Rehberler virüse yenildi, ‘sahipsizlik’ gündeme taşındı

0
933

ANTALYA/BODRUM – Türk turizminin en ön saflarda yer alarak turizme hizmet eden yaklaşık 12 bin profesyonel turist rehberi arasından iki değerli rehber koronavirüse kurban olarak camiayı yasa boğdu.

İki değerli rehberin kaybı koronavirüs salgınında işlerini kaybeden rehberlerin hiçbir sosyal güvencesi olmadığını yeniden gündeme taşıdı. Arkadaşlarını kaybeden rehberler “Kanunumuz var, nizamımız var. Ama bizleri koruyan hiçbir sosyal güvence ve kurum yok. Türk turizminin vitrini durumundaki profesyonel turist rehberleri sahipsiz” dediler.

ÇOCUKLARI VARDI

İspanyolca rehber İstanbul Rehber Odası –İRO üyesi “Daryo” lakaplı 49 yaşında iki çocuklu Derya Cömert Corona illetine yenik düştü. Derya Cömert’ten bir saat sonra ise çok sevdiği sevgili eşi Süzet te hayatını kaybetti.

Antalya Rehber Odası-ARO Üyesi 51 yaşında bir çocuk sahibi İngilizce ve Almanca rehber Ufuk Direkçi koronavirüse yakalanarak Bodrum’da hayatını kaybetti.

KORONAVİRÜSE TURDA YAKALANDILAR
Derya Cömert, kısa bir süre önce İspanyol gruplarla tur yapmıştı. Muhtemeler koronvirüsü İspanyol turistlerden kaptığı belirtildi. Ufuk Direkçi ise Fas’tan yeni dönmüş ve Bodrum Akyarlar’da yaşıyordu.

SALGIN REHBERLERİN İŞİNİ BİTİRDİ
Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu, korona virüs salgınının seyahat endüstrisine, sivil havacılığa ve turizm hareketlerine yönelik etkilerinin, turist rehberlerinin bu sezondaki tüm gelirini elinden aldığını söyledi.

Turist rehberleri için destek paketleri beklediklerini söyleyen Müşterioğlu şöyle konuştu: “Sadece bölgemizde, tek geçim kaynakları turist rehberleri olan 200 ́ ́e yakın turist rehberi var. Virüs tehlikesi, yayılmaya başladığı ilk andan itibaren turizme ağır bir darbe vurdu. Ülke turizmi, dünyada yaşanan gelişmeler ve terör etkisi ile bir dönem yaşadığı ağır durgunluğu, turizm paydaşlarının çalışmaları ve devletimizin destekleri ile üstünden atmış ve rekorlara emin adımlarla koşarken, virüs tehlikesi turizme terörden büyük zarar verdi.

DEVLET REHBERLERE YARDIM ETMELİ
Havaların ısınması ile birlikte tehlikenin ortadan kalkacağı düşünülse de turizmin ve turist rehberlerinin aldığı darbenin etkisi 2021 sezon başlangıcına kadar devam edebilir. Ekonomik anlamda darboğaza giren kesimler bir süre kendini toparlamak adına yurt içi ve yurt dışı seyahatlerini bir sonraki sezona saklayabilir.  Karantina uygulamasının ne kadar süreceğini şu an için bilemesek de, uzun süre evde kalarak kendi izole eden kesimlerin, seyahate çıkmak istemesi de beklenir bir durum fakat bu turist rehberleri için bu senenin kurtarılır olduğu anlamına gelmez. Devletten beklentimiz, turist rehberlerini de gözeterek destek paketleri açıklamasıdır.”

2019 YıLıNDA 426 BIN 344 ÇINLI TURIST TÜRKIYE’YI ZIYARET ETTI

2019 yılında sahte rehberler nedeniyle işsiz kaldıklarını söyleyen Çinli turist rehberleri, bir süre daha piyasanın kötü olacağını ifade ediyor.

Türkiye’yi en çok ziyaret eden ülkelere bakıldığında Çin 22’nci sırada. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’yi ziyaret eden Çinli turist sayısı son 20 yılda 20’ye katlandı. 2019 yılında 426 bin 344 Çinli turist Türkiye’yi ziyaret etti. Bu sayı 2000 yılında sadece 21 bin 518 idi. Bu da son 19 yılda yüzde 1881 artış demek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giren
Lütfen adınızı yazın