kesimlerinde yağışlarla birlikte tozun etkisinin azalacağını belirtti. Ayrıca cumartesi günü Orta Akdeniz’den bir yağış sisteminin gelmesinin beklendiÄŸini söyledi. Bu yağışın Marmara, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz’in batısında çamurlu yaÄŸmura neden olabileceÄŸini ifade etti.

Tek, çöl tozunun etkili olduğu günlerde gökyüzünün daha kızıl olacağını da sözlerine ekledi.

ASTIM VE ÃœST SOLUNUM YOLU SIKINTILARI BULUNANLARA UYARI
Hava kalitesinin çöl tozu nedeniyle düşeceğini belirten Tek, özellikle astım ve üst solunum yolu sıkıntıları bulunan kişilerin bu dönemde dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Uzun süreli toza maruz kalmanın insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini dile getiren Tek, toza maruz kalan vatandaşların daha hassas olabileceğini, özellikle yaşlılar, çocuklar ve rahatsızlığı olanların tozdan daha fazla etkilenebileceğini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın