Korona virüsü Hitler’in SS subaylarının motosikletini bile vurdu

0
1050

ABDURRAHMAN BÃœYÃœKKESKÄ°N
SÄ°DE-MANAVGAT/ANTALYA – Hitler’in 2.Dünya Savaşı’nda Rusya’ya saldırıda kullandığı birliklerinin ve SS subaylarının kullandığı 80 yıllık tarihi sepetli Alman malı BMW R71 Side’de bir esnaf dükkanının önünde 20 yıldır sergileniyor. Özellikle turistlerin gözdesi olan, üzerine binerek hatıra fotoÄŸrafı çektirdikleri motosiklet korona virüsü yüzünden turist kalmayınca öksüz kaldı.

Savaşta Ruslar Almanlardan çaldıkları BMW R71 5 modeli motosikleti taklit ederek Ural M 72 motosiklet üretmişlerdi. Günümüzde Hitler’in BMW modelinin tasarımı Harley-Davidson tarfından kopyalanarak dünya markası oldu.

RUSLAR TÃœKÃœRÃœYOR, ALMANLAR KIZIYOR
Savaşta kullanılan ve tarihi filmlerde Alman askerlerinin altında izlediğimiz motosiklet ile ‘Hitler’in motosikleti’ derilince tek fotoğraf çektirmeyen Ruslar üstelik tükürüyorlar. Yaşlı Almanlar ise Hitler dönemi hatırlatıldıkça kızıyor, motosikletin yanına bile uğramıyorlar.
Ancak yine de merakli turistler var. Üserine binip fotoğraf çektiriyorlar. Şemdilerde ise motosiklet iyice yalrız kaldı. Korona virus yüzünden mevcut yerleşik turistler evlerine kapandı. Gezmeye gelin turubtler ise ülkelerine döndü. Side sessizliğe bürünürken bir tarihe tanıtlık eden 80 yıllık motosikletet yalnız kaldı.

Ural

ALMANLARIN BMW VE RUSLARIN URAL MOTOSÄ°KLETLERÄ° TARÄ°HÄ°
Ural’ın hikayesi 1939’da, SSCB’nin 2. Dünya Savaşı öncesi hazırlıkları sırasında baÅŸladı. Molotov / von Ribbertrop anlaÅŸmasına raÄŸmen Sovyetler BirliÄŸi, yakında Nazi Almanya’sının acımasız lideri Adolf Hitler ile savaÅŸa gireceÄŸini biliyordu. Joseph Stalin, Rus vatanını iÅŸgalci Alman tanklarından, kara kuvvetlerinden ve özel güçlerden korumaları için kara kuvvetlerini de içinde barındıran ordusuna, her alanda operasyona hazırlanması için emir verdi. Blitzkrieg taktiÄŸinin Polonya ordusu üzerindeki etkisini gördükten sonra, SSCB için seferberlik olaÄŸanüstü önem taşıyordu.

KıZıL ORDU’NUN TEKNOLOJIERI GERI KALMıŞTı
Kızıl Ordu için en uygun motosiklet modelinin hangisi olduğunu tartışmak için SSCB Savunma Bakanlığında bir toplantı yapıldı. Ordu, Finlandiya ile olan savaşından sonra, ekipmanını modernize etmek istiyordu çünkü kullandıkları motosikletler tatmin edici şekilde çalışmıyordu. Teknolojieri geri kalmıştı ve üretim kalitesi arzulanandan çok daha düşüktü.

5 BMW RUSYA’YA KAÇıRıLDı
Uzun tartışmalardan sonra, Almanların BMW R71 motosikletinin, Kızıl Ordu’nun isteklerine en uygun olan motor olduÄŸuna karar verildi. 5 motosiklet, tarafsız Ä°sveç’deki aracılar tarafından satın alınıp, Rusya’ya kaçırıldı. Moskova’daki Sovyet mühendisleri, bu 5 BMW’yi söktüler. BMW tasarımının her ayrıntısını kopyalayıp, kendi motorlarını ve vites kutularını Moskova’da üretmek için taslaklar ve kalıplar ürettiler. Motorla ilgili herÅŸey çözülüp yeniymiÅŸ gibi gösterildi. 1941’in baÅŸlarında, M-72 motosikletlerinin ilk deneme örnekleri, ilk görüşte motosikletlerin üretimini onaylayan Stalin’e gösterildi.

1941 Yılı M 72 Modeli İçin Çıkan Anı Pulu (1999)
1941 Yılı M 72 Modeli İçin Çıkan Anı Pulu (1999)

Tesadüfen, bu orjinal BMW’lerden bir tanesi hayatta kaldı ve fabrika müzesinde sergileniyor. Harley-Davidson’da BMW’nin tasarımını kopyaladı ve 1,000 e yakın Harley-Davidson XA (Experimental Army) düz-çift silindir ÅŸaftlı motosikletleri 2. Dünya Savaşı Sırasında Amerikan Ordusuna gönderdi. O sırada, Japonya’da, Riyushko, Harley-Davidson V-çift silindir motosikletleri kopyalıyordu!

Daha muhtemel bir hikaye ise, BMW fabrikası, üretim çizimlerini ve döküm kalıplarını kendi yolladı. Molotov / Ribbentrop Paktı’nın bir sonucu olarak, Sovyet “Dostlarına” farklı alanlarda destek amacıyla teknoloji transferleri gerçekleÅŸtirdiler. Sovyet mühendisleri, Alman uçak fabrikalarını gezdiler ve bütün haliyle topları örnek olarak geri getirdiler. OPEL Kadett, savaÅŸtan hemen önce Sovyetlere verildi; fakat, seri üretim ancak savaşın sonunda Moskvitch 400 olarak baÅŸladı. 1941’de, BMW R75’in seri üretimine baÅŸladı ve R71’in üretimine devam etmedi. Ãœretimden kalkan R71 modelini Sovyetlere tedarik etmek, o zaman için iyi bir fikir olarak görünmüştü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın