Gaziantep, tarih boyunca değişik ulusların yaşadığı kozmopolit bir kent, bu durum mutfağına da yansımış, ortaya renkli, kendine özgü ve tabii ki zengin bir mutfak çıkmış. Gaziantep mutfağı sadece et ve kebaptan ibaret değil, aslında ev yemekleri ve mezeleri çok daha ünlü. Develi Restaurant, Gaziantep mutfağının en önemli temsilcilerinden biri. 1912 yılında Arif Develi tarafından Gaziantep’te açılmış. Daha sonra oğulları Hayri ve Ali Develi işi devam ettirmiş. Develi Restaurant’ın tüm Türkiye ve dünyada önemli bir restaurant olarak kendini duyurması üçüncü kuşak Arif Develi döneminde olmuş. Torun Arif Develi 2 yaşında babasını kaybetmiş ve 6 yaşında lokantada çalışmaya başlamış. 1966 yılında Gaziantep’ten çıkarak İstanbul Samatya şubesini açmış. Samatya o yıllarda “Küçük Paris” olarak bilinen, birçok etnik ve dini kültürü barındıran bir merkezmiş. Bu mekan, faaliyeti sürecinde birçok basın yayın kuruluşu tarafından pek çok ödül ile onurlandırılmış. Develi Samatya, açık, kapalı alanları ve deniz manzaralı terası ile 1200 kişiyi aynı anda ağırlayabiliyor. Sadece Gaziantep mutfağı değil, Ege, Akdeniz, Orta Anadolu yörelerinin lezzetleri de Develi mönüsünde mevcut.
Develi’nin başarı sırlarının başında işine özen göstermek geliyormuş. Her malzeme kaynağından ve en kalitelisinden seçiliyor. Dışarıdan eleman almıyor, kendi içlerinde yetiştiriyorlar. Ayrıca mal aldıkları tedarikçiler de yıllardır değişmemiş. Personel eğitimine çok önem veriyorlar. Her şubede her gün, saat 16:00-17:00 arasında personel için İngilizce dersleri veriliyor. Ayrıca gıda mühendisleri personele hijyen eğitimi veriyormuş. Develi de yemekler gıda mühendislerinin gözetiminde, sağlık ve temizlik anlayışıyla hazırlanıyor.
Mekanın en önemli spesiyali Arif Develi tarafından bulunarak literatüre giren ‘fıstıklı kebap’. Bunun haricinde, simit kebabı, keme kebabı, özellikle çiğköftede çok iddialılar. Antep mezelerinden muhammara, maş piyazı da çok meşhur.
1997 yılında 1200 kişilik ikinci şube Kalamış yat limanının içine açılmış. 2001 yılında 450 kişilik Etiler şubesi, daha sonra yine Kalamış’ta, Develi Marin adıyla 500 kişilik bir balık restaurant, 2009 yılında Ataşehir şubesi, yine aynı yıl, ekibi Gaziantep’ten özel olarak seçilip getirtilen,Develi Baklava şubesi Eminönü’ne açılmış.
Halen dördüncü kuşak Ali ve Nuri Develi kardeşler, babaları Arif Bey’le birlikte çalışıyorlar. Develi’nin geleceği çok parlak. Ali Bey Anadolu yakası, Nuri Bey Avrupa yakası şubelerinin başında. Her iki kardeş aynen ataları gibi mutfakta yetişmişler. Nuri Bey üniversite mezunu ve bir Türk lokanta klasiği olan Develi’nin modern yüzü. Yeni bitirdiği askerlik görevi esnasında biriktirdiği enerjisi ile zaten Türk lokanta tarihinin en önemli kilometre taşlarından biri olan Develi’yi, bugüne kadar aldığı yolun katbekatına götürecek göz ışığına sahip. Yurtdışında şube açmayı düşünüyorlar.
Adres:
Gümüşyüzük Sok. No: 7 Samatya/İstanbul
Tel: 0 212 5290833
www.develikebap.com